Geplaatst op Geef een reactie

EHBO-kit vanuit Emotioneel Evenwicht

Ervaar je dagelijks stress waardoor je je steeds meer uit balans voelt? Stel dat je in een werksituatie bent waar je je dag in dag uit uitgeput voelt door de toenemende prestatiedruk, je je batterijen dus niet snel genoeg kunt opladen, in een burn-in zit, wat kan leiden tot een burn-out. Je voelt je ongelukkig in je relatie, ruzies en conflicten zijn dagelijkse kost, je bent heel gevoelig voor de krachtige energie die zich al maanden opbouwt ( Schumann resonantie) en zelfs na 10 uur slaap, sta je ‘ s morgens moe op, je beseft ergens wel dat je leefwijze aan verandering toe is en toch ga je door op oude voet (tegen beter weten in), je ervaart het als moeilijk om een ex-partner los te laten, te onthechten en je voelt frustraties dat je ex-partner doorgegaan is met zijn/haar leven, je studeert met vol enthousiasme echter overheerst je angst om te falen. Het lijstje kan verder aangevuld worden….het lijkt wel alsof je vastgelopen bent in alles wat je voelt en ervaart. Je hoofd- je denken draait op volle toeren, je gaat naar bed met een hoofd vol zorgen, inslapen wordt steeds moeilijker dus grijp je naar een slaaptablet, je wordt wakker en al is het pas 4 uur in de morgen, draaien en keren maar doorslapen zit er niet in. Wij Westerlingen zijn vooral doeners en denkers, en wat het voelen betreft, dat is een ander verhaal. We zijn een denkend, voelend en handelend mens, een holistisch mens. Echter zijn we in een nogal materialistische samenleving verstrikt geraakt, waar voelen een teken zou zijn van zwakte, van labiliteit…

Een heel oude manier, al duizenden jaren bekend vanuit de Chinese geneeswijzen, is het werken vanuit het inzicht alles met alles verbonden is, wij mensen zijn verbonden met de elementen die we terugzien in de natuur, de seizoenen. Door ons lichaam lopen meridianen die verbonden zijn met onze organen, emoties/gevoelens die zicht door de jaren heen hebben vastgezet op onze vitale organen zorgen vroeg of laat voor ziekte, maar ook de levensstijl is enorm belangrijk. Het één is niet belangrijker dan het ander. Als je enkel maar denkt dat je door gezond te eten en ondertussen voortdurend onder stress staat, dan laat je lichaam, als eerste signaal, je weten dat het ergens niet goed gaat. Negeer je de eerste signalen en doe je verder in de hoop dat het zich wel vanzelf oplost, dan ervaar je toch op een bepaald moment dat je het roer zal moeten omgooien. Nooit radicaal, want je lichaam heeft tijd nodig om zich aan de verandering aan te passen. Ook je geest, je denken, je overtuigingen. Het is een stap voor stap weg, zonder jezelf te forceren, want daar ontstaat dan ook weer stress op. We drukken ons uit in lichaamsmetaforen: het ligt op mijn lever, ik krijg het op mijn heupen, ik zie het niet meer zitten, het ligt me zwaar op mijn maag….en dit gaat nog verder en dat is communicatie. Wat zegt jouw lever, jouw maag, hoe zie jij een situatie voor ogen ( voor je allerbeste welzijn, zonder anderen te schaden)….en toch, het blijven slikken ( keelchakra) blijft als niet-verteerd in je darmen plakken. Ik kan nog veel meer schrijven, maar houd het voor nu op de korte video.

Voor je met de punten aan de slag gaat, zorg ervoor dat je niet wordt gestoord, neem je tijd. Je kunt vooral een glaasje water drinken en aan het einde eveneens een glaasje water drinken. Water spoelt de restenergie weg, is ook heel heilzaam voor je nieren.

Neem een comfortabele zithouding aan, tenzij je liever rechtstaat.

Adem eerst een paar keer rustig in via je neus en adem uit via je mond.

Voel hoe je erbij zit of staat. Stel dat je je boos voelt, nerveus, ontgoocheld….

De tweede stap is voelen op een schaal van 0 tot 10: hoe krachtig is dit gevoel? Geef een cijfer aan dit gevoel.

Met de volgende woorden spreek je de volgende woorden uit ( en hierin kun je zoveel variatie aanbrengen die voor jou toepasselijk zijn) ‘Ook al ben ik boos….ik houd volkomen en onvoorwaardelijk van mezelf. ‘ Adem in….adem uit

Ademhaling in EE is een belangrijk onderdeel van het hele proces.

Je tikt de volgende punten aan terwijl je de zinnen uitspreekt

  1. de kruinchakra
  2. de binnenkant van de wenkbrauwen ( EE punt van de blaas)
  3. de buitenkant van de ooghoeken ( EE punt van de galblaas)
  4. onder de benige kant van de oogkassen ( EE punt van de maag)
  5. dit punt loopt van de neus naar het midden van de bovenlip ( EE punt Gouverneursvat)
  6. dit punt loopt van het midden van de bovenlip naar onderaan de kin (Conceptievat)
  7. onder de sleutelbeenderen ( EE punt van de nieren)
  8. de zijkant van de ribbenkast

Herhaal de cyclus tot vier keer en voel de energie: je begon met een hoge score, hoe voelt dit nu voor jezelf?

Laat elke oordeel over wat je zou moeten voelen gaan.

Ook al geloof je niet dat jij met EE je staat van rust kan vinden, gevoelens en emoties die belastend voor je werken niet kan loslaten ( niet loslaten is vaak niet willen loslaten omdat het ons wel eens ‘voordelen’ kan opleveren ( aandacht van familie, van vrienden…. )

Met EE aan de slag gaan is geen snelle fix-manier, als je situatie al langer gaande is, of je je toch genoopt voelt om andere keuzes te maken. Door het eenvoudig toepassen van deze enkele basishandelingen, kun je wel je systeem en de oude bedradingen resetten.

https://www.facebook.com/Mindfulnesstherapeute/videos/451879057542181

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *