Geplaatst op Geef een reactie

Mindfulness en Hartcoherentie

Mindfulness is de praktijk om je meer bewust te worden van het huidige moment – niet-oordelend en volledig – in plaats van in het verleden te blijven hangen of in de toekomst te projecteren. Het gaat over het algemeen om een verhoogd bewustzijn van zintuiglijke prikkels (je ademhaling opmerken, de gewaarwordingen van je lichaam voelen, enz.) en ‘in het nu’ zijn.

Als je gedachten ervaart die veel ongemak of onbehagen veroorzaken, is het misschien tijd om met mindfulness te beginnen om je te helpen terug te keren naar het hier en nu, wat je stressniveau aanzienlijk kan verminderen.

Hoewel mindfulness zijn oorsprong vindt in de oosterse filosofie en het boeddhisme, heeft mindfulness geen noodzakelijke religieuze component. Iedereen met een geloofssysteem kan genieten van de voordelen van mindfulness.


Er zijn enkele tekenen dat het beoefenen van mindfulness nuttig kan zijn in je leven. Misschien wil je mindfulness eens proberen als:

Je kampt met angstgevoelens of depressieve gevoelens.
Je snel afgeleid wordt, je moeite hebt je te focussen of te concentreren.
Je stress ervaart en niet tot rust te komen.
Je moeite hebt om zelfcompassie ( is niet hetzelfde als ‘zelfmedelijden) te hebben.
Je worstelt met te veel eten of overmatig snacken.
Je de neiging hebt om je te concentreren op negatieve emoties.
Je relaties met anderen niet zo hecht of sterk zijn als je zou willen.

Er zijn een aantal verschillende vormen van mindfulness-meditatie en andere op mindfulness gebaseerde interventies. Deze omvatten:

-Bodyscan-meditatie
-Adem meditatie
-Meditatie van liefdevolle vriendelijkheid
-Observeren-gedachte meditatie


Therapie-opties die mindfulness-oefeningen bevatten, zijn onder meer:

-Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)
-Dialectische gedragstherapie (DGT)
-Mindfulness-gebaseerde kunsttherapie (MBAT)
-Mindfulness-gebaseerde cognitieve therapie (MBCT)
-Mindfulness-gebaseerd pijnmanagement (MBPM)
-Mindfulness-gebaseerde stressvermindering (MSBR)


Wat is mindfulness-meditatie?

Mindfulness kan worden bereikt door middel van meditatie en yoga en men kan mindfulness ook beoefenen door het dagelijks leven. Door je te concentreren op het huidige moment en je innerlijke dialoog tot rust te brengen, kun je steeds frequenter in een staat van emotionele rust en balans zijn.

Enkele manieren waarop je meditatie in je dagelijks leven kunt beoefenen:

Let op: neem de tijd om dingen in de wereld om je heen op te merken, inclusief je eigen gevoelens, zintuigen en gedachten. Concentreer je op het vertragen en genieten van de dingen die je meemaakt.
Concentreer je op het moment: in plaats van na te denken over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst, neem datgene op wat er recht voor jou gebeurt.

Aanwezig zijn in het moment kan je helpen om je bewuster en bewuster te voelen.
-Mindfulness-meditatie heeft voordelen voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid.
-Tuinieren, naar muziek luisteren, een kopje thee/koffie drinken, een eetmaal nuttigen en zelfs het huis schoonmaken kan een oefening in mindfulness worden als je de juiste aanpak kiest. Je integreert stap per stap mindfulness in je dagelijks leven en bezigheden, op je werk, in relaties…

Concentreer je op het heden en neem de stemmetjes waar ( de innerlijke criticus, de controleur) die commentaar geven op wat je doet, wat je hebt gedaan en wat je gaat doen. Het doel is niet om stil te zetten wat er in je geest gebeurt. Observeer in plaats daarvan je gedachten zonder oordeel en breng je aandacht voorzichtig terug naar het heden wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen.


Impact van mindfulness
Terwijl oosterse praktijken steeds populairder worden in het westen, is mindfulness gepaard gegaan met cognitieve therapie. Onderzoek laat veelbelovende resultaten zien op een aantal verschillende gebieden. Het beoefenen van mindfulness, op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie (MBCT) en op mindfulness gebaseerde stressvermindering (MBSR) zijn allemaal nuttig gebleken bij de volgende zorgen.

Angst stoornissen
Mensen met angststoornissen, waaronder gegeneraliseerde angststoornis, kunnen na een op mindfulness gebaseerde interventie een significante vermindering van angst- en depressieve symptomen ervaren. Mindfulness kan ook worden gebruikt om angst voor de toekomst te verminderen. Het kan een pauze bieden van stressvolle gedachten en je in staat stellen om onder andere een mentale pauze te nemen en perspectief te krijgen.

Depressie
Een studie toonde aan dat mensen die resterende depressieve symptomen ervoeren na een depressieve episode, een afname van symptomen ervoeren na een op mindfulness gebaseerde interventie, met verdere winst een maand later.

Studies tonen ook aan dat mindfulness nuttig kan zijn bij het stoppen met piekeren over dingen die stress veroorzaken; het helpt mensen om niet in negatieve gedachten te blijven hangen.

Relatieproblemen
Een studie toonde aan dat mensen die meer mindfulness vertoonden als persoonlijkheidskenmerk, meer voldoening genoten in relaties en constructiever omgaan met relatiestress.

Uit het onderzoek bleek ook dat degenen die mindfulness gebruiken een lagere stressrespons hebben tijdens het conflict en dat de staat van mindfulness geassocieerd was met betere communicatie tijdens conflicten. Beide onderzoeken brengen mindfulness in verband met relatiewelzijn.

Eet stoornissen
Een studie toonde aan dat op mindfulness gebaseerde interventies effectief kunnen zijn voor emotioneel eten en eetbuien, anorexia nervosa, boulimie, die eerder symptomen zijn van onderliggende aard.

Stress management
Studies hebben aangetoond dat mindfulness nuttig is bij dagelijkse stress en bij meer ernstige stress die wordt ervaren door mensen met een chronische of levensbedreigende ziekte. Onderzoek suggereert bijvoorbeeld dat MBSR effectief kan zijn voor het verbeteren van de psychologische gezondheid van mensen met borstkanker .

Het is aangetoond dat de beoefening van mindfulness blijvende positieve effecten heeft met voordelen die toenemen met consequent praktiseren.

Mindfulness-tips
Mindfulness leren integreren in je dagelijkse leven is niet altijd gemakkelijk. Het kan enige tijd en oefening kosten om te leren vertragen en in het moment te leven. Sommige dingen die je kunt doen die kunnen helpen:

-Oefen om je op één ding tegelijk te concentreren. Multitasking kan ervoor zorgen dat je je afgeleid voelt, dus richt je volle aandacht op één taak.
-Wandelen. tijd buiten doorbrengen tijdens een rustige wandeling is een fijne manier om in het moment te leven en de bezienswaardigheden, geluiden en sensaties van de wereld om je heen te observeren.
-Wees lief voor jezelf. Wees niet hard of veroordelend als je merkt dat je gedachten afdwalen. Mindfulness gaat ook over jezelf accepteren en jezelf met compassie behandelen. Toon jezelf hetzelfde medeleven en begrip dat je zou tonen aan een goede vriend.


Mogelijke valkuilen
Het is belangrijk op te merken dat context een belangrijke rol kan spelen bij de resultaten. Mindfulness gebruikt in een therapeutische setting en onder leiding van een getrainde professional kan meer gewenste resultaten opleveren, terwijl oefenen alleen of in een groep zonder training of supervisie waarschijnlijk meer ongewenste effecten zal hebben.

Andere valkuilen waar je op moet letten, zijn onder meer het verwachten van een snelle oplossing of denken dat mindfulness een wondermiddel is. Onthoud dat het tijd kost, mogelijk niet geschikt is voor elk probleem en het beste kan werken in combinatie met andere therapieën of behandelingen.

Geschiedenis van mindfulness
Mindfulness heeft een lange geschiedenis van zowel religieuze als seculiere praktijken. Het werd duizenden jaren geleden voor het eerst gepopulariseerd door oosterse religies, waaronder het hindoeïsme en het boeddhisme, voordat het in het westen werd geïntroduceerd.

Meer recentelijk is de beoefening van mindfulness gecombineerd met cognitieve therapie in behandelingen die gericht zijn op het verminderen van stress, angst en depressie. De praktijk blijft in populariteit groeien omdat onderzoek de vele gezondheidsvoordelen van mindfulness aantoont.

De cursus ‘Mindfulness en Hartcoherentie’ is via de webshop online in aanbieding aan te kopen.

Mieke- Gediplomeerd Mindfulnesstherapeute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *