Geplaatst op Geef een reactie

HET STILLPOINT – EEN BASISMEDITATIE die faciliterend inwerkt tijdens de krachtige energetische shifts. Je richt je aandacht naar jezelf, naar binnen, naar jouw lichaam en geest.

Er is een toestand in de zogenaamde ‘geest’ die hier en nu aanwezig is en die op elk moment van de dag (en nacht) wordt vervuld. Het is echter niet zo moeilijk om daar te komen, omdat het onze meest natuurlijke staat IS en al innerlijk aanwezig IS.

Het is ook een heel eenvoudige toestand – niets willen, nergens heen gaan, nergens mee bezig zijn – en het is heel ontspannend.

In mijn eigen ervaring zijn er veel mensen voor wie de toestanden van vreugde en vervulling in het leven op dit moment meer een doel zijn dan werkelijk reëel. Er is hierin een heel voelbaar verschil. Na dit blog kun je het verschil zelf ervaren…als je jouw stiltepunt ervaart en bent.

Als eerste: kijk eens in jezelf.

Is het waar dat jouw denken en emoties meestal een soort van meer macht willen?

Dat kan materiële kracht zijn die wordt geleverd met zaken als telefoon, computer of vakanties, of het kan mentale kracht zijn, zoals informatie van een of andere soort. Het kan ook emotionele kracht zijn, zoals de hele tijd gelukkig en opgewonden willen zijn. Of een spirituele kracht, zoals een soort heiliger of meer verlicht willen zijn.

Het punt is dat elk van deze meer vervulling, meer vreugde en meer liefde in de toekomst zal beloven

Hoe grappig het ook mag klinken, het is datgene wat verhindert te leven in de natuurlijke staten van vreugde en liefde die op dit moment al in jouw aanwezig zijn. Het is een beetje zoals denken en plannen dat mijn hart op een dag in de toekomst gaat kloppen, terwijl mijn hart in feite NU klopt.

Deze eenvoudige basismeditatie opent de weg naar het NU, waar je de liefde voor het leven vindt – en het leuke is, deze meditatie kan op elk moment worden gedaan. Zittend, staand, afwassend of zittend op de wc bijvoorbeeld. Alles kan meditatie worden, omdat het Leven een meditatief gegeven IS.

EERSTE STAP:

Je komt binnen in de gewaarwordingen van het lichaam. Je kunt je lichaamswarmte voelen, je kunt voelen dat de zwaartekracht je naar beneden trekt, je kunt je bloedsomloop voelen, en je kunt de beweging van de ademhaling voelen, zelfs je organen, je lichaamscellen, je fascia, je meridianen…In Mindfulness noemen we dit bodyscan, lichaamsbewust Zijn. Je leert te voelen, al zullen er in het begin heel wat gedachten ronddwarrelen. Er is een groot verschil tussen voelen en denken. Je neemt vanzelf waar als je denkt over je voelen of voelt.

TWEEDE STAP:

Je betreedt de 6 zintuigen. Je wordt bewust bewust van geluid, geur, tast, zicht, smaak en het gevoel van ruimte. De truc is dat lichamelijke gewaarwordingen en zintuigen alleen in het NU ervaren kunnen worden. Dus als je je ooit afvraagt of je werkelijk in het NU bent (en niet aan het denken of dagdromen bent), kun je weer in je gewaarwordingen en zintuigen komen.

Je weet ook dat je wakker bent als je die gewaarwordingen en zintuigen kunt voelen, want wakker zijn heeft zogezegd zijn eigen ‘smaak’ . Heel simpel, heel effectief. En als het je overkomt, weet je waarom het een ‘AHA-moment’ wordt genoemd als je wakker wordt met het moment.

Als je dit voldoende lang oefent (hoe lang hangt af van jou en je levensomstandigheden), wordt het heel gemakkelijk om wakker te blijven in de zintuigen en sensaties van je lichaam – op elk moment van de dag.

DERDE STAP:

De derde stap is om je eerst bewust te worden van en vervolgens de bewegingen van je gedachten en emoties te observeren – bijvoorbeeld waar komen ze vandaan, wat is hun effect op het lichaam, het zenuwstelsel et cetera; dit is vergelijkbaar met wat wetenschappers doen bij het observeren een object onder de microscoop, alleen jij doet dit inwendig.

Als je dit regelmatig oefent, zul je op een bepaald moment beseffen dat gedachten en emoties eigenlijk een veld rond het lichaam zijn dat probeert bij je binnen te dringen, terwijl de liefde en levensvreugde die al in je lichaam zijn, proberen te leven en naar buiten te komen: met andere woorden gedachten en emoties zitten bovenop liefde en leven.

Het realiseren van de waarheid van denken en emotie kan lang duren en zeker veel liefde voor jezelf vragen. Het kan zijn dat je herhaaldelijk in gedachten en/of emoties verzonken bent. Kijk als een waarnemer naar de gedachten en emoties. Je hebt alle tijd van de wereld om ermee te stoeien. Het is de weg van liefde voor het Leven.

Dit is het deel van de meditatie die aanvankelijk het meest uitdagende is– er zijn eindeloos veel variaties van gedachten, variërend van licht dagdromen tot zeer moeilijk en dwangmatig.

En hetzelfde geldt voor emotie. Emoties variëren van laten we zeggen licht geïrriteerd tot ernstig traumatisch.

Op grotere schaal (dat wil zeggen, evolutionair gesproken) zijn wij als individuen betrokken bij een langdurig proces dat uiteindelijk elk afzonderlijk individu uit gedachten en emoties zal halen en rechtstreeks naar de geest zal gaan. In traditionele yogatermen staat dit proces bekend als het beëindigen van het wiel van karma.

Afgezien van traditie echter, wanneer die toestand je overkomt, zal het in het NU gebeuren (er zijn geen tradities in het NU – het is altijd nieuw, voor de eerste keer). Met andere woorden, als het gebeurt zal het een NU zijn zoals dit moment hier nu een NU is.

En als dat inzicht je eenmaal is overkomen – het betekent dat je voldoende snelheid van bewustzijn hebt verzameld – wordt het vrij gemakkelijk om uit ELKE gedachte en/of emotie te stappen en in de lichamelijke sensatie te komen op een steeds permanentere basis. Het zal je tweede natuur zijn en zal uiteindelijk je eerste natuur worden. Dit is het somatisch bewustzijn.

Wanneer dit somatische bewustzijn voldoende wortel heeft geschoten in jou, heb je het gevoel dat het LEVEN het overneemt. Als dat gebeurt, zul je verschillende dingen opmerken:

– je bent steeds minder bezig met denken en emoties.

– je zult meer liefde, leven, dankbaarheid, schoonheid, creativiteit voelen.

– je merkt dat je leven minder gecompliceerd en geleidelijk gemakkelijker wordt.

– je wordt je bewust van een verbazingwekkende hoeveelheid synchroniciteit.

– Uiteindelijk stoppen gedachten en emoties (omdat ze zich in een veld om je heen bevinden – nooit in jou) voorgoed met je liefde en je leven te verstoren.

Het leven neemt het dan volledig over – hetzelfde leven dat de intelligentie is die je hart laat kloppen of die een van de miljarden biochemische metabolische reacties in het lichaam reguleert. Met andere woorden, het wonder van het leven neemt het over.

En het mooie van dit alles is natuurlijk dat je het zelf kunt testen. Geef het tijd en weet dat er iets in jou is die altijd de waarheid kent.

ps: Stillpoint is eveneens een werkwijze in Cranio Sacraal die we gebruiken tijdens een behandeling. Ook bij dieren is het stillpoint heel voelbaar…regelmatig nestelt ons Caspertje zich op mijn schoot, hij geeft zich helemaal over ( en ja, hij is de vrager), mijn handen worden geleid naar die plekken waar zich spanningen hebben verzameld én op het moment dat het Stillpoint samenvalt met mijn handen en zijn ontspannende ‘zucht’, weet ik dat de spanningen opgelost zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *