Geplaatst op Geef een reactie

Omgaan met autisme- deel 2- spirituele kijk

Spirituele kijk op autisme ( vervolg op het 1ste informatieve blog)

De waarde van een spirituele kijk op autisme is dat het ervoor zorgt dat de pijn van beperking en hulpeloosheid die wordt geleden door degenen die een aanzienlijke beperking ervaren en degenen die voor hen zorgen, wordt vastgehouden in een gevoel van doelgerichtheid en betekenis. Dit kan individuen en gezinnen ondersteunen met een gevoel van waarheid en liefde, zelfs in tijden van grootste uitdaging.

Om te beginnen zijn er vele lagen van begrip die verband houden met het fenomeen autisme, en elk moet op zichzelf worden bekeken.

Binnen één laag bevinden zich de aantoonbare uitingen van een verstoord neurologisch functioneren die de basis vormen voor zaken als epileptische aanvallen, afasie, moeite met het uitvoeren van routinematige motorische taken, nerveuze gebaren of tics en andere anomalieën van het functioneren van het zenuwstelsel.

Binnen een andere laag bevinden zich de problemen met denken en spreken die te maken hebben met communicatieproblemen, vreemde denkpatronen die verband houden met niet-gewone waarneming, moeite met het vormen van samenhangende gedachten of het vormen van gedachten waarvan de volgorde alleen begrijpelijk is voor de persoon die ze uitdrukt; ook denk- en spraakpatronen die alomtegenwoordig zijn en die te maken hebben met het functioneren van de hersensynaps en de manieren waarop neurale energie vrijkomt. Al deze aspecten van autisme vallen ook binnen de laag die wordt gedefinieerd door fysiek functioneren.

Binnen een derde laag bevinden zich de sociale en emotionele aspecten van autisme die vaak aanzienlijk zijn en in gradatie van persoon tot persoon verschillen.

Toch is er nog een andere laag waarbinnen de redenen liggen waarom autistisch functioneren tegenwoordig meer voorkomt en ook meer algemeen wordt begrepen.

Al geruime tijd legt de hersenfunctie van de mensheid de nadruk op de linkerkant van de hersenen, toen de functies van de rechterhersenhelft duizenden en duizenden jaren geleden in een recessie raakten. Dit functioneren van de linkerhersenhelft heeft bepaalde aspecten van de capaciteiten van de hersenen teveel benadrukt en andere capaciteiten die verband houden met het functioneren van de rechterhersenhelft geëlimineerd of aanzienlijk verminderd.

De behoefte van de tijd waarin we ons bevinden, is echter om het functioneren van de rechter- en linkerhersenhelft in evenwicht te brengen, en voor dit doel is verhoogde neurale en hersenactiviteit nodig om de twee hersenhelften met elkaar te verbinden.

Deze verhoogde activiteit vereist een aanpassing door het menselijk organisme om de verhoogde lading van de zenuwbanen te kunnen tolereren, en soms, wanneer deze aanpassing onvolledig of beperkt is, is het mogelijk dat het systeem overbelast of overgestimuleerd raakt, met als gevolg problemen bij het vrijgeven van de zenuwbanen. de overtollige energie die plaatsvindt op een corticaal niveau.

Deze eigenschap wordt vaak geassocieerd met een bepaald genetisch beeld of aanleg en dat is ook zo. Het wordt echter ook geassocieerd met het bredere spirituele fenomeen dat zich vandaag de dag voordoet en dat de beweging van de mensheid naar het volgende niveau van haar spirituele expressie met zich meebrengt – een waarin het functioneren van de rechter- en linkerhersenhelft meer in balans zal zijn en waarin nieuwe capaciteiten zullen ontstaan die zal een breder scala aan mentale en perceptuele activiteiten mogelijk maken dan nu het geval is.

Veel van degenen die momenteel als ‘autistisch’ worden gediagnosticeerd, zijn tegenwoordig de voorlopers van deze overgang naar een nieuw niveau van hersenfunctioneren.

Ze verschijnen niet als zodanig vanwege de beperking die autisme op zoveel niveaus in hun leven brengt. Maar ze hebben ervoor gekozen om deze beperking te ervaren, zodat ze zich verder in hun ontwikkeling kunnen uitdrukken als meer ontwikkelde en evenwichtige wezens en degenen voor wie meer mogelijk zal zijn.

De reden voor deze keuze is verborgen in het innerlijke motivatiepatroon van elke ziel volgens zijn eigen Goddelijke essentie en zijn behoefte om de waarheid te manifesteren van wie hij is. Het is niet iets dat vanuit een uiterlijk perspectief kan worden gezien, of kan worden begrepen binnen een ander referentiekader dan de drang van een ziel om haar eigen zelfrealisatie te zoeken.

Er zijn natuurlijk andere karmische redenen waarom een ziel ervoor kiest om ‘beperking’ te ervaren, zowel op dit als op andere gebieden van het leven, maar het karmische doel van beperking kan ook worden gebruikt in dienst van het grotere spirituele doel van het ontwikkelen van de hersenfunctie en capaciteit.

Om degenen die als ‘autistisch’ zijn gediagnosticeerd te zien als voorlopers van een nieuwe generatie capabele zielen die uit deze beperkingen zullen komen, is een perceptie die een diep begrip vereist van de opeenvolging van levens en hoe ze bijdragen aan en elkaar versterken.

Zonder een dergelijk perspectief heeft deze context voor het bekijken van autisme geen zin. Binnen een dergelijk perspectief kan men echter zien dat wat aan de ene kant een beperking heeft, een voordeel kan hebben aan de andere kant, en dat zielen er misschien voor hebben gekozen om zowel de beperking als het voordeel te ervaren vanwege hun verlangen om hun eigen spirituele ontwikkeling te versnellen.

Het probleem van autisme is inderdaad een probleem voor individuen, voor gezinnen en voor de samenleving als geheel, met veel ontberingen op persoonlijk en familiaal niveau waar de emotionele en fysieke uitdagingen erg groot zijn. Net als bij elk ander fysiek manifesterend probleem, kan het echter worden beschouwd als een weg naar groei en ook naar moeilijkheden.

Een manier om het probleem in zijn huidige context te bekijken, is door manieren te vinden om de positieve kwaliteiten van functioneren en leven die aanwezig zijn bij autistische individuen te ondersteunen, en te weten dat deze er altijd zijn, ongeacht welk uiterlijk gedrag suggereert.

Dergelijke ondersteuning kan een grote bijdrage leveren aan het bevestigen van de waarde van een leven waarin grote beperkingen aanwezig zijn. Het kan ook de innerlijke ziel erkennen die voor de beperking heeft gekozen en kan die ziel gelijke waardigheid en gelijke kansen toekennen om te leven tot aan de grenzen van hun capaciteiten, in plaats van de diagnose te zien als een nadeel voor het leven.

Zo’n kijk is optimistisch en ondersteunend, en stelt gezinnen en de samenleving als geheel in staat om het heilige leven binnen de beperking te zien, in plaats van de persoon als de beperking te beschouwen, waardoor die persoon in staat wordt gesteld een voller en meer vervuld leven te leiden.

Cranio-sacraaltherapie, Brain-Gym ( Edu-Kinesiologie) zijn krachtig- verbindende manieren om kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ( onder meer) te behandelen. Mindfulness werpt ook steeds meer vruchten af.

Mieke, Gediplomeerd Autisme Coach

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *