Geplaatst op Geef een reactie

Tips voor een open en verbonden communicatie

Belang van communicatie
Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van alle relaties en is een essentieel onderdeel van een gezond partnerschap. Alle relaties hebben ups en downs, maar een gezonde communicatiestijl kan het gemakkelijker maken om met conflicten om te gaan en een sterker en gezonder partnerschap op te bouwen.

We horen vaak hoe belangrijk communicatie is, maar niet wat het is en hoe we goede communicatie kunnen gebruiken in onze relaties.

Wat is communicatie?
Communicatie is per definitie de overdracht van informatie van de ene plaats naar de andere. In relaties stelt communicatie je in staat om aan iemand anders uit te leggen wat je ervaart en wat je behoeften zijn. De handeling van communiceren helpt niet alleen om aan je behoeften te voldoen, maar het helpt je ook om verbonden te zijn in je relatie.

Duidelijk communiceren in een relatie
Met elkaar praten. Hoe goed je elkaar ook kent en van elkaar houdt, je kunt de gedachten van je partner niet lezen. We moeten duidelijk communiceren om misverstanden te voorkomen die pijn, woede, wrok of verwarring kunnen veroorzaken.

Er zijn 2 mensen nodig om een ​​relatie te hebben en elke persoon heeft verschillende communicatiebehoeften en -stijlen. Koppels moeten een manier van communiceren vinden die bij hun relatie past. Gezonde communicatiestijlen vereisen oefening en hard werken. Communicatie zal nooit altijd perfect zijn.

Wees duidelijk in de communicatie met je partner, zodat jouw boodschap wordt ontvangen en begrepen. Controleer nogmaals of je begrijpt wat je partner zegt.

Als je met je partner praat:

 • maak tijd vrij om te praten zonder onderbreking van andere mensen of afleiding zoals telefoons, computers of televisie
 • denk na over wat je wilt zeggen
 • wees duidelijk over wat je wilt communiceren
 • maak je boodschap duidelijk, zodat je partner het goed hoort en begrijpt wat je bedoelt
 • praten over wat er gebeurt en hoe het jou beïnvloedt
 • praat over wat je wilt, nodig hebt en voelt – gebruik ‘ik’-uitspraken zoals ‘ik heb nodig’, ‘ik wil’ en ‘ik voel’
  verantwoordelijkheid aanvaarden voor je eigen gevoelens
 • luister naar je partner. Zet je eigen gedachten even opzij en probeer hun bedoelingen, gevoelens, behoeften en wensen te begrijpen (dit heet empathie)
 • deel positieve gevoelens met je partner, zoals wat je aan hem waardeert en bewondert, en hoe belangrijk ze voor je zijn
 • let op de toon waarop je iets deelt
 • onderhandel en onthoud dat je niet altijd gelijk hoeft te hebben. Als het probleem dat je hebt niet zo belangrijk is, probeer het probleem dan los te laten of ga ermee akkoord dat je het er niet mee eens bent.
 • Non-verbale communicatie
  Als we communiceren, kunnen we veel zeggen zonder te praten. Onze lichaamshouding, stemgeluid en de uitdrukkingen op ons gezicht brengen allemaal een boodschap over. Deze non-verbale communicatiemiddelen kunnen de ander vertellen hoe we over hem/haar denken.

Als onze gevoelens niet passen bij onze woorden, is het vaak de non-verbale communicatie die ‘gehoord’ en geloofd wordt. Als je bijvoorbeeld op een vlakke , verveelde toon ‘ik hou van jou’ tegen je partner zegt, krijg je 2 heel verschillende berichten. Merk op of je lichaamstaal weerspiegelt wat je zegt.

Luisteren en communiceren
Luisteren is een zeer belangrijk onderdeel van effectieve communicatie. Een goede luisteraar kan zijn partner aanmoedigen om open en eerlijk te praten. Tips voor goed luisteren zijn onder meer:

 • houd comfortabel oogcontact (indien cultureel gepast).
 • leun naar de ander toe en maak gebaren om interesse en bezorgdheid te tonen.
 • heb een open, niet-defensieve ontspannen houding met je armen en benen niet gekruist.
 • kijk met een open blik (open hart) naar de andere persoon – ga niet zijwaarts zitten of staan.
 • ga op dezelfde hoogte zitten of staan ​​om te voorkomen dat je omhoog of omlaag kijkt naar de andere persoon. ( gelijkwaardigheidpositie)
 • vermijd afleidende gebaren zoals friemelen met een pen, een blik op papier of tikken met je voeten of vingers.
 • houd er rekening mee dat fysieke barrières, lawaai of onderbrekingen een goede communicatie bemoeilijken. Zet telefoons of andere communicatieapparatuur uit om er zeker van te zijn dat je echt luistert.
 • laat de ander zonder onderbreking spreken.
 • toon oprechte aandacht en interesse.
 • gebruik assertieve uitspraken als ‘Ik voel… over…’, ‘Wat ik nodig heb is…’.wees je bewust van je toon.
 • wees bereid om een ​​time-out te nemen als je ergens echt boos over bent. Het is misschien beter om te kalmeren
 • voordat je het probleem aanpakt.
 • vraag de ander om feedback over je luisteren.
 • communicatie in een relatie verbeteren
 • open en duidelijke communicatie is te leren. Sommige mensen vinden het moeilijk om te praten en hebben misschien tijd en aanmoediging nodig om hun mening te uiten. Deze mensen kunnen goede luisteraars zijn, of het kunnen mensen zijn wiens daden meer zeggen dan hun woorden.

Je kunt je communicatie helpen verbeteren door:

Vriendschap opbouwen – ervaringen, interesses en zorgen delen met je partner en genegenheid en waardering tonen
intimiteit delen – intimiteit is niet alleen een seksuele verbinding. Intimiteit ontstaat door momenten van dichtbij en gehecht zijn aan je partner te hebben. Het betekent in staat zijn om te troosten en getroost te worden, en om open en eerlijk te zijn.

Een daad van intimiteit kan zo simpel zijn als je partner een kopje thee brengen, omdat je kunt zien dat ze moe zijn
het vinden van een of twee belangrijke kwesties waarover je het eens kunt worden, zoals hoe de financiën zijn verdeeld, een doel dat je nastreeft of opvoedingsstijlen of -strategieën.
Om de manier waarop je communiceert te verbeteren, begin je met het stellen van vragen als:

Welke dingen veroorzaken conflicten tussen jou en je partner? Zijn er conflicten omdat je niet naar elkaar luistert?
Welke dingen brengen jou geluk en gevoelens van verbondenheid?
Welke dingen bezorgen je teleurstelling en pijn?
Over welke dingen praat je niet en wat houdt je tegen om erover te praten?
Hoe zou je willen dat de communicatie met je partner anders is?
Stel deze vragen indien mogelijk aan je partner en deel je antwoorden. Overweeg en probeer manieren om anders te communiceren. Kijk of de resultaten jullie communicatie verbeteren.

Wanneer je je meer bewust bent van hoe je communiceert, kun je meer controle hebben over wat er tussen jullie gebeurt. Hoewel het in het begin misschien niet gemakkelijk is, kan het openen van nieuwe communicatiegebieden leiden tot een meer bevredigende relatie.

Sommige dingen zijn moeilijk te communiceren
De meesten van ons vinden sommige ervaringen of onderwerpen moeilijk om over te praten. Het kan iets zijn dat pijnlijk is of ons een ongemakkelijk gevoel geeft. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld moeilijk om hun emoties te uiten. Het zijn vaak de dingen waarover niet kan worden gesproken die het meeste pijn doen.

Als je moeite hebt om jezelf uit te drukken of ergens met je partner over te praten, kan het helpen om met een hulpverlener te praten.

Het managen van conflicten met communicatie
Tips voor het omgaan met conflicten met communicatie zijn onder andere:

Vermijd het gebruik van de stille behandeling.
Trek geen overhaaste conclusies. Ontdek alle feiten in plaats van naar motieven te gissen.
Bespreek wat er werkelijk is gebeurd. Oordeel niet.
Leer elkaar begrijpen, niet om elkaar te verslaan.
Praat in de toekomende en tegenwoordige tijd, niet in de verleden tijd.
Concentreer je op het grote probleem en laat je niet afleiden door andere kleine problemen.
Praat over de problemen die de gevoelens van jou of je partner kwetsen, en ga dan verder met problemen over meningsverschillen.
Gebruik ‘ik voel’-uitspraken, geen ‘jij bent’-uitspraken. ( je benoemt jouw gevoel versus je maakt de ander aansprakelijk voor je gevoel: slachtoffer en daderschap)
Hulp gezocht voor communicatieproblemen
Als je de communicatie in je relatie niet lijkt te verbeteren, overweeg dan om met een relatietherapeut te praten. Counselors zijn getraind om de patronen in de communicatie van een paar te herkennen die problemen veroorzaken en om die patronen te helpen veranderen, en om strategieën, tips en een veilige plek te bieden om problemen te onderzoeken.

Je zou ook kunnen overwegen om een ​​cursus te volgen die relevant is voor jullie relatie. Het is beter om vroeg te handelen en met iemand over je zorgen te praten, in plaats van te wachten tot de zaken erger worden.

Belangrijk is dat iedereen communiceert vanuit een eigen referentiekader en wat aangeleerd werd binnen de systemische context van het gezin. Via NLP kom je er ook achter welke communicatiesystemen actief zijn en welke niet ontwikkeld werden. Het is ook de kunst om op elkaars communicatiesysteem af te stemmen en elkaar daarin ook te ont-moeten en uiteraard de verwaarloosde kanalen te activeren. Ik werk wel eens met een praatstok. Gesprekpartners vallen elkaar gemakkelijk in de rede, luisteren niet naar wat er wordt gezegd, en luisteren om te reageren. Met een praatstok als hulpmiddel leren gesprekspartners zich te beheersen, leren te luisteren naar elkaar, laten de inhoud bezinken, van het hoofd naar het hart, waardoor de impulsen om direct te reageren vermindert. Soms zeggen gesprekspartners dat er veel meer ruimte ontstaat, om elkaar écht te beluisteren, minder de neiging hebben zichzelf te willen verdedigen. Mindfulness en heartfulness in communicatie. Het is een zegen en een gift, een cadeau als gesprekken op die manier kunnen verlopen. En ja, het kan. Al is het niet in alle omstandigheden een makkelijke opgave, want het egootje speelt natuurlijk ook nog graag mee.

Het gaat dus niet over gelijk halen of ongelijk halen, maar elkaar waarachtig ‘zien’.

Voel je je vastzitten in de manier waarop je communiceert: je krijgt iets niet gezegd uit angst om afgewezen te worden? je kropt alles op, tot de bom barst en je voelt je hierover telkens schuldig; je bent bang voor een autoriteit die je er zo kan uitknikkeren omdat jij vanuit jouw waarheid en integriteit je werk doet, dus slik je je frustratie maar in….

In een opbouwende cursus ontwikkel je die vaardigheden die je stress geven rond niet begrepen worden, jezelf onder druk te zetten, je terug te trekken uit het contact of net andersom explosief te reageren. Het gaat er niet om dat je perfect communiceert, want er zullen altijd wel situaties zijn waarin je de situatie of de persoon zelf beter loslaat, maar perfect jezelf bent in wat jouw vraag en jouw verhaal is. De toestemming hoef je niet aan anderen te vragen of te geven, enkel aan jezelf.

In de webshop ligt een sterke training voor je klaar waarin ik jou elke training begeleid. Denk eraan: ‘ik ben oké, jij bent oké’. Wat je hebt aangeleerd, kun je ook afleren en de meest authentieke versie van jezelf worden en Zijn.

Liefs

Mieke, Mindfulnesstrainer- therapeute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *