Geplaatst op Geef een reactie

Investeer in vrede en verbinding – niet in bommen en granaten

In een wereld waar conflicten steeds luider klinken en de wapens sneller worden getrokken dan het woord, wordt één waarheid vaak vergeten: vrede begint niet bij dreiging, maar bij vertrouwen.

Bommen en granaten maken geen samenleving veiliger — ze maken haar oor-hart-ziel-verdovend stil. Niet uit respect voor alles wat leeft, maar uit angst, en voor leiders angst voor verlies van macht en controle over elkaar en de mensheid.

Ze laten diepe onherstelbare littekens achter op de aarde en in zielen, generaties lang. Ze dwingen mensen tot vluchten, verharding, en wantrouwen. Elke klap van geweld is een antwoord op de angst, maar geen oplossing voor de oorzaak.

Daarom moeten we willen investeren in verbinding — in onderwijssystemen die empathie leren, in zorg die heelt, in kunst die verbindt, en in gesprekken die bruggen bouwen tussen wat al veel te lang uiteenvalt. Vrede is geen zwaktebod. Het vraagt moed om niet toe te geven aan wraak of macht, maar te kiezen voor heling, luisteren, groei en begrip. In plaats van raketten kunnen we bruggen bouwen.

In plaats van granaten kunnen we gemeenschappen versterken. Elke euro die niet naar wapenontwikkeling gaat, kan een zaadje zijn voor taalonderwijs, schone lucht, psychosociale zorg, of een veilige plek waar mensen elkaar werkelijk ontmoeten. Dat is defensie van het menselijke hart.

Een vredevolle samenleving ontstaat niet vanzelf. Vrede is geen zwakte. Het is de moedigste keuze in een wereld die schreeuwt om wapens. Wie vrede kiest, kiest niet voor naïviteit, maar voor hoop met beide voeten in de realiteit. Vrede willen staat haaks op nog meer investeren in wapens.

Zacht, toegewijd actief bijdragen in eigen omgeving aan vrede begin met onszelf.

Investeer in vrede, niet omdat het gemakkelijk is, maar omdat het het enige is dat toekomst heeft. Geen bom heeft ooit liefde gekweekt. Maar een handreiking, een dialoog van hart tot hart, een daad van spontaan aangeboden zorg? Die kan de loop van de geschiedenis veranderen. het betaalt zich terug in generaties die opgroeien zonder sirenes, zonder het instinct om zich te verstoppen bij elk hard geluid. In mensen die elkaar durven aankijken, ook als ze van mening verschillen

Wat wij kunnen doen op microniveau:

* Luister naar de stem van de ander, zelfs als die ongemakkelijk is.

* Ondersteun initiatieven voor dialoog, herstelrecht, en vredeseducatie.

*Herken je eigen macht: als kiezer, ouder, leraar, vriend ….

*Kies voor zachte moed, telkens als je kunt kiezen tussen verdedigen of begrijpen.

Tot slot haal ik Steiner die de diep geestelijke dimensie van oorlog en vrede raakt

“De mens moet leren vrede te sluiten met de geestelijke wereld, als hij vrede op aarde wil brengen.”

Deze gedachte weerspiegelt Steiners visie dat ware vrede niet alleen een uiterlijke toestand is, maar voortkomt uit een innerlijke harmonie — tussen denken, voelen en willen, én tussen mens en kosmos. Oorlog ontstaat volgens hem wanneer de mens zich vervreemdt van zijn geestelijke oorsprong.

Mocht dit al eens kunnen inwerken en doorwerken op diegenen die zich als ‘leiders’ opstellen…ondertussen blijven we de lichtzaadjes met overvloed zaaien op eigen bodem, en als ieder mens in elk gezin dat doet, dan kan het niet anders dat al die lichtzaadjes worden tot één groot Licht. Daar kunnen geen bommen, geen granaten, geen machines tegenop. Uiteindelijk zullen hoe dan ook de oude systemen gebaseerd op alles wat niet in het Licht gedragen wordt, zichzelf oplossen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *