Geplaatst op 1 reactie

Nadabrahma van Osho

Zoemen is gezond

In Osho’s Nadabrahma meditatie (duurt in totaal 60 minuten- 3 fases) zit je 30 minuten te zoemen. De meditatie is geïnspireerd op oude Tibetaanse technieken. Zweeds onderzoek naar de effecten van zoemen op het lichaam wijst uit dat het gezond kan zijn en met name tegen ademhalingsinfecties.

Maken we wel genoeg lawaai?

In de meeste traditionele en ‘primitieve’ samenlevingen wordt er veel meer gepraat, geschreeuwd, gezongen, gelachen en is er over het algemeen veel meer lawaai dan in een typisch rijk Westers huis of straat.

Onze stemboxen zijn gemaakt om gebruikt te worden en als we lange dagen maken zonder spraak of geluid kan dit problemen geven. Veel mensen gaan zonder veel praten, lachen, schreeuwen en zingen door het leven. Ze leven vocaal-beperkte levens, mogelijk wonen ze alleen en zitten ze uren achtereen voor een computer te werken. Strottenhoofd, luchtpijp, longen en vooral de sinussen worden door dit gebrek aan beweging en trilling aangetast.

Research naar zoemen

Verschillende Zweedse studies (1.2) laten zien dat zoemen de beademing in de neusbijholten bevordert. Je sinussen zijn belangrijke producenten van stikstofoxide, wat de verwijding van capillairen bevordert en de bloedsomloop bevordert. De onderzoekers hebben gevonden dat zoemen het niveau van stikstofoxide verhoogde tot 15 maal hoger dan bij normale ademhaling. Nog significanter was het feit dat zoemen de uitwisseling van gas in de neusbijholten.

Tijdens het zoemen was er 98 procent gasuitwisseling tussen de neusholten en de sinussen gedurende één ademhaling, bijna een volledige uitwisseling. Zonder zoemen, tijdens normale ademhaling, was er slechts 4 procent gasuitwisseling.

Waarom is dit van belang? Gebrekkige gasuitwisseling en slechte circulatie in de sinusholten bevordert de groei van bacteriën en andere infecties. De onderzoekers zijn van mening dat je door dagelijks te zoemen het aantal gevallen van sinusitis en infecties van de bovenste luchtwegen kunt verminderen.

Zoemen als medicijn en als therapie

Zoemen is eeuwenlang gebruikt in verschillende yoga- en meditatiescholen, vooral in die van Tibet. Dit verschijnsel houdt ongetwijfeld verband met de toegenomen mentale helderheid die wordt ervaren door diegenen die tijdens meditatie mantra’s zoemen. Lange perioden van zoemen vergroot de stroom van bloed en de zuurstofvoorziening naar de hersenen.

Als je zoemt, voel je de trilling langs je verhemelte en in je neusholte en sinussen. Goed zoemen hoeft niet melodieus te zijn. Het belangrijkste is om de vibrerende resonantie door je hoofd heen te voelen, met name in de neusholten. Het moet flink luid zijn en op een lage toon, om de resonantie op te zetten.

Als je aan chronische aandoeningen van neusholte, keel of verwante problemen lijdt, probeer eens om een paar keer per dag te zoemen op regelmatige basis en kijk of je enige verbetering ziet. In het ideale geval, zoem een uur per dag, vooral voor het slapen gaan. Het bovenstaande laat zien dat zoemen bepaalde speciale voordelen heeft.

Bron : Osho Nieuws -Blog – Vrienden van Osho (vrienden-van-osho.nl)

Uitvoering

Osho Nadabrahma Meditatie (meditatieinstituut.nl)

Nadabrahma is de zoem meditatie – door zoemen en handbewegingen raken delen van je die in conflict waren op elkaar afgestemd en breng je je hele wezen in harmonie. Als lichaam en mind dan helemaal één zijn ‘ontglip jij aan hun greep’ en je wordt getuige van beide. Dit gadeslaan van buitenaf is wat vrede, stilte en gelukzaligheid brengt.

De meditatie wordt gedaan met zijn specifieke OSHO Nadabrahma Meditation muziek, die de verschillende fases aangeeft en energetisch ondersteunt.


Instructies:
De meditatie duurt een uur en heeft drie fases. De meditatie is afgelopen als je drie gongslagen hoort. Hou je ogen tijdens de hele meditatie gesloten.

Eerste fase: 30 minuten
Zit in een ontspannen houding met je ogen gesloten en je lippen op elkaar. Begin te zoemen, luid genoeg om door anderen gehoord te worden, en creëer een vibratie door je hele lichaam. Je kunt je een holle buis of een leeg vat voorstellen dat alleen gevuld is met de trillingen van het zoemen. Er komt een moment dat het zoemen vanzelf verder gaat en jij de luisteraar wordt. Je hoeft niet op een bepaalde manier te ademen, en je kunt de toonhoogte veranderen of als je wilt je lichaam vloeiend en langzaam bewegen.

Tweede fase: 15 minuten
De tweede fase bestaat uit twee gedeelten van elk 7½ minuut.
In de eerste helft beweeg je je handen met de palmen naar boven, in een naar buiten gerichte cirkelbeweging. Begin bij de navel, door beide handen naar voren te bewegen en laat ze dan uiteengaan in twee grote cirkelbewegingen die elkaars spiegelbeeld zijn. De beweging moet zo langzaam zijn dat het soms lijkt of er helemaal geen beweging is. Voel dat je energie uitgeeft aan het bestaan.
Als de muziek na 7½ minuut verandert draai je de handen om, de handpalmen naar beneden, en begin je ze in tegengestelde richting te bewegen. Nu zullen de handen naar de navel toe samenkomen en dan naar de zijkanten uit elkaar gaan. Voel dat je energie opneemt.
Als de rest van je lichaam vloeiende, langzame bewegingen wil maken, hou dat dan – net als in de eerste fase – niet tegen.

Derde fase: 15 minuten
Stop nu de hand beweging en blijf ontspannen zitten.

Een reminder van Osho voor deze meditatie:
“Herinner je dus in de Nadabrahma dit: laat het lichaam en de mind helemaal samengaan, maar denk eraan dat jij een getuige moet worden. Stap eruit, makkelijk, langzaam, door de achterdeur, zonder vechten en zonder worstelen.”

OSHO Nadabrahma Meditation® | OSHO – Transform Yourself through the Science of Meditation

Mijn ervaring met alle meditaties van Osho, zowel de actieve als de passie, zijn heel dragend, verbindend, helend en transformerend.

1 gedachte over “Nadabrahma van Osho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *