Geplaatst op Geef een reactie

Schaduw-werk omarmen, doorleven, integreren: het pad van de Hart Strijder

Ascensie is meer dan ‘licht’ omdat het licht ook de schaduw omvat, als je maar bereid bent, oordeelloos de schaduw in jezelf te erkennen, te omarmen, zodat deze getransmuteerd kan worden.

Het Schaduw Zelf is het deel van ieder van ons dat we niet zien. Alle mensen hebben een donkere kant, net zoals we allemaal een schaduw op de grond werpen.

Het bevat de aspecten van ons die zich in ons onderbewustzijn verbergen, wat betekent dat we ons er niet van bewust zijn. Maar hier is het ding. Deze niet-erkende stukjes van ons – eigenschappen, kenmerken, gedragingen, gewoonten, overtuigingen en kwaliteiten – zijn voor het grootste deel het runnen van de show.

Dus hoeveel persoonlijke of spirituele ontwikkeling je ook doet, hoeveel bewuste manifestatie je ook focust, je Schaduw Zelf is altijd aanwezig in je onbewuste geest en in je energieveld, en controleert je trillingsfrequentie. Of je het nu wilt of niet.

Het was de Zwitserse psychiater Carl Jung die voor het eerst de term “Shadow Self” bedacht. Dit is de onbekende, donkere kant van de persoonlijkheid.

“Iedereen draagt ​​een schaduw”, schreef Jung, “en hoe minder het wordt belichaamd in het bewuste leven van het individu, hoe zwarter en dichter het is.”

Volgens Jung nemen we allemaal afstand van aspecten van het zelf die we potentieel gevaarlijk of schadelijk vinden. Dus in plaats van deze delen van onszelf te confronteren, verbergen we ze, negeren we ze en doen we alsof ze niet bestaan.

Op een bepaald moment in ons leven hebben we allemaal deze gevaarlijke of schadelijke stukjes van onszelf verstoten. Je hebt dit waarschijnlijk meerdere keren automatisch gedaan als reactie op gebeurtenissen in je kindertijd. Mensen praten over ‘trauma’, maar in feite kan het soort situatie dat ervoor zorgde dat je je bewustzijn versnipperde en een deel van je psyche in je schaduw dompelde, op dat moment vrij onschuldig en onschuldig lijken.

Hier zijn een paar voorbeelden:

Misschien probeerde je op 3-jarige leeftijd voor je moeder een kinderliedje te zingen dat je net onder de knie had. Maar ze had barstende hoofdpijn en zei dat je stil moest zijn. Je voelde deze afwijzing diep, en dus werd het deel van jou dat van nature uit zichzelf tot uitdrukking kwam, en het geloof dat je had in je zangvermogen tot zwijgen gebracht, onderdrukt en in het duister geduwd. Op volwassen leeftijd heb je moeite om voor jezelf op te komen en heb je een gebrek aan eigenwaarde.

Of misschien ben je op 4-jarige leeftijd verdwaald in de supermarkt. Je dacht dat je ouders je daar hadden achtergelaten en voelde een overweldigend gevoel van verlatenheid. Je was ZO bang om alleen te zijn, dat de natuurlijke onafhankelijkheid die zich in je ontwikkelde, uit je bewustzijn werd geduwd en in je schaduw. Op volwassen leeftijd heb je moeite om zelfredzaam te zijn en je behoeftigheid te blijven uiten, uit angst om in de steek gelaten te worden door vrienden en familie.

Het is echt belangrijk om je ouders NIET de schuld te geven van de rol die ze wel of niet moeten spelen bij de vorming van je Schaduw Zelf. Bovendien kunnen sommige van je meest uitdagende schaduwaspecten zelfs worden overgedragen via voorouderlijke lijnen, of uit vorige levens.

Dus in plaats van de schuld te geven, kijk uit naar wat je kunt doen om deze stukjes van je gefragmenteerde zelf opnieuw te integreren, door de emotionele blokkades die ze veroorzaken te doorbreken en weer heel te worden.

Schaduwwerk is een diep persoonlijk proces, waarbij je in de donkere, onbewuste aspecten van het zelf moet kijken om ze opnieuw te integreren.

1. DE EERSTE FASE VAN SCHADUWWERK IS BEWUSTZIJN

Dit is lastig – omdat ons Schaduw Zelf in de donkere kant van het onbewuste leeft, zien we het niet duidelijk voor wat het is. Maar wat je kunt zien, is de projectie van je schaduw, wanneer deze reageert op bepaalde triggers – met name situaties, confrontaties, gesprekken en gebeurtenissen in het dagelijks leven, die je(onbewust) herinneren aan het oorspronkelijke trauma dat deze veroorzaakte.

Dus als jij de persoon bent wiens moeder zei dat je stil moest zijn als je wilde zingen, zou je trigger kunnen zijn om iemand anders te zien zingen. Je schaduw komt omhoog en je veroordeelt die persoon door hem (waarschijnlijk zachtjes) te beschuldigen dat hij te zelfverzekerd is of geen echt talent heeft. Je ego wil ze het zwijgen opleggen alsof je het zwijgen opgelegd hebt gekregen.

OF misschien vind je jezelf steeds weer in relaties met partners die steeds weer hetzelfde patroon volgen – die je het zwijgen opleggen en ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je jezelf niet kunt uiten?

Zie je hoe jouw schaduwzelf de show leidt in beide scenario’s?

In de eerste plaats, omdat je schaduw wordt geactiveerd, projecteer je een projectie van je eigen emoties van twijfel aan jezelf en waardeloosheid in de wereld.

En in de tweede is dezelfde (onbewuste) trillingsfrequentie van zelftwijfel en waardeloosheid zo sterk in je energetische veld, dat het steeds meer van hetzelfde naar je toe trekt. ( het is niet alleen maar zonneschijn en rozen). Maar omdat deze frequentie afkomstig is van je schaduwzelf, ben je je waarschijnlijk niet bewust van wat er werkelijk aan de hand is.

Nogmaals, begin jezelf niet de schuld te geven. De menselijke ervaring is gepolariseerd. En ook al denk je misschien niet dat je je hebt aangemeld, dit is licht werk. Het is dus jouw kans om te schitteren.

2. DE TWEEDE FASE VAN SCHADUWWERK IS SCHADUW-INTEGRATIE

Je Schaduw Zelf bevat de gefragmenteerde stukjes – de vergeten aspecten van je ware zelf – die werden onderdrukt, verstoten en uit je bewustzijn werden geduwd. Schaduwwerk is de omkering van dit proces. In plaats van deze stukjes weg te duwen, verwelkom je ze.  

Er zijn veel verschillende methoden voor integratie – sommige werken beter dan andere, maar ze houden allemaal acceptatie in. 

Hier is een eenvoudige methode voor schaduwintegratie in twee stappen waarmee u kunt beginnen:

1. RUIMTE GEVEN AAN WAT JE VOELT

Sta jezelf toe om te voelen wanneer je je getriggerd voelt. Of je emoties nu woede, frustratie, verdriet, wanhoop of iets daartussenin zijn – duik erin. Ga bij hen zitten. Erken ze. Geef ze de ruimte om zich uit te drukken en vooral, om gevalideerd te worden. In onze cultuur valideren we zelden ‘negatieve’ emoties, maar dit is echt een essentieel onderdeel van schaduwwerk.

Als je echt geen tijd hebt (en laten we eerlijk zijn – het moderne leven staat het niet altijd toe), maak dan ruimte om dit werk later te doen, als je wel tijd hebt. 

2. HOU ONVOORWAARDELIJK VAN JEZELF

Omdat, voor het grootste deel, het aspect van je schaduw dat op dit moment verschijnt, door jou in de kindertijd werd verstoten, is dit waar je naar moet terugkeren om het opnieuw te integreren.

Je bent nu natuurlijk een volwassene, maar dat betekent niet dat je niet nog steeds ‘ouders’ kunt zijn. Dus ouder jezelf.

Geef jezelf op dit moment onvoorwaardelijke liefde, en concentreer je vooral op je schaduw.

Het zachtjes uitspreken van woorden van acceptatie en aanmoediging (intern of hardop), alsof je rechtstreeks met je innerlijke kind praat, kan echt helpen.

Bijvoorbeeld:

“Je gevoelens hebben waarde”

“Ik hou van en accepteer je, precies zoals je bent”

” Ik  ben veilig om te voelen wat ik nodig hebt, op dit moment”

Dit kan in het begin misschien een beetje vreemd aanvoelen, maar in feite met je Schaduw Zelf praten zal echt dienen om de onbewuste en onderdrukte angst die we allemaal voelen tegenover onze eigen schaduwen te transmuteren, en om ze volledig te integreren.

Schaduwintegratie is geen snelle oplossing. Het kan zijn dat je deze methode ontelbare keren moet doorlopen, maar elke keer dat je dat doet, zal je schaduw een beetje meer integreren en zullen de emotionele blokkades die je vroeger vasthield, hun grip losmaken.

Het is ook een continu proces. Als een laag van je Schaduw Zelf wordt afgepeld, kan er een andere onder worden onthuld. Maar blijf doorgaan. Dit diepe, introspectieve en (laten we niet doen alsof) moeilijke persoonlijke werk IS het werk. Het is wat je echt in staat stelt om te genezen, te groeien en bewust te manifesteren wat je wilt, zonder zelf-sabotage.

En dat is je geboorterecht! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *