Geplaatst op Geef een reactie

Een wandeling door het innerlijk spiritueel landschap – bewust Zijn in beweging

Mensen merken vaak dat ze belangrijke doorbraken in hun leven maken als gevolg van de ontwikkeling van hun spirituele leven.

Spiritualiteit houdt de herkenning en acceptatie in van een ‘hogere macht’ of ‘behoudende kracht’ die verder gaat dan je eigen intelligentie en wil, en met wie of waarmee je een relatie kunt hebben. Deze ‘kracht’ kan je een ervaring van inspiratie, vreugde, veiligheid, gemoedsrust en begeleiding bieden die verder gaat dan wat mogelijk is vanuit het loutere geloof dat zo’n kracht bestaat.

Voor onze doeleinden kan spiritualiteit worden gezien als iets anders dan religie. Verschillende wereldreligies hebben verschillende doctrines en geloofssystemen voorgesteld over de aard van ‘God’ of een ‘Hogere macht’ en de relatie van de mensheid met die macht.

Spiritualiteit daarentegen verwijst naar de gemeenschappelijke ervaring achter deze verschillende gezichtspunten. Het verwijst naar een ervaring waarbij sprake is van een bewustzijn van en een relatie met iets dat je persoonlijke zelf en de algemene orde van zaken in de wereld overstijgt. Dit ‘iets’ heeft verschillende namen gekregen (“God”, meestal in de westerse samenleving), en wordt gedefinieerd op manieren die te talrijk zijn om te tellen.

Religieuze definities van wie ‘God’ is, kunnen zijn, maar zijn uiteindelijk vaak niet waar spiritualiteit over gaat. Je kunt ervoor kiezen om voor jezelf te definiëren wat een ‘Hogere Macht’ betekent op een manier die het meest geschikt lijkt.

Je eigen gevoel van een ‘Hogere Macht’ kan zo abstract zijn als ‘kosmisch bewustzijn’ of zo puur als de schoonheid van de oceaan of de bergen. Zelfs als je jezelf als agnost of atheïst beschouwt, kun je een gevoel van inspiratie krijgen door een wandeling in het park te maken of een prachtige zonsondergang te aanschouwen; of de glimlach van een klein kind of een band met een andere persoon kan je een speciaal gevoel van vreugde geven.

Wat je ook inspireert en je voorbij jezelf brengt in een groter perspectief, wijst in de richting van wat ‘Hogere Macht’ wordt genoemd.

Het is hier niet de bedoeling om een ​​bepaalde kijk op spiritualiteit te geven. In plaats daarvan is het de bedoeling om te benadrukken dat er heling en voordeel te behalen is door je spirituele leven bewust te cultiveren. Er is ook heling en voordeel te halen uit het onderzoeken van de pijn die je hebt ervaren toen anderen probeerden je je spirituele leven te voor te kauwen.

Wanneer we eraan werken om onszelf tot complete mensen te maken, concentreren we ons meestal op dingen die te maken hebben met gevoelens, de geest of ons gedrag. Compleet Zijn is niet de betekenis van perfect zijn, een beeld ophangen vanuit een verlangen als perfect te worden gezien. Compleet als heel, geheeld en één met jezelf. Je aanvaardt jezelf als JIJ, puur Bron, puur Mens, puur Zijn. En met puur bedoel ik opnieuw ‘heel’ als wie jij Bent.

Spirituele verkenning is anders omdat het je vaak het diepst kan reiken om je te helpen de basisgevoelens van angst, onzekerheid, eenzaamheid en angst te overwinnen die aan je huidige moeilijkheden ten grondslag liggen.

Spiritueel bewustzijn en groei kunnen de transformatie in je hele wezen beïnvloeden, in tegenstelling tot alleen focussen op geest, gevoelens of gedrag. Dit soort groei kan je helpen een onwankelbaar basisvertrouwen en een duurzaam geloof te ontwikkelen. In veel consulten wordt vooral gefocust op ‘gedrag’ van de ander. Het gedrag van de ander moet maar veranderen. Mocht het zo werken als het wordt gesteld…

Spirituele verkenning hoeft niet noodzakelijk een specifieke angst, angst of obsessie te helen, maar het kan de morele steun, moed, hoop en geloof bieden die je nodig hebt om door te gaan met je persoonlijke herstel. Het kan je het gevoel geven dat je niet alleen bent in het universum, en dat er een bron van begeleiding, liefde en steun voor je is die onvoorwaardelijk is en die altijd voor je beschikbaar is in tijden van verwarring, ontmoediging, machteloosheid, verdriet, isolatie en trauma.

Het is ook belangrijk om te begrijpen dat niemand spirituele groei nastreeft om dergelijke voordelen te ‘krijgen’. De religies en spirituele tradities van de wereld staan ​​vol met verhalen die dit illustreren; legendes waarin een persoon jarenlang extern op zoek is naar vrede, geluk, harmonie en rust, om uiteindelijk te ontdekken dat het potentieel voor deze dingen direct in hem/haarzelf lag van de begin.

Je zult jezelf spiritueel ontwikkelen omdat je een diepe, innerlijke aansporing voelt om dat te doen. De voordelen die je hiervan ‘krijgt’ zijn gewoon een gevolg dat volgt uit de keuze om een ​​relatie met je eigen ondersteunende levenskracht te cultiveren.

Dus, haal diep adem. Onthoud dat je net zo goed deel uitmaakt van het universum van de schepping als de vogels, sterren en bomen. Realiseer je dat je goed, lief en respectvol bent door het feit dat je een deel van deze wereld bent. Denk na over manieren waarop je minder angst en meer vreugde in je leven kunt ervaren. Denk na over manieren waarop u uw eigen spirituele leven kunt ontwikkelen en koesteren.

Maak een tijdlijn die dit proces laat zien: laat zien wat er wanneer is gebeurd en hoe het jou heeft beïnvloed.

– Welke dingen hebben je leven richting gegeven, en welke dingen hebben je leven richting bedreigd?

– Hoe was je spiritualiteit in je vroege herinneringen, hoe zag het er toen uit en wat is het nu?

– Wie zijn enkele van de mensen in je leven die je levensrichting hebben beïnvloed, positief of negatief?

– Welke belangrijke gebeurtenissen in uw leven hebben jouw levensrichting positief of negatief beïnvloed?

– Hoe komen deze dingen overeen met de veranderingen in je spirituele leven in de loop van de tijd?

– Welke belangrijke worstelingen in jouw leven hebben je spirituele reis beïnvloed?

Loop je op bepaalde vlakken vast, dan kun je een consult vragen, waar de knopen worden ontward. We kijken naar de diepere lagen en hoe je verder betekenis kunt geven aan de essentie van jouw unieke leven.

Lichtgroet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *