Er is al heel wat geschreven rond narcisme. Meestal krijgen cliënten te horen de relatie te beëindigen. In narcisme zijn er echter heel veel gradaties.
Om er zomaar van uit te gaan dat iemand narcistisch zou zijn, is nogal kort door de bocht gedacht. Narcisme wordt heel vaak als een soort van ‘verwijt’ gehanteerd, wat zeker niet bijdraagt tot inzicht in de problematiek.
Om een heel helder beeld te krijgen en om de gangbare onjuistheden in een ander licht te brengen, heb ik een door het NFG herkend geautoriseerd gecertificeerd college gevolgd bij Dr Martin Appelo, deskundige en expert in narcisme. Hiervoor heb ik ook uiteraard een zeer strak onderbouwd tentamen afgelegd, waarin ik geslaagd ben. Ik ben Dr Martin Appelo heel dankbaar voor alle inzichten die ik heb gekregen, want het is niet zo eenvoudig dan het woord narcist doet vermoeden.
Het enerzijds herkennen en erkennen van jezelf met een relatieproblematiek, omdat narcisme vooral een relatieproblematiek is en anderzijds als je een relatie bent met iemand van wie je vermoedt aan narcisme te lijden.
Narcisme is niet te genezen, maar het betekent niet dat iemand geen relatie zou moeten hebben. Het is precies integendeel.
Er zijn ook die patronen bij een partner te ontdekken waarom iemand zich aangetrokken voelt tot een narcistisch persoon.
Narcisme is niet typisch mannelijk want ook bij vrouwen onderkennen we het narcisme.
Er zijn dus heel veel verhalen rond narcisme, vaak heel negatief ingekleurd. Hierin wil ik vanuit een andere invalshoek narcisme benaderen, door ook heel wat concrete handvatten mee te geven, hoe jij en je partner er anders kunnen mee omgaan. En dat kan zeker wel.
Inzicht geeft uitzicht.
Deskundige in narcisme, HBO Hupper Certificaat in narcisme, Dr Martin Appelo