Geplaatst op Geef een reactie

Superioriteit en Inferioriteit

Je ego kan je beheersen door je het gevoel te geven dat je superieur bent aan anderen of inferieur bent in je relaties. Om je superieur aan anderen te voelen, moet je jezelf van hen afscheiden en van jezelf. Laten we wat licht werpen op een van de trucs van het meester-ego om ons ervan te weerhouden te realiseren wie we werkelijk zijn.

Een van de (spirituele) ego-valstrikken is het superioriteitscomplex en zijn trouwe metgezel – het minderwaardigheidscomplex. Je ego kan je beheersen door je het gevoel te geven dat je superieur bent aan anderen of inferieur bent in je relaties. Om je superieur aan anderen te voelen, moet je jezelf van hen afscheiden. En van jezelf. Laten we wat licht werpen op een van de trucs van het meester-ego om te voorkomen dat we beseffen wie we werkelijk zijn.

Wat is de hoofdoorzaak van het superioriteitscomplex?

Het superioriteitscomplex is vaak een geheime overtuiging dat we beter zijn dan anderen. We voelen ons misschien spiritueler, slimmer en maken betere keuzes in het leven. Of gewoon beter zijn vanwege ons uiterlijk, onze status of onze vaardigheden. Hoewel dit onderwerp niet veel wordt besproken, kan ik je vertellen dat het een wijdverbreide ego-val is waar iedereen ooit mee te maken heeft gehad, in min of meerder mate.

Om ons superieur aan anderen te voelen, moeten we ons eerst van hen afscheiden. Om iets als beter of slechter te beoordelen, moeten we geloven dat we er niet mee verbonden zijn. Maar de enige reden waarom we ons van iets zouden willen afscheiden, is dat we er bang voor zijn, het niet begrijpen of het gevoel hebben dat we het niet waard zijn.

Wanneer we de illusie behouden dat we gescheiden zijn van externe situaties en mensen, kan het ego de geest beheersen. Als we gescheiden zijn, hoeven we geen mededogen en begrip in ons hart te vinden. We hoeven er ook niet mee om te gaan, dus vervallen we in onbewuste zijnstoestanden.

Aan de andere kant, als we ons van anderen scheiden, voelen we ons niet verbonden en eenzaam. Dit is trouwens een van de redenen voor een lage eigenwaarde. We lopen ook de kans mis om meer te weten te komen over wie we zijn, omdat we niet erkennen dat anderen de spiegels zijn van niet opgeëiste delen van onszelf.

Om jezelf van anderen te scheiden, moet je eerst de verbinding met jezelf verbreken.

Het superioriteitscomplex kan alleen optreden als je je hebt afgescheiden van de heelheid (en heiligheid) van jezelf. Geloven dat we superieur zijn aan anderen, betekent dat er rijken in onszelf zijn die we nog niet hebben aangeboord. Door ons af te scheiden van ons ware zelf, creëren we polariteiten van het ‘slechte’ en ‘goede’ in ons. En dan zien we dat ze op andere mensen worden geprojecteerd.

Superioriteitscomplex versus minderwaardigheidscomplex

Wat is het verschil tussen het superioriteitscomplex en het minderwaardigheidscomplex? Dat is er niet. Als we ons beter voelen dan anderen, voelen we ons ook minder dan andere mensen of dezelfde mensen maar in verschillende situaties. Elk uiterste en elke polariteit zijn uitdrukkingen van dezelfde energie. Het enige wat het ego in gedachten moet houden, is dat het ervan houdt om in extremen te leven. Het ego houdt ervan dat we onze energie van het ene uiterste naar het andere slingeren, dus we zijn volledig verstrikt in de wereld van illusies.

Het superioriteitscomplex treedt op wanneer je ego je persoonlijkheid opblaast en deze tegen iemand anders definieert. Het minderwaardigheidscomplex treedt op wanneer je ego je persoonlijkheid of je vaardigheden laat leeglopen terwijl je anderen op een voetstuk zet. Als je gelooft dat je beter bent dan iemand anders, beoordeel je anderen en de realiteit vanuit een bekrompen gezichtspunt. Hierdoor kun je niet nadenken over de geschiedenis van hun ziel en de rol die ze spelen in de goddelijke schepping van het leven.

Iets kan alleen worden beoordeeld vanuit een plaats waar de aard ervan niet wordt begrepen.

Op een gegeven moment begin je je schuldig te voelen en zwaai je naar het minderwaardigheidscomplex om je ‘fout’ uit het verleden ongedaan te maken door jezelf te verlagen. En deze dans gaat maar door.

Blijf in het midden

Om uit het superioriteitscomplex te komen, moeten we leren in onszelf geworteld te blijven. Gezamenlijk hebben we geleerd om soevereine wezens te worden die in het centrum van de hele schepping kunnen staan. Er is echt geen reden om heen en weer te slingeren in je energie en gedachten. Deze slingerbeweging veroorzaakt verstoringen in alle geledingen van jouw leven.

We bevinden ons in tijden waarin we de waarheid van wie we zijn moeten accepteren en leren om in ons centrum te blijven. Dit gebeurt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Maar het is goed om in gedachten te houden dat er zo’n keuze is en dat we er dan in onze timing naar toe neigen. Als we ons realiseren dat we de dingen niet hoeven te beoordelen of te labelen, kunnen we ze gewoon laten zijn zoals ze moeten zijn. We gunnen onszelf ook vrijheid.

Het superioriteitscomplex is een illusie van de geest die geen macht over je hoeft te hebben. Voor nu, sluit je ogen en stel je voor hoe je leven zou kunnen zijn als je gecentreerd blijft bij jezelf. Stel je voor hoe dingen zouden kunnen veranderen als je jezelf niet zou laten afleiden door de slingerende energie, en in plaats daarvan zou je inzakken in je ware wezen om je te verankeren.

Voel je die kracht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *