Geplaatst op Geef een reactie

Balans en integratie van je mannelijke en vrouwelijke energie

In de meeste culturen lijkt het erop dat we een groot deel van onze persoonlijke identiteit ontlenen aan ons biologische geslacht. En in dergelijke culturen zijn er sterke verschillen tussen mannen en vrouwen met betrekking tot maatschappelijke rollen en gedrag. Deze geslachtsrollen zijn vanaf onze geboorte in ons geconditioneerd dat we gaan aannemen dat ze natuurlijk zijn. En als men afwijkt van deze culturele normen, wordt die persoon vaak veroordeeld of belachelijk gemaakt.

Maar als we onszelf op een dieper niveau leren kennen, komen we erachter dat we niet worden bepaald door onze externe omstandigheden, of het nu onze carrière, nationaliteit, ras, geslacht of iets anders is. Op het diepere niveau zijn we spirit.  En spirit is zonder geslacht, ras, nationaliteit, religie …

Als we het over spirit hebben, wordt er vaak gesproken over mannelijke en vrouwelijke principes. Deze worden beschreven als polariteiten, niet zozeer als tegenstellingen, maar als tegenhangers van een geheel. Met andere woorden, het een kan niet zonder het ander. Ze zijn als twee kanten van dezelfde medaille.

Het is belangrijk om hier op te merken dat wanneer we spreken over het spirituele, we dit doen door gebruik te maken van materiële terminologie. Dat wil zeggen dat we analogieën en metaforen gebruiken die betrekking hebben op onze materiële ervaring om het anders ondenkbare te conceptualiseren. Dus als we spreken in termen van mannelijk en vrouwelijk, heeft dit eigenlijk helemaal niets met gender te maken. En we moeten heel voorzichtig zijn om dit te begrijpen. Anders maken we de fout om in culturele stereotypen te vervallen.

Helaas heeft de mensheid die fout al gemaakt en hebben we deze van generatie op generatie doorgegeven door culturele conditionering. We hebben geleerd dat mannen en vrouwen op bepaalde specifieke manieren moeten denken, voelen en zich horen te gedragen volgens deze mannelijke en vrouwelijke archetypen. Maar omdat we de fout hebben gemaakt om mannelijke en vrouwelijke principes te verwarren met biologisch geslacht, hebben we een grote onbalans gecreëerd, niet alleen in de psyche van de mensheid, maar ook in de externe wereld. De buitenwereld is immers slechts een weerspiegeling van onze innerlijke toestand.

Om het evenwicht in die wereld te herstellen, moeten we het evenwicht in onze psyche (naar onze zielen) herstellen door de energieën die in ons sluimeren opnieuw te wekken en te harmoniseren.

Als we spreken over het Goddelijke Mannelijke en het Goddelijke Vrouwelijke, hebben we het over universele archetypen. Het Goddelijke Mannelijke is het sluimerende potentieel van het bestaan, zoals het zaad dat alle informatie bevat voor het voortbrengen van een boom, of in dit geval, het hele universum. En het Goddelijke Vrouwelijke is de creatieve energie waardoor dat potentieel wordt uitgedrukt en gemanifesteerd.

Als we het nu hebben over deze archetypen in relatie tot onszelf, worden de kenmerken wat specifieker. Zo staat het vrouwelijke niet alleen voor creativiteit, maar ook voor mededogen, koestering, intuïtie, sentiment, sensualiteit, ontvankelijkheid en liefdevolle dienstbaarheid. Het mannelijke staat voor kracht, uithoudingsvermogen, logica, rede, bescherming en voorzienigheid. Een andere manier om ernaar te kijken is door te zeggen dat het mannelijke hoofd-gecentreerd is, en het vrouwelijke hart-gecentreerd. Of we kunnen het ook zien als denken in de rechterhersenhelft en linkerhersenhelft.

Zoals we kunnen zien, heeft elk kenmerk een overeenkomstige tegenhanger. Een van de prominente mannelijke eigenschappen is bijvoorbeeld kracht, en de vrouwelijke tegenhanger ervan is kwetsbaarheid. Maar het een hebben zonder het ander verandert kracht en kwetsbaarheid in overheersing en onderwerping. Een ander voorbeeld zijn rede en intuïtie. Maar om het een zonder het ander te hebben, maakt de rede harteloos en intuïtie irrationeel. Nogmaals, dit is waarom het belangrijk is om het evenwicht tussen de twee te herstellen.

Nu zien we vaak dat veel mensen de neiging hebben om de ene polariteit sterker te vertonen dan de andere. Meestal zijn het mannen die mannelijke eigenschappen vertonen, terwijl vrouwen de neiging hebben om vrouwelijke eigenschappen te vertonen. Maar in culturen waar genderrollen losser zijn geworden, is er meer variatie in dit soort uitingen. Dit suggereert natuurlijk dat veel van ons gedrag wordt bepaald door culturele conditionering. Maar wanneer culturele conditionering wordt verwijderd, lijkt er geen correlatie te zijn tussen deze kenmerken en het geslacht.

Wat je in meer liberale samenlevingen vindt, is dat mensen zich niet conformeren aan specifieke genderstereotypen. Het is echter niet altijd in evenwicht. Omdat de mensheid al zo lang zo strikt gebonden is aan genderrollen, zullen mensen, als die constructies eenmaal zijn verwijderd, vaak van de ene kant van het spectrum naar de andere slingeren. Zo vind je mannen die extreem vrouwelijk van aard zijn, en vrouwen die overwegend mannelijk zijn. Bovendien vind je veel mensen die bang zijn dat als ze de andere polariteit omarmen, ze degene zullen verliezen die lijkt te corresponderen met hun biologische geslacht, en dus proberen ze heel hard om bepaalde kenmerken te onderdrukken en andere te benadrukken.

Als het op romantiek aankomt, is het interessant om op te merken dat we ons vaak aangetrokken voelen tot iemand die die eigenschappen (mannelijk of vrouwelijk) lijkt te belichamen die tegengesteld lijken aan de onze. Het is alsof we onbewust op zoek zijn naar balans. Maar als we dit niet kunnen erkennen, vinden we in plaats daarvan conflicten.

Een van de grote romantische mythen van onze cultuur is dat we onvolledig zijn en dat er een speciaal persoon bestaat die perfect bij ons past, als twee stukjes van een puzzel. Maar de waarheid is dat we al compleet zijn in onszelf. We herkennen het gewoon niet. Er zijn aspecten van onszelf die sluimeren, vaak onderdrukt als gevolg van sociale conditionering. En vaak is het doel van het ontmoeten van wat een “zielsverwant” of “tweelingziel” lijkt te zijn om die aspecten in ons te wekken.

Laten we bijvoorbeeld aannemen dat we de kwaliteit van emotie en intuïtie belichamen, en dat onze partner de kwaliteit van rede en logica belichaamt. Als we slechts een van deze kwaliteiten gebruiken zonder de andere, zien we het grotere geheel niet. Het is alsof we maar één been hebben om op te staan. Onze partner is er om ons de mogelijkheid te bieden om die overeenkomstige kwaliteit in onszelf wakker te maken. Als we dit echter niet kunnen herkennen, kunnen we vast blijven zitten in het ene aspect boven het andere. Onze partner kan ons ervan beschuldigen irrationeel te zijn, en wij kunnen hen ervan beschuldigen kil te zijn. Er ontstaat een conflict en we merken dat we uit elkaar drijven.

Er bestaat echt niet zoiets als “te emotioneel” of “te logisch” zijn. Pas als een van deze ontbreekt, is er sprake van onevenredigheid, en uit die onevenredigheid ontstaat een conflict. Het doel van onze samenwerking is dus niet om beide aspecten te verminderen, maar om het evenwicht tussen beide te herstellen. Het is niet het doel van ons partnerschap om evenwicht te bereiken door elke partner die slechts één polariteit belichaamt. Het is ook niet de bedoeling dat partners polariteiten uitwisselen. We hebben beide polariteiten al in ons. We hebben zojuist de een onderdrukt ten gunste van de ander. Dus onze partner is er om er een licht op te laten schijnen en het uit zijn schuilplaats te halen.

Soms denken we dat als we deze vrouwelijke eigenschappen te veel omarmen, we onze mannelijkheid zullen verliezen, of dat we door onze mannelijkheid te omarmen onze vrouwelijkheid zullen verliezen, maar het hoeft niet zo te zijn. De sleutel is om ze allebei in harmonie te omarmen. Nogmaals, we moeten begrijpen dat deze energieën helemaal niets met geslacht te maken hebben, en dat ze complementair zijn aan elkaar.

Om het evenwicht tussen deze twee polariteiten te herstellen, moeten we ons bewust worden van onze eigen kenmerken en gedrag. Het kan zijn dat we in sommige opzichten meer overwegend mannelijk of overwegend vrouwelijk zijn dan andere. Gewoon door te begrijpen waar we ons in het spectrum bevinden en door te begrijpen welke kenmerken met elkaar overeenkomen, kunnen we beginnen alles op één lijn te brengen.

..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *