
In mijn werk spreek ik regelmatig met cliënten die ‘last’ hebben van ‘hyperventilatie’ en allerlei paniek-gedachten van ‘ziek zijn’ maakt het plaatje groter.
Uiteraard stel ik geen medische diagnoses, ik ben onder meer gediplomeerd Mindfulnesstrainer-therapeut en ademcoach en kan op dit vlak adequate toepasbare tips in aanreiken. En wat een cliënt daar al dan niet meer doet, dat ligt evenmin in mijn handen. Het is menselijk te begrijpen dat, in het geval er geen vuiltje aan de lucht is, we gewoon op automatische piloot doorgaan. Het beoefenen van, al is het slechts één keer per dag, mindfulness, terugkeren naar bewust ademen, een korte body-scan toepassen, en dat eens 30 dagen volhouden, verandert op diverse manieren de kwaliteit van je leven. En dat geldt niet alleen voor volwassen, maar ook voor kinderen.
Op talrijke plaatsen in het basis onderwijs wordt Mindfulness trouwens geïntegreerd. Er worden ook bij onder meer Dr David Dewulf opleidingen aangeboden voor onder andere leerkrachten, opvoeders, hulpverleners ( onder meer) om met lagere schoolkinderen aan het werk te gaan, op een speelse manier uiteraard.
Ademen doen we automatisch, maar sta eens stil bij situaties waar je ervaart adem te halen ( adem te moeten halen, naar adem hapt et cetera).
Uiteraard vraagt dit ook een actieve inspanning. Je kunt daar heel veel over lezen, net zoals je een partituur zou kunnen lezen van een componist, maar nooit je vingers laat glijden over het instrument.
Het is oefenen, actief en bewust tijd voor nemen én doorzetten uiteraard. Maar de mens is wel eens wat ‘lui’ op dat vlak, want eenmaal de klacht van hyperventileren onder controle is, gaat men weer door op oude voet. Het gaat erom een actieve houding aan te nemen en die houding als een natuurlijke staat van Zijn te integreren.
Na zo’n gesprekken keer ik dan terug met hoe het gaat met het actief oefenen, soms is het antwoord ‘ ik heb geen tijd, ik weet het, ik zou daar tijd moeten voor maken, maar ik heb het zo druk met alles…’ Als ik dan hoor waar de druk zo allemaal vandaan komt, en welke druk de mens zichzelf aandoet om maar door te jakkeren, ja, het pakt me letterlijk op mijn adem.’
En nu over tot een kort stukje uitleg over de aanpak van hyperventilatie, wat uiteraard heel summier is maar wel voldoende om actief aan het werk te gaan.
23 juni 2023 ·
Gedeeld met: Iedereen
Hyperventilatie is geen ziekte
Ademhaling…een automatisch proces in ons lichaam dat in tijden van stress nog meer stress kan veroorzaken in de vorm van ‘ ademhalingsproblemen en/of – stoornissen ‘.
Deze komen op diverse manieren tot uiting nl hyperventilatie en bij sommige ziekten onder de vorm van astma.
In stress-situaties herkennen mensen het hyperventileren, dit is geen ziekte dan wel een nevenverschijnsel van te snel ademen; er wordt meer uit- dan ingeademd, er wordt meer koolstofdioxide uitgeademd waardoor de calciumhuishouding in de war geraakt.
Heel vervelend zijn de bijverschijnselen als tintelingen in handen, mond, je voelt je duizelig worden, en je raakt in ademnood.
Je zit in een vicieuze cirkel van angst en paniek, je hartslag versnelt met het gevolg dat je angst hebt om dood te gaan.
Herkenbaar?
Nog heel wat mensen denken dat hyperventileren een ziekte is, maar dat is het dus helemaal NIET.
Het is een gevolg van een verkeerde manier van ademhaling in stress ( lichamelijk en/of psychisch).
Wat kan jou helpen om anders met stress om te gaan, wetend dat je een kandidaat hyperventilatie bent?
Je kan je ademhalingsevenwicht herstellen wanneer je in gedachte de klank ‘ OM’ herhaalt en daarbij ( met je handen op je buik liggend) regelmatig in- en uitademen. Je kan ook de klank ‘ OM ‘ luidop zeggen.
Deze oefening voorkomt – als ze regelmatig wordt herhaald- ademhalingsproblemen – stoornissen.
Een 2de krachtige yoga – oefening die je dagelijks kan toepassen en heel heilzaam is voor je algemeen welzijnsgevoel en meer verbonden te zijn met voluit leven ( want ademen= leven)
• Ga gemakkelijk zitten op een rustige plaats, met een rechte ruggengraat en sluit je ogen.
• Sluit met je rechterduim je rechterneusgat en adem door je linkerneusgat langzaam en diep in.
• Houd je adem even in.
• Sluit met je middelvinger het linkerneusgat en open het rechterneusgat.
• Adem volledig uit door het rechterneusgat.
• Adem daarna door hetzelfde neusgat weer langzaam in.
• Sluit nu opnieuw je rechterneusgat met je rechterduim en adem door het geopende linkerneusgat uit.
• Adem daarna opnieuw door je linkerneusgat in en houd je linkerneusgat met je middelvinger dicht en adem via je rechterneusgat uit.
Deze oefening doe je rustig gedurende 5 minuutjes.
Je zal na korte tijd ( of vrijwel onmiddellijk) merken dat de levensenergie van je ademhaling weer zalig door je lichaam stroomt.
Adem is levensenergie en het evenwicht van de ademKRACHT, de PRANAYMA, is heel belangrijk.
We staan er niet echt bij stil maar door onze adem zijn we verbonden met de Schepping, met het Universum.
Om die reden is het chanten van mantra’s heel helend, genezend en herstellend effect.
Je hoeft niet te kunnen zingen…het reciteren van mantra’s op zich heeft heel veel impact op ons leven, is heel activerend voor lichaam en geest.
Wanneer we rustig zijn, wordt ook onze ademhaling rustig, gelijkmatig, hetgeen in onze slaap goed waar te nemen is.
Adem in, Adem uit

Mieke
Mindfulnesstrainer-Therapeut/ Ademcoach gediplomeerd