Geplaatst op Geef een reactie

In waarachtige waarheid

Waarheid, Hoe gemakkelijk is de waarheid zowel te etaleren als te verbergen in onze samenleving, die overstroomt met informatie gebaseerd op leugens, bedrog om mensen af te leiden, in de greep te houden van gigantische machtsstructuren die van de mens een slaaf maakt en het publiek anderzijds vermaakt.

Zelfs feiten die zogenaamd wetenschappelijk onderbouwd worden, worden verdraaid, afhankelijk van de context waarin ze worden gezien en de perceptie van de kijker/ ontvanger.

Even de waarheid dichterbij brengen in een dagelijkse situatie.

De waarheid is een subjectief gegeven: wat de een waar vindt, vindt de ander misschien niet waar.

Misschien zijn we in ons hart helemaal overtuigd van iets- maar is het niet helemaal waar voor iemand anders.

Over het algemeen is het verhelderend wanneer we de tijd nemen om naar de ander te luisteren door onze eigen gedachten niet voorop te zetten en onze gedachten er niet doorheen te laten komen. Luisteren naar hetgeen de andere werkelijk zegt en soms wat de ander niet uitspreekt. Er blijft iets hangen, ik noem dit ruis in de communicatie.

Luisteren naar elkaar is de eerste stap tot wederzijds begrip en respect. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, je hoeft elkaar niet te overtuigen- de bereidheid om je open te stellen voor hetgeen de ander met je deelt is een belangrijke basis in communicatie.

Mijn ervaring is dat door het delen van elkaars waarheid, het delen van elkaars visie, zelfs iets nieuws tot stand kan komen.

Aan de andere kant moeten we beseffen dat wat we als waarheid willen zien, dit gewoon niet is – en moeten we ervoor waken dat we niet handelen alsof dit wel het geval is, alleen maar omdat we heel graag willen dat dit zo is.

Rechtvaardigheid houdt verband met de waarheid.

Wanneer je ontdekt dat iets fout of verkeerd is, dan is rechtvaardigheid het juiste antwoord en nooit wraak.

Soms is rechtvaardigheid het beste wanneer degenen die fouten hebben gemaakt meer begrip ontwikkelen voor de situatie waarin ze terechtgekomen zijn, of iets leren van de les.

Kijken met je hart, al zegt je hoofd iets helemaal anders, ook al voel je je verward. Je kan verweven en veranderen, buigen als het licht, je eigen regel maken, goed doen met een lach op je gezicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *