Geplaatst op Geef een reactie

Gezondheid in de herfst: inzichten uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM)

De herfst is een seizoen van transformatie en balans in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Naarmate het weer afkoelt en de bladeren van kleur veranderen, benadrukt TCM het belang van het afstemmen van ons lichaam op de natuurlijke ritmes van het seizoen om onze gezondheid en welzijn te behouden.

. Deze organen zijn respectievelijk verantwoordelijk voor het opnemen van frisse lucht en het vrijgeven van afvalstoffen.

. Daarom is de herfst een tijd om je te richten op de gezondheid van de luchtwegen en ontgifting.

Verzorg je longen: de longen worden in de TCM beschouwd als het ‘gevoelige orgaan’ en worden gemakkelijk aangetast door externe omstandigheden.

. Om de gezondheid van de longen te ondersteunen, oefen je diepe ademhalingsoefeningen, vermijd je blootstelling aan koude tocht en eet je voedingsmiddelen die de longfunctie bevorderen, zoals peren en witte champignons.

. Om deze soepel te laten functioneren, eet je vezelrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groenten en fruit.

. Regelmatige lichaamsbeweging helpt ook om een ​​gezonde stoelgang te behouden.

. Doe mee aan activiteiten die ontspanning bevorderen en stress verminderen, zoals Tai chi, yoga of meditatie. Deze oefeningen helpen om de energie van het lichaam te harmoniseren en je voor te bereiden op de koudere maanden die komen gaan.

. Drink warme vloeistoffen zoals kruidenthee en soepen om de interne omgeving van het lichaam in evenwicht te houden.

. Voeg voedingsmiddelen zoals appels, peren, wortels en noten toe aan je voeding. Deze voedingsmiddelen zijn van nature verwarmend en voedzaam en helpen de behoeften van het lichaam in deze tijd te ondersteunen.

. Onderneem activiteiten die deze energie weerspiegelen, zoals het opruimen van je huis, dankbaarheid beoefenen en tijd doorbrengen in de natuur om de schoonheid van de veranderende bladeren te waarderen.

Je ontdekt vanzelf hoe je je lichaam kunt afstemmen op de natuurlijke ritmes van de herfst en een goede gezondheid kunt behouden.

TCM biedt een holistische benadering van welzijn, waarbij de nadruk ligt op het belang van leven in harmonie met de seizoenen. Omarm de veranderingen van de herfst en onderneem stappen om je lichaam en geest te voeden tijdens deze prachtige tijd van het jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *