Geplaatst op Geef een reactie

De helende kracht van familieopstellingen

Net zoals het menselijk lichaam het aangeboren vermogen bezit om zichzelf te genezen, zo ook het familiesysteem. En net zoals symptomen en aandoeningen in het lichaam kunnen ontstaan ​​door gebeurtenissen die jaren geleden hebben plaatsgevonden, kunnen problemen met gezondheid, emoties, relaties en geld in ons leven opduiken door gebeurtenissen die in het verleden op familiale wijze hebben plaatsgevonden – zelfs door gebeurtenissen in de generaties voordat we werden geboren. Dergelijke uitdagingen noemen we verstrengeling.

In Familieopstellingen kunnen de bronnen van deze problemen worden gevonden en opgelost, zodat niet alleen jezelf, maar ook je familie vrij is van deze verwikkelingen. Een opstelling is een geschenk aan jezelf dat je leven en het leven van dierbaren verrijkt.

1. Wat is het resultaat van een opstelling?

 • De kwaliteit van je leven verbetert.
 • Je ontwikkelt jezelf verder.
 • Je beheert beter je problemen en lost deze op emotioneel niveau op.
 • Je weet wat je werkelijk wilt en wat je afremt.
 • Geheimen binnen de familie worden onthuld, lang ervaren gevoelens zelfs via dromen, worden duidelijker.

2. Hoe kunnen familieopstellingen je helpen?

 • Behandel conflicten met je ouders en geef ze niet door aan je kinderen.
 • Verander je relatie met je partner
 • Ga naar de bodem van lichamelijke ziekte, zodat deze kan genezen.
 • Zoek de oorzaak van je angst en depressie.
 • Ga verder dan met traditionele therapie en ga verder.
 • Begrijp je problemen op een manier die je niet altijd onder woorden kunt brengen.

“De daden van een voorouder kunnen familiekarma creëren dat het lot van de nakomelingen van de familie blijft beïnvloeden totdat het karma is opgelost.” ~ Dr. Hiroshi Motoyama, Shinto-priester

Bert Hellinger

Bert Hellinger wordt beschouwd als een van de meest gerespecteerde psychotherapeuten ter wereld en heeft het hart en de ziel van familiesysteemtherapie getransformeerd door een licht te laten schijnen op de verborgen, en vaak destructieve, loyaliteit binnen families. Terwijl een groot deel van de psychologie zich concentreert op het onderzoeken van de conflicten in de kindertijd, onderzoekt Hellingers werk de tragedies in het gezin. Hellinger heeft opgemerkt dat traumatische gebeurtenissen, zoals het vroegtijdig overlijden van een ouder, broer of zus of kind, verlating, misdaad of zelfmoord, een sterke kracht kunnen uitoefenen die latere generaties kan beïnvloeden.

Wanneer we verstrikt zijn in ongeluk en trauma uit het verleden, kunnen we merken dat we lijden onder de gevoelens van woede, schuld, angst, angst, depressie, chronische ziekten of onvervulde relaties van een voormalig familielid. Het is een veel voorkomend thema in gezinnen: droevige moeder, droevige dochter; alcoholische vader, alcoholische zoon. De relatieproblemen van de ouders worden vaak weerspiegeld door de kinderen.

Hellinger ontwikkelde zijn werk tot Familie Opstellingen, een effectief therapeutisch proces dat helpt om destructieve familiepatronen van ongeluk, ziekte, mislukking en verslaving te doorbreken. De resultaten zijn vaak onmiddellijk en levensveranderend. Familieopstellingen zijn een van de snelst groeiende therapievormen ter wereld geworden en worden in meer dan dertig landen toegepast. Het is populair in Europa, Zuid-Amerika en Mexico – en wint aan kracht in de Verenigde Staten – omdat het snel, goedkoop en effectief is. De toepassing ervan is zelfs uitgegroeid tot een waardevolle manier om de problemen binnen organisaties zoals bedrijven en bestuursorganen te doorgronden.

In een familieopstelling kiest een persoon anderen uit een groep om in de plaats van familieleden te komen. Verrassend genoeg voelen deze vertegenwoordigers wat de mensen voor wie ze staan ​​voelden. De spanningen op het familiesysteem komen dan aan het licht en kunnen worden opgelost. Wanneer dit gebeurt, begint de liefde die in het systeem verborgen is te stromen en volgt een diep gevoel van heelheid.

In een van mijn basisopleidingen als gezins-en relatietherapeute, werd er jaren geleden occasioneel gewerkt met opstellingen. Nadat ik de opleiding in Transactionele Analyse heb afgerond, ben ik me verder gaan verdiepen in en opgeleid in Familie- en Organisatieopstellingen. Bert Hellinger is voor mezelf een enorm inspirerend man (geweest) om ook met humor en relativeringskracht situaties te benaderen. Het begrip ‘therapie’ schrikt nog mensen af, door het idee dat therapie slechts voor mensen is met zware problemen. Het zijn oordelen vanuit angst om niet als ‘vol’ te worden gezien, maar geloof me, het herhalen van oude patronen onder volwassenen, in relaties, op het werk, in contacten en vriendschappen, zijn ontstaan binnen het systeem van de samenleving, familie en gezin en nog veel verder dan dit. 

Een Familieopstelling kan ook via een tafelopstelling plaatsvinden. In die vorm wordt met poppetjes gewerkt, die als representanten fungeren. 

Interessante literatuur rond Familie- en Organisatieopstellingen zijn onder andere:

‘ De Fontein, vind je plek.’ Els van Steijn

‘De Fontein maak wijze keuzes’. Els van Steijn

‘Het nieuwe opstellen’. Hylke Bonnema

‘Beeldkracht’. Caroline Franssen

‘Genees jezelf van oude wonden.’  Bertold Ulsamer

‘Leven zonder masker.’ Jan Velsen

‘ De verborgen dynamiek van familiebanden.’ Bert Hellinger & Gunthard Weber

‘ Systemisch coachen.’ Jan Jacob Stam & Bibi Schreuder’ Zinnen die de ziel raken.’  Elmer Hendrix

‘ De tranen van voorouders.’ Daan Kampenhout

‘ Eenheidsbewustzijn in de praktijk.’ Evelien Hogeweg

‘ De Maskermaker.’ Wiebe Veenbaas & Joke Goudswaard

Dit is een kleine selectie van handboeken die ik van harte kan aanbevelen, als je je wilt verdiepen in het opstellingenwerk, of zelf interesse hebt in hoe dit effectief werkt voor jezelf.

“We worden beïnvloed door de zeven generaties die voor ons komen en hebben invloed op de zeven generaties die zullen volgen.” Francesca M. Saai, Shoshone ouderling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *