Geplaatst op Geef een reactie

Neutraal waarnemen

Herken je dit ook dat je soms heel snel meegenomen wordt in gedachten, in verhalen, in emoties en gevoelens van anderen?

En toch weet je: niet doen. Het creëert onrust, het creëert innerlijke gespletenheid en nog zoveel meer.

Tussen de wil om het niet te doen( niet ontkracht elke positieve intentie) en het te laten gebeuren, omdat je in een fractie van een seconde aangeraakt wordt, gebeurt het toch.

‘Verdorie toch’ denk je achteraf: ik heb me toch laten meeslepen in iets waarvan ik weet dat dit me uit mijn middenveld haalt. Het gebeurt niet voor niets. Ook in wat we er zelf van maken.

En heus, dit gebeurt alles binnen een nanoseconde. Ik adem in, in de gedachte, ik adem uit en voel. Wat maakt dat ik me binnen die nanoseconde laat meenemen, want niet de ander doet dit, al lijkt de ander de oorzaak te zijn. Neen, er is iets in mezelf die ruimte geeft om het te laten gebeuren en zelfs in het gebeuren ligt er een opdracht aan verbonden.

Dat laatste, vooral dat laatste, daar is het om te doen.

Vanuit mijn yogisch numerologisch profiel is dit precies mijn grootste uitdaging- oefenen in neutraal waarnemen.

In consulten benoem ik het als neutraal waarnemen en ik voel meteen wanneer ik uit mijn neutraal waarnemen glip: het gebeurt soms à la minute. Ik voel het en ik weet wanneer, waarom en hoe het gebeurt.

Mijn streven naar waarnemen, ik weet en voel ik op een heel smal koord loop van waarnemen en interpreteren/oordelen. Misschien wil ik te graag oordeelloos waarnemen en dan weet ik: neen, dat is mijn ego, dat is wat ik verlang vanuit het niet geoordeeld willen worden.

Ik spreek vanuit verzachting, met mildheid elke dag iets bewuster. Gouden randjes eromheen breien, aan de oppervlakte mooie dingen delen en schrijven, dat is een makkie, althans, zo voel ik dat. Maar de rauwheid, de pure naakte krassende rauwheid laat zich zien en voelen. En ook dat is een deel in mezelf. En in dat deel omarm ik steeds bewuster dat rauwheid niet hardvochtig en ruw en hard moet zijn. Puur rauw, onverbloemd, onopgesmukt met versieringen en onechte ontboezemingen;

Bij het lezen van mijn yogische numerologie- die ik zelf heb ontrafeld, herkende ik meteen dat thema waar ik al langer dan vandaag in oefen. Het was meteen een herkenning: oefen voor minstens 1000 dagen in neutraal waarnemen.

Geen moment ging er door me heen: doe ik dat dan niet? of niet genoeg, niet voldoende? ik kan enkel maar zeggen, ik ben nog steeds op de weg van onthechting…

Ik voel me nu wel heel naakt, in mijn blootje, zeg maar. En weet je hoe dat voelt? Bevrijdend van binnen. Ik beantwoord niet aan het beeld dat anderen van mij boetseren of geboetseerd hebben en dat moeten we niet meer willen. Een beeld is onecht, het is een fantasie, soms een project, maar voor wie het voelt trillen….heel diep van binnen die ‘weet’. En met die mensen kan ik me oprecht verbinden. Puur rauw puur hart puur Zijn. Ik voel helemaal geen aansluiting in groepen die uitroepen de enige weg te zijn of die heel subtiel maar wel duidelijk een boodschap geven nog niet oké te zijn. Wakker en niet wakker, bewust en niet bewust…taal is polariserend en discriminerend, tussen de regels door in die energie enorm voelbaar.

De Neutrale Geest leeft voor de aanraking van uitgestrektheid. Het laat alle andere gedachten onberoerd voor je constante innerlijke licht. De Neutrale Geest opent de poort naar die diepe herinnering aan het zelf en de ziel.

Het is gemakkelijk om een ​​waarheid te horen en moeilijk om ernaar te leven, om het diep in je hart en geest te verankeren. Jappa (meditatieve herhaling van een mantra) gedaan met de verfijnde Neutrale Geest leidt tot Naam Chit Aveh – de constante herinnering aan het Oneindige.

De oefening

Houding: Zit in kleermakerszit met rechte rug. Verwijder alle spanning van elk deel van het lichaam. Ga rechtop zitten door een evenwicht te bereiken.

Mudra: Leg beide handen in de schoot met de handpalmen naar boven gericht. Laat de rechterhand in de linker rusten. De duimtoppen kunnen elkaar raken of niet.

Ogen: Sluit de ogen. Stel je voor dat je jezelf vredig en stralend ziet zitten. Laat je energie dan geleidelijk verzamelen als een stroom bij je derde oog.

Adem: Laat de adem zichzelf reguleren op een meditatieve, langzame, bijna onderbroken manier.

Mentale focus en mantra: Wha-hay Gu-roo. Concentreer je zonder inspanning op het wenkbrauwpunt en tril mentaal in een eenvoudige monotoon, alsof je het geluid hakt, waarbij elke lettergreep duidelijk wordt geprojecteerd: Wha-hay Gu-roo. Doe een beroep op het hogere zelf en blijf gestaag door alle barrières gaan. Laat het gaan.

Mantra vertaling: Infinity identiteit van duisternis naar licht.

Je kunt dagelijks de mantra zingen Klanken zijn trillingen, woorden zijn trillingen. Afgestemd op het hoogste bewuste Zijn in wording.

Wahe Guru Mantra – YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *