Geplaatst op Geef een reactie

Ben je NU bij bewustzijn?

Dat klinkt als een stomme vraag, nietwaar? Natuurlijk ben je bij bewustzijn – je bent wakker en leest de inhoud of je denkt bij jezelf: ‘ ik ben bewust. Punt uit.’

Je bent misschien bewust in de letterlijke zin, maar wakker zijn en je ogen scannen over deze tekst is niet hetzelfde als echt bewust zijn.

Immers, hoe vaak ben je ‘ontwaakt’ uit een periode waarin je volledig op de wereld om je heen was gericht?

Misschien heb je ergens gelopen, of ergens naartoe gereden, maar herinner je je niets meer van de reis.

Misschien heb je een pagina van een boek gelezen, alleen om het einde te bereiken en je te realiseren dat je niet echt iets hebt geabsorbeerd dat is geschreven.

De waarheid is dat je veel vaker op deze manier leeft dan je denkt.

Je slaapwandelt door het leven, denkend en handelend op de automatische piloot.

Bewust leven kan dat allemaal veranderen. Bewust aanwezig Zijn.

Maar wat is bewust leven en hoe pas je het toe in je leven? Niet in één segment van je leven maar als een levensstijl integreren.

Graag neem ik je even mee in een aantal stappen. Bij al die stappen kun je invoelend waarnemen hoe bewust je aanwezig Bent, en zo niet, hoe je dit misschien voor jezelf wel kunt veranderen. Soms hoor ik van cliënten dat het leven aan hen voorbijgaat, alsof ze er niet echt bij betrokken zijn. Er zijn dus geen pasklare antwoorden, dus op een vraag als: gaat het me ooit lukken, heb ik toch maar één antwoord: maak er werk van, bouw het op, maar hoop niet dat je in een sneltrein een snelvaart zult maken, als je vanuit dit gedachtengoed vertrekt. Geniet dus ook van elke stap, want er zullen ook momenten zijn waar we allen op een soort van automatische piloot handelen. Gelukkig is die automatische piloot er ook !

Stap 1: Begrijp de betekenis van bewust leven.

Voordat je bewust kunt leven, moet je weten wat het echt betekent.

Bewust leven is het denken over dingen en handelen naar dingen vanuit een positie van volledig bewustzijn, dus volledig aanwezig Zijn.

Het is de keuze om een ​​actieve deelnemer aan het leven te zijn, in plaats van een passagier te zijn.

Als je bewust leeft, ben je in staat om de verschillende paden te zien die op elk moment voor je beschikbaar zijn en te kiezen welke je moet nemen, in plaats van blindelings een van hen te bewandelen.

Door bewust in het leven te staan, kun je dingen duidelijker zien en overzien, begrijpen hoe het ene leidt tot of invloed heeft op het andere, en in een richting gaan waar je het meeste baat bij hebt.

Stap 2: Identificeer de blokkades voor bewust leven.

Hoe eenvoudig het ook klinkt om bewust te leven, er zijn veel dingen die ons daarvan kunnen weerhouden.

Het is van vitaal belang dat u zich van deze dingen bewust bent, zodat je manieren kunt vinden om hun impact op jouw manier van leven te verminderen.

Enkele van de belangrijkste zijn:

1. Je verleden – de dingen die tot nu toe in je leven zijn gebeurd, beïnvloeden je nog steeds, ook al zijn ze voorbij.

Je ervaringen hebben je gevormd tot wie je bent, maar dit betekent niet dat je die persoon vandaag, morgen of in de toekomst moet blijven.

Als je bereid bent de banden te verbreken met die gebeurtenissen uit het verleden die je op de automatische piloot door het leven houden en je machteloos voelen om te veranderen, dan kun je een bewuster bestaan ​​leiden.

2. Je gewoonten en routines – deze kunnen positief of negatief zijn.

Je hoeft ze niet allemaal overboord te kieperen. Je hoeft ze alleen maar te onderzoeken en te vragen hoe nuttig ze voor jou zijn.

Dan kun je langzaam en gestaag die gewoonten en routines uitdagen die je opgesloten houden in een leven van bewusteloosheid.

Dat je iets elke dag, week of maand op dezelfde manier doet en op hetzelfde tijdstip, betekent niet dat je dat moet blijven doen.

3. De verwachtingen die mensen van je hebben – hoe jij jouw leven wilt leiden, kan vaak en gemakkelijk worden vertroebeld door de verlangens en verwachtingen van andere mensen of de samenleving.

Je zou uiteindelijk op een bepaalde manier kunnen denken of handelen, omdat dit de voorkeur heeft of zelfs acceptabel wordt geacht.

Wanneer andere mensen beslissingen nemen over hoe jij jouw leven moet leiden, vormt dit een echte barrière voor bewust leven.

4. Je driften en verlangens – soms voel je je bijna gedwongen door een innerlijke kracht om iets te doen.

Sommige mensen geloven dat deze driften natuurlijk zijn en niet in twijfel moeten worden getrokken, maar als je denkt en handelt op basis van pure impulsen, kun je er uiteindelijk spijt van krijgen. Je hebt dit ongetwijfeld al meerdere keren ervaren.

Je gelooft misschien dat je iets zou moeten doen omdat je moeite hebt om je drang ernaar te beheersen, maar die drang verblindt je voor de bredere implicaties van je acties.

5. Je emoties – emoties zijn iets geweldigs, maar ze kunnen je geest ook vertroebelen en je laten handelen op manieren die je anders niet zou doen.

Als je bijvoorbeeld wordt gedreven door gevoelens van woede, angst of afgunst, kun je een pad kiezen dat ergens anders naartoe leidt dan waar je heen zou willen.

Dit is het tegenovergestelde van bewust leven waarbij je toegerust bent om de beste keuze te maken gezien je huidige kennis over een situatie.

6. Afleiding – wanneer je geest van de ene gedachte naar de andere wordt getrokken zonder dat je het je realiseert, ben je afgeleid.

Helaas wemelt onze wereld van meedogenloze dingen die je aandacht kunnen afleiden en je weg kunnen halen uit een leven van bewustzijn.

Van evenementen in de buurt die geen invloed hebben op jouw leven tot de marketingcampagnes van bedrijven die jou iets proberen te verkopen, je gedachtegang kan gemakkelijk ontsporen.

Stap 3: Oefen bewust denken.

Bewust leven begint in de geest. Hoewel je acties je gedachten kunnen beïnvloeden, gaat die invloed vaker in de tegenovergestelde richting.

Denken, of liever de controle over je gedachten, is cruciaal om te bepalen hoe je je leven leidt.

Dit komt neer op een aantal zaken:

1. Aandacht – waar je geest op een bepaald moment op gefocust is.

Wanneer je gedachten een duidelijk doel hebben en ze zijn afgestemd op de actie die je uitvoert, kun je zeggen dat je bewust leeft.

Als je keer op keer over dezelfde gedachten piekert, leef je niet bewust.

Herkauwen wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door negatieve gevoelens over een probleem waarmee je wordt geconfronteerd. Het is aan jou om je aandacht op iets anders te richten.

2. Overtuigingen – de principes die leidend zijn voor de manier waarop je denkt en handelt.

Bewust denken vereist dat je je overtuigingen voortdurend evalueert om te zien of ze nog steeds overeenkomen met het de persoon die je wilt zijn.

Het betekent ook dat je niet blindelings iets gelooft dat iemand anders heeft gezegd zonder het eerst door een betrouwbare en betrouwbare bron te controleren.

3. Keuzes – wanneer je een verscheidenheid aan opties krijgt, is dit de manier waarop jij beslist welke jij wilt nemen.

Keuzes kunnen ingewikkeld zijn, of ze kunnen zo simpel zijn als ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen iets.

Je dagelijks leven bestaat uit een reeks van honderden kleine keuzes, zo nu en dan onderbroken door iets belangrijkers.

4. Bewuste besluitvorming houdt in dat je je best doet om de gevolgen van elke optie volledig te begrijpen voordat je de optie kiest die het beste past bij jouw voorkeuren op korte, middellange of lange termijn.

5. Duidelijkheid – weten wat je denkt en waarom je het denkt.

De meeste gedachten lijken spontaan in je hoofd te verschijnen, maar veel komen direct of indirect door iets anders tot stand. Iets wat je bijvoorbeeld ziet of hoort.

Het is belangrijk dat de gedachten die mogelijk jouw leven beïnvloeden, worden onderzocht om te bepalen waar ze vandaan komen.

Zijn deze gedachten van jezelf of ben je beïnvloed door iemand of iets anders. Als je beïnvloed bent, heb je ze dan de nodige aandacht geschonken en kritisch nagedacht over wat ze werkelijk betekenen?

Door helderheid te krijgen in je gedachten, voorkom je dat je in de val loopt om een ​​onwetend ‘volger’ te zijn die de kudde volgt.

6. Mindfulness – je bewust blijven van het huidige moment.

Dit is waar je aan zou kunnen denken als je denkt aan bewust leven, maar je interpretatie ervan komt misschien niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Mindful zijn kan betekenen dat je je vijf zintuigen gebruikt om jezelf te aarden in het nu.

Het kan ook betekenen dat je opgaat in een waardevolle gedachtegang. Dit kan te maken hebben met werk, iets plannen of een periode van zelfreflectie.

Je denkt misschien dat dit je weghaalt van het huidige moment, maar als je focus ongebroken is, ben je in het huidige moment, vrij van afleiding.

Stap 4: Oefen bewust consumeren.

Je leeft bewust als je je bewust bent van wat je consumeert en welke effecten dit op je heeft.

Wat je in je leven stopt of toestaat, heeft onvermijdelijk invloed op wat je eruit haalt. En dit komt allemaal neer op de keuzes die je maakt, daarom is het verbonden met bewust denken.

Bewuste consumptie bestrijkt een aantal verschillende gebieden.

1. Eten en drinken – de meest elementaire vorm van consumptie is wat je in je mond stopt om je lichaam en geest te ondersteunen.

Er is voldoende advies over gezond eten beschikbaar. Dit betekent niet dat het altijd gemakkelijk te volgen is.

Maar door je bewust te zijn van de invloed van wat je eet en drinkt op de manier waarop je denkt, handelt en leeft, kun je steeds dichter bij iets komen dat lijkt op het meest geschikte dieet voor jou.

2. Materiële bezittingen – wat je koopt heeft een grotere impact op jou dan je je misschien kunt voorstellen.

Heb je de behoefte om regelmatig nieuwe kleding of gadgets te kopen om een ​​verlangen te stillen?

Is je geluk afhankelijk van het bezitten/kopen van bepaalde dingen – totems van succes zoals flitsende kleding, auto’s of zelfs leuke vakanties?

Bewust winkelen betekent stilstaan ​​bij de vraag of je echt iets moet kopen, of je dat geld beter kunt besparen of er iets anders mee kunt doen.

3. Entertainment – hoe jij ervoor kiest om vermaakt te worden, is aan jou, maar bewust leven houdt in dat je de langetermijneffecten van jouw keuzes begrijpt.

Er zijn voor- en nadelen aan de meeste vormen van entertainment, van rockconcerten en feesten tot lezen en online gamen.

Bewuste consumptie vraagt ​​dat je deze voor- en nadelen tegen elkaar afweegt om een ​​balans te vinden die in het beste geval je persoonlijke groei stimuleert en in het slechtste geval niet tegenhoudt.

4. Nieuws en informatie – je hebt een enorme database met informatie binnen handbereik, en er wordt elke dag meer toegevoegd via de nieuwscyclus.

Maar veel hiervan is overbodig en maakt je hoofd gewoon rommelig en chaotisch.

Als je bewust wilt leven, wees kieskeurig zijn met de informatie die je geest voedt.

Niet in de laatste plaats omdat het een enorme impact kan hebben op je mentale en emotionele welzijn.

Mensen – de mensen met wie je tijd doorbrengt, is een vorm van consumptie waar je enige controle over hebt.

Als er iemand in je leven is die je naar beneden haalt of veel stress en angst veroorzaakt, kun je ervoor kiezen om te stoppen met het consumeren van hun gezelschap.

Je kunt afstand van hen nemen om de negatieve invloed die ze op je hebben te verminderen.

Dit is misschien niet altijd gemakkelijk, maar het is een mogelijke optie die jij zou kunnen overwegen.

Stap 5: Oefen bewust handelen.

Je acties verbinden je met de wijdere wereld. Hoe jij ervoor kiest om te handelen, heeft gevolgen voor de mensen en dingen om je heen.

Bewust blijven terwijl je handelt is, nogmaals, nauw verbonden met bewust denken.

Er zijn een paar omstandigheden om rekening mee te houden.

1. Handelen op basis van resultaten – heb je nagedacht over de mogelijke gevolgen van je acties voordat je ze onderneemt?

Het is goed om af en toe spontaan te zijn, maar er zijn genoeg andere momenten waarop er goed moet worden nagedacht en overwogen voordat je een zet doet.

Weet je ongeveer wat er gaat gebeuren als je je op een bepaalde manier gedraagt? Is dat resultaat echt wenselijk?

Als je dit weet, kun je op een bepaalde manier handelen of niet handelen.

Handelen op basis van de impact op anderen – heb je overwogen hoe je acties het leven van andere mensen kunnen beïnvloeden?

Zo ja, zijn die effecten iets voor jou ?

Als je bijvoorbeeld besluit veel geld uit te geven aan een mooie nieuwe telefoon, zal jouw partner dan boos zijn omdat je blijft beweren dat je blut bent? Zal het vertrouwen in jou afnemen?

2. Handelen op basis van groei – onderneem jij de actie die nodig is om een ​​gezonder en gelukkiger leven te leiden?

Bewust zijn over je acties betekent ervoor kiezen om te handelen op een manier die positieve verandering in je leven bevordert.

Draagt ​​wat jij doet – of denkt te doen – op de een of andere manier bij aan jouw fysieke of emotionele welzijn?

Handelen in overeenstemming met je moraal – gedraag je je op een manier die met of tegen je diepgewortelde overtuigingen ingaat?

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door emoties of de acties van anderen en iets te doen dat ingaat tegen het soort persoon dat je wilt zijn.

Maar bewust handelen betekent dat je met je gevoel incheckt voor eventuele alarmbellen die erop kunnen wijzen dat je iets niet zou moeten doen.

Handel jij naar jouw beste vermogen – besteed jij de moeite en toewijding aan de taak die voor jou ligt?

Hier wordt bewust leven gewetensvol leven.

Het gaat over het nakomen van beloften, het zich ergens aan verbinden, bereid zijn om waar nodig hard in te zetten.

Het gaat niet om het zoeken naar manieren om te bezuinigen, het doen van een ondermaats werk of het vinden van excuses om iets helemaal niet te doen.

3. Met moed handelen – ben je bereid uitdagingen en onzekerheid aan te gaan om het juiste te doen?

Soms is het juiste pad het moeilijkste pad. Het kan verleidelijk zijn om in plaats daarvan een gemakkelijkere weg te kiezen.

Bewust leven betekent niet buigen voor de moeilijkheden van een bepaalde keuze als dat de keuze is die op de lange termijn het beste voor je is.

Stap 6: Oefen bewuste richting.

Je leven gaat een bepaalde kant op, maar is het wel zoals je wilt?

Je hebt een zekere mate van controle en invloed over waar je leven naartoe gaat, en bewuste richting is wat nodig is.

Dit omvat zaken als uitzoeken wat voor soort leven je in de toekomst wilt hebben en het stellen van doelen die je zullen helpen dat punt te bereiken.

Het houdt ook in dat je kansen ziet wanneer ze zich voordoen en bewuste actie ondernemen om er het beste van te maken.

Het is het tegenovergestelde van wat veel mensen doen, namelijk externe omstandigheden hun levensloop laten bepalen.

Stap 7: Oefen bewuste authenticiteit.

Het kan heel verleidelijk zijn om te handelen en te leven op een manier die anderen behaagt in een poging vrienden te winnen of mensen te beïnvloeden.

Maar dat is geen bewust leven.

Als je bewust leeft, handel je vanuit authenticiteit. Je probeert niemand anders te zijn dan jezelf.

Je bent bereid om voor jezelf op te komen, je mening te laten horen en desnoods een paar veren op te schudden.

Hoewel je andere mensen en hun grenzen dient te respecteren, vraagt het ook jouw bereidheid om iedereen die jouw grenzen overschrijdt, helder aan te geven waar jouw grenzen liggen op fysiek, emotioneel, spiritueel vlak.

‘Wees jezelf’ is een veelgehoorde boodschap, maar wel een die essentieel is voor een bewust leven.

Stap 8: Oefen bewuste acceptatie.

Sommige dingen liggen buiten je controle.

Het is belangrijk dat je die dingen accepteert die gebeuren die je niet had kunnen voorkomen.

Je zou kunnen denken dat deze stap in tegenspraak is met de bewuste richting van stap 6, maar dat is niet zo.

Hoewel je sommige dingen moet accepteren zoals ze zijn, betekent dit niet dat je geen manieren kunt vinden om de situatie aan te pakken en deze na een gebeurtenis of situatie te verbeteren.

Mensen zijn ook buiten je controle.

Het is net zo belangrijk om te accepteren dat, hoe graag je ook zou willen dat een persoon op een bepaalde manier was, het niet binnen jouw controle ligt om ze op die manier te maken.

Accepteer anderen voor wie ze op dat moment zijn. En dat geldt net andersom.

Maar nogmaals, je bent niet machteloos. Jouw invloed kan het zaad van verandering zijn dat ontkiemt en groeit in een andere persoon.

Dit betekent niet dat je mensen moet manipuleren of iemand probeert te vormen naar een beeld dat je wilt dat ze zijn. Het betekent een positieve invloed op anderen hebben, zodat ze als individu kunnen groeien.

Aanvaard dat je invloed alleen nooit genoeg zal zijn – ze moeten ook willen veranderen of groeien, maar niet omdat jij dat zo graag wilt. En precies geldt dit ook voor de ander.

Dat waren dus 8 stappen die je voor jezelf kunt onderzoeken bij wijze van zelfreflectie…en mogelijks als opstapje naar je innerlijke reset.

En onthoud, hoewel elke stap eenvoudig is, is het niet altijd gemakkelijk. De beste manier is echt bij jezelf te blijven, heel dicht zelfs, en de focus op de ander verleggen naar de focus op jezelf.

In heel wat consulten gaat het overwegend over de ander. De ander moet veranderen en als de ander niet verandert dan is de ander een lafaard, een loser, een bedrieger en ga zo maar door.

Ik draai de vraag om: wat in jezelf zou jij nog kunnen veranderen, zodat je meer ruimte kunt laten de ander zichzelf te laten Zijn?

Niet de meeste geliefde vraag…maar ik stel ze toch.

Dit boek is doorspekt van spirituele, aardse, kosmische thema’s, waarin dieren, kristallen, nieuwetijdschakra’s, klank en muziek, lichttaal et cetera aan bod komen.

Uitgegeven bij boekscout.nl 2021

www.miekecoigne.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *