Geplaatst op Geef een reactie

Thuiskomen bij jezelf: van binnenuit leven

In wezen houdt mentale en emotionele gezondheid in dat je van binnen naar buiten leeft in plaats van buiten naar binnen. 

De meesten van ons hebben al jong geleerd om te gehoorzamen en de leiding van onze ouders en leraren te volgen. Als we geluk hebben, beginnen we op een gegeven moment een gevoel van onze eigen unieke identiteit te ontwikkelen. Na verloop van tijd beginnen we ons bewust te worden van een innerlijke waarheid. In toenemende mate leren we om vanuit die plaats op de situaties en gebeurtenissen in ons leven te reageren in plaats van alleen maar door in deze wereld te worden geslingerd, te reageren op wat in ons leven aanwezig is alsof we het gevolg zijn in plaats van de oorzaak van wat overkomt ons.


Enkele richtingwijzers die je voor jezelf kunt onderzoeken in welke mate je het leven van binnen naar buiten leeft of omgekeerd? Bewoon je je fysieke lichaam, of dient je lichaam om een sluier op te houden om wat je diep van binnen voelt? Lichaamsbewustzijn is in mijn visie en ervaring iets helemaal anders dan Lichaams Bewust Zijn. In het bewust Zijn van je lichaam, bewoon je je lichaam, heb je een liefdevolle verbinding met je lichaam, voel je helemaal thuis in je lichaam. Dit is dus anders dan lichaamsbewustzijn. Hetzelfde woord, maar waar je zelf, met enig gevoel en invoelen, het verschil in kunt waarnemen. Het gaat niet over poses aannemen, getuite lippen, gekeurslijfde slanke tailles ten tonele brengen et cetera. Het gaat over ten diepste en ten volle Zijn. Dien jij je lichaam of dient jouw lichaam je voor iets wat van buitenaf nodig is, om je van binnen goed te voelen? 


1) Je gedachten en acties zijn uitdrukkingen van een innerlijk gevoel van je identiteit, doel en intenties in plaats van simpelweg reacties op uiterlijke omstandigheden en gebeurtenissen. Wanneer we ons innerlijke centrum uit het oog verliezen of het überhaupt niet kunnen vinden, wordt ons gevoel van welzijn voornamelijk bepaald door externe factoren. Onze stemming kan op en neer gaan met de aandelenmarkt of we zijn misschien druk bezig om de goedkeuring van andere mensen te krijgen als een manier om ons goed te voelen over onszelf. Je bent onzeker over je lichaam, je doet er alles aan om er goed uit te zien, je doet je misschien zelfs tekort om goedgekeurd te worden, en dit vinden we vooral terug op lichamelijk vlak. Een slanke taille, witte tanden, lange geverfde nagels et cetera…de vraag is dan nog steeds: wat drijft iemand van binnenuit om aan de buitenkant allerlei veranderingen aan te brengen. Bewoont iemand zijn lichaam, of gaat het om de goedkeuring, hoofdzakelijk, van de buitenwereld? Kan het ook samengaan, zeer zeker. Met een bewust Zijn en een bewust bewonen van het fysieke lichaam, kan men de buitenkant, de verschijning verfraaien. Dat is natuurlijk iets wat mens voor zichzelf dient te onderzoeken. 
Wanneer we daarentegen in onszelf gecentreerd zijn, beschouwen we wat er gebeurt niet alleen als ‘goed’ of ‘slecht’, maar ontwikkelen we eerder ons vermogen om te werken met wat er ook in ons leven aanwezig is. Onze reactie is onze betrokkenheid bij het leven vanuit een diep referentiepunt van wie we weten dat we zijn.


2) Je ervaart een redelijk stabiele staat van welzijn in plaats van een dramatische achtbaanrit.
Wanneer je in jezelf gecentreerd bent, gebeuren er nog steeds minder leuke dingen, maar je reageert anders dan degenen die op drift zijn. Je zou de moeilijke uitdagingen van je leven zelfs kunnen zien als kansen om te groeien en vaardigheden te ontwikkelen in het  meedeinen op de stroomversnellingen van het leven. Als reactie daarop ga je aan de slag door de manieren aan te pakken waarop een situatie je uit balans heeft gebracht. Na verloop van tijd leer je te stoppen met draaien als een hamster in een rad — al je vrienden opbellen om je wee-verhaal te vertellen en al je woede en oordeel over wat iemand je heeft aangedaan uit te spuwen. In plaats daarvan kun je je vrienden wenden voor steun en een nieuw perspectief op de situatie, en hen laten weten waar je vastzit. Terwijl je je eigen kwetsbaarheid ervaart, neem je verantwoordelijkheid voor je ervaring en onderneem je actie vanuit een plaats van wie je jezelf kent. Je reageert door alleen dat te creëren, te promoten en toe te staan ​​dat je in meer balans en welzijn brengt. En soms kan dat best lang duren.

3) Je ervaart veel synchroniciteit en harmonie in je leven in plaats van een spervuur ​​van willekeurige gebeurtenissen. Niets is toeval, niets gebeurt zomaar zonder reden, op een bepaald moment leg je verbanden en zie je het groter geheel. 

 4) Je hebt een basisgevoel dat je aan het stuur van je eigen leven zit in plaats van een slachtoffer van omstandigheden en gebeurtenissen. Het geeft enorm veel kracht om te weten dat je bij de oorzaak bent in plaats van bij het effect van je leven. Je hebt minder snel het gevoel dat je in concurrentie staat met andere mensen. In plaats daarvan haal je je innerlijke hulpbronnen op, concentreer je je op het verder ontwikkelen van je kernkwaliteiten; je be-meestert je eigen leven, je onthaakt laag per laag oude kernovertuigingen die niet meer passen in jouw leven. Geloof me dat je hier nooit klaar mee bent! Soms vertellen mensen me dat ze dachten helemaal klaar te zijn, tot ze ontdekken dat er toch nog een dieper laagje losgetrild wordt en ontgoocheld zijn over zichzelf. Ik noem dit ook bodem-werk, in jezelf investeren, je verder niet bezighouden met het bodem-werk van anderen en het stuur van anderen willen overnemen, want ook dat zie ik heel frequent gebeuren.


Sommigen zijn volledig verbonden met hun eigen leven, onderzoeken hun gevoelens, emoties, gedachten, patronen, scripts, overtuigingen, anderen stellen vragen over hun partner, vrienden, collega’s, willen weten wat ze denken, wat ze doen, waarmee ze bezig zijn, controleren om de haverklap social media, whatsapp, datingsites…ik stel me vaker en vaker de vraag en die richt ik ook natuurlijk naar diegenen die het alsmaar over de anderen hebben, waarom er zo weinig interesse leeft in het bewonen van het persoonlijke leven.  Het leven bewonen, van binnenuit. Dat betekent helemaal niet: des-interesse in wat er in anderen omgaat. Interesse tonen herken je aan de mate van betrokkenheid, de mate van inlevingsvermogen, de mate van werkelijk aanwezig zijn bij wat er leeft bij anderen, zonder dit te willen sturen naar een bepaalde gewenste richting. In de onderstroom kun je haarfijn een manipulatieve energie voelen. 
Dit soort diepte-vragen kunnen best confronterend zijn. Soms reageren enkelen heel boos, maar dan weet ik dat er iets dieper is geraakt in die boosheid.  Dit zijn mensen die ik dan niet meer hoor, want het verlangen, dat een keerzijde en schaduwkant heeft, om gesust te worden, dat het allemaal goed komt, overheerst. Met dat goedkomen-verlangen, zou ik een sluier van onwaarheden creëren, en dat is niet hoe het werkt. 


5) Je probeert innerlijke staten van bewustzijn te bereiken in plaats van uiterlijke dingen. Hoewel je misschien liefhebt en leuke dingen hebt, is je geluk daar niet langer het resultaat van. Het komt eerder van het bereiken van een gevoel van innerlijk evenwicht en welzijn. Je waardeert je eigen waarde of die van anderen niet op basis van geldelijke overvloed of schaarste. Je bent naar binnen gericht, niet naar buiten, en meet succes aan je vermogen om een ​​gevoel van innerlijk evenwicht te bewaren terwijl je je best doet om eerlijk, integer en vriendelijk te reageren op de mensen, omstandigheden en gebeurtenissen in jouw leven.
Mensen verlangen naar verbinding–de mate waarin je met je Zijn verbonden bent, ontstaan gelijkwaardige verbinding, waarin het herhalen van drama-trauma scripts nog weinig opspelen.
Mensen verlangen naar verdieping- de mate waarin je met je Zelf de diepte bent ingegaan- bodem-werk verricht- ontstaat een wederzijdse verdieping, op een liefdevolle, speelse, luchthartige manier.
Alles wat we van elkaar verlangen…wat we geneigd zijn op anderen en vooral op een liefdespartner te projecteren…dienen we eerst in onszelf te voeden, zodat de talrijke projectiemechanismen laag per laag ontkracht worden. De kracht van liefdevolle verbindingen, waarin partners naast elkaar staan, emotioneel volwassen uitgerijpt, is een ontwikkelingsweg, met kronkels, met hobbelige paden, met uitdagingen en die zijn er niet zomaar. 
Geniet van je inner-rijke reis naar de binnenkant en ontmoet daar jouw unieke stralende Zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *