Niet verwerkte trauma’s uit het verleden creëren hindernissen, obstakels voor het ervaren van de realiteit. We creëren de realiteit niet, we creëren beperkingen voor onze ervaringen van de realiteit. Lussen komen voort uit overlevingsmechanismen en blijven verankerd als ‘impulsen’ die zijn ontstaan uit biologische noodzaak: om ons veilig te voelen.
Hoe rigider onze lussen zijn, hoe sterker ze verdedigd moeten worden. We doen er dus werkelijk alles aan om te bewijzen dat onze ‘overtuigingen’ die zijn ontstaan door trauma’s en pijn, juist zijn. We ‘verdedigen’ onze waarheid en reageren emotioneel op alles wat daar tegenin gaat. En dit kan heel ver gaan. Echter kunnen we de lussen doorbreken.
Een voorbeeld hiervan zijn de lussen van superioriteit en inferioriteit.
Zoals je weet komen de meeste lussen voort uit trauma’s in onze intieme relaties, ook door maatschappelijke en religieuze ‘conditioneringen en biologische impulsen.
De superioriteits-/inferioriteitslus is de primaire vorm van biologische ‘lusvorming’, we volgen deze lus in de buitenwereld omdat we niet inzien dat we ons minderwaardigheidscomplex op anderen projecteren. We kunnen onze eigen bekwaamheid, talenten en schoonheid op anderen projecteren; veel mensen accepteren maar al te graag projecties op hen van bijzonderheid, verlichting, schoonheid of uitverkorenheid. Hoewel sommigen zich zeker bewuster, competenter, intelligenter of vaardiger op een bepaald gebied zijn dan wij, kunnen we dat erkennen zonder het idee van superioriteit op hen te projecteren. ( emotioneel volwassen gedrag). We hebben in die zin begrepen allemaal gaven, talenten, kwaliteiten. Ons licht schijnt misschien alleen ‘anders’ dan dat van een ander.
Wanneer we deze ‘lus’ nog steeds volgen, moeten we volhouden dat we ‘superieur’, ‘bijzonder’ of ‘belangrijker’ of ‘echter’ zijn dan anderen. We kunnen dan op anderen wijzen die ‘minderwaardig’ aan ons zijn. Als we ons niet inferieur voelen, hoeven we anderen niet te overtuigen van onze superioriteit.
We kunnen dus uit dit vermoeiende toneelstuk stappen, waarin we dansen met de schaduw van onze onbekwaamheid in de buitenwereld.
Als we deze lus kunnen zien voor wat die is, een ziekelijk spelletje dat we spelen en dat geen winnaar kent, kunnen we er gewoon mee ophouden! We kunnen werken aan wat ons ervan weerhoudt om ons zelfverzekerd en tevreden over onszelf te voelen.
We kunnen stoppen met het externaliseren van onze bekwaamheid in de vorm van minachting, arrogantie en beschaming.
Het belangrijkste is dat we onze gaven terug kunnen nemen die we zo gemakkelijk aan anderen hebben gegeven.
Ons licht is bedoeld om ‘in’ onszelf te schijnen. Onze eigen schoonheid, talenten, intelligentie en uniciteit op belichaamde wijze zien, wat betekent dat we deze kwaliteiten volledig erkennen in onszelf.
We hoeven anderen niet langer superieur of interieur te noemen.’
Bron: ‘Gids voor schaduwwerk’.
Auteur: Mary Mueller Shutan
Persoonlijke aanvulling:
De lussen van superioriteit en inferioriteit kunnen ons gevangen zetten in cycli van zelfveroordeling en vergelijking, wat onze spirituele groei belemmert. Mary Mueller Shutan biedt waardevolle inzichten in deze lussen en hoe je erdoorheen kunt navigeren, wat volstrekte eerlijkheid van jezelf vraagt uiteraard.
Het is een psychologisch patroon waarbij we oscilleren tussen gevoelens van superieur zijn aan anderen en gevoelens van minderwaardigheid. Deze lus is geworteld in de behoefte van het ‘kleine’ ego om een gevoel van identiteit en waarde te creëren. Wanneer we ons superieur voelen, kijken we misschien neer op anderen, in de overtuiging dat we op de een of andere manier beter zijn. Omgekeerd, wanneer we ons minderwaardig voelen, zien we onszelf als minder dan anderen, wat leidt tot gevoelens van ontoereikendheid en twijfel aan onszelf.
Vaak worden die lussen geprojecteerd op beroemdheden, leraren, publieke figuren….
Lussen ontstaan meestal in de kindertijd, waar vroege ervaringen en maatschappelijke conditionering onze zelfperceptie vormen. Bijvoorbeeld, geprezen worden voor bepaalde prestaties kan een gevoel van superioriteit creëren, terwijl kritiek of verwaarlozing gevoelens van minderwaardigheid kan aanwakkeren. Deze vroege patronen kunnen diepgeworteld raken en onze interacties en zelfbeeld gedurende het hele leven beïnvloeden.
Tijdens spiritueel ontwaken/bewust worden kan de superioriteit-inferioriteitslus uitgesprokener worden. Naarmate we ons meer bewust worden van onze innerlijke wereld, kunnen we in eerste instantie een gevoel van superioriteit voelen vanwege nieuwe inzichten of spirituele ervaringen. Dit kan echter snel omslaan in gevoelens van minderwaardigheid wanneer we onszelf vergelijken met anderen die verder lijken te zijn op hun spirituele pad.
De lus kun je doorbreken door schaduwwerk te doen. Schaduwwerk impliceert eveneens kwaliteiten, talenten, gaven die we onderdrukt hebben, geen groeiruimte hebben gegeven vanuit een of meerdere redenen in het verleden veroorzaakt. Het misverstand rond schaduwwerk ligt aan de perceptie van de verstaander. Bij deze even toch verduidelijken dat schaduwwerk meer omvat dan de minder ‘leuke’ kantjes van onszelf onderdrukken.
Alles begint met erkenning en bewust willen kijken naar jezelf. Wat anderen ervan vinden kan een invulling en projectie zijn, focus vooral naar jouw eigen binnenkant, want daar is het om te doen.
* Bewustzijn en erkenning: de eerste stap om de lus te doorbreken is je bewust worden van de aanwezigheid ervan. Herken wanneer je je superieur of inferieur voelt en erken deze gevoelens zonder oordeel.
*Verkenning en begrip: verdiep je in de oorsprong van deze gevoelens. Denk na over eerdere ervaringen die mogelijk hebben bijgedragen aan deze patronen. Het begrijpen van de grondoorzaken kan helpen om ze effectiever aan te pakken.
*Emotionele bevrijding: sta jezelf toe om de emoties die aan deze lussen zijn verbonden te voelen en te uiten. Dit kan worden gedaan door middel van dagboekschrijven, therapie of andere vormen van emotionele expressie. Het vrij laten van deze emoties helpt om de cyclus van zelfveroordeling te doorbreken.
*Integratie en mededogen: integreer de inzichten die je hebt opgedaan door schaduwwerk in je dagelijkse leven. Ontwikkel in jezelf mededogen, compassie ( is niet hetzelfde als medelijden) en erken dat iedereen zijn eigen unieke reis heeft.
*Omarm zowel je sterke als zwakke punten als onderdeel van je menselijke ervaring.
* Mindfulness en aanwezigheid: cultiveer mindfulness om aanwezig te blijven en te voorkomen dat je in de valkuil van vergelijking trapt. Concentreer je op je eigen groei en vooruitgang in plaats van jezelf met anderen te vergelijken.
* Herken de valkuilen van ‘spirituele bypassing’ ( zie hiervoor een eerder geschreven blog) https://miekecoigne.com/2023/11/22/spirituele-bypassing-2/
De lussen van superioriteit en inferioriteit kunnen aanzienlijke obstakels vormen op je heel wordingsweg . Door schaduwwerk te beoefenen, kunnen we ons echter bewust worden van deze patronen, hun oorsprong begrijpen en de emoties die eraan verbonden zijn loslaten. Door deze inzichten te integreren en zelfcompassie te beoefenen, kunnen we ons losmaken van deze lussen en onze reis naar heelheid en zelfacceptatie voortzetten.
Lichtwerk is, zoals ik het ervaar en doorleef, schaduwwerk. Zonder de schaduw te erkennen, is het licht een samenraapsel van 5 letters.
Herinner je: geen modder, geen lotus
Liefs Mieke
Jungian Coach,
In opleiding Schaduwcoach