Geplaatst op Geef een reactie

Voel jij je af en toe overweldigd?

Het gevoel overweldigd te zijn komt heel vaak voor bij de mensen met wie ik praat, en het wordt me steeds duidelijker dat dit voor de meesten van ons de standaardtoestand is.

We worden erdoor overweldigd: alle dingen die we op ons bord hebben, alle onderbrekingen en berichten en e-mails, alle dingen online en op sociale media, al het nieuws en de chaos van de wereld, alle dingen die gebeuren in onze relaties.

Het is veel! We kunnen de overvloed van ons leven vieren, maar we klagen er vaak over.

Het probleem is niet de overvloed, maar onze angst en ongerustheid over dit alles. Eigenlijk is de angst voor de meesten van ons dat we mensen teleurstellen. We laten een van de vele ballen vallen die we in de lucht hebben en laten mensen in de steek… of erger nog, we laten ze allemaal vallen en we worden ontmaskerd als ontoereikend!

Dus hoe gaan we ermee om? Vereenvoudigen.

En terwijl je met eenvoud oefent, zou je een soort mantra kunnen reciteren: als je overweldigd bent, vereenvoudig.

Angsten die ons overweldigen
De eerste reden waarom we ons overweldigd voelen, is dat we vaak te veel verplichtingen hebben. We hebben meer aangenomen dan waar we tijd voor hebben, vaak uit optimisme over hoeveel we op een dag kunnen doen. Het is veel minder dan we vaak denken.

We zeggen ja tegen te veel dingen, deels uit optimisme, maar ook omdat we ons ongemakkelijk voelen om nee te zeggen tegen mensen. Wanneer je baas, partner, kind of ouder je vraagt om iets te doen, is er een verwachting dat je ja zult zeggen. Het idee om nee tegen ze te zeggen en een grens te bewaken, kan veel angst oproepen om die persoon in de steek te laten of van streek te maken. Dit speelt zelfs met mensen die niet zo belangrijk voor ons zijn: collega’s, buren, vrienden. We willen geen nee tegen ze zeggen, uit angst ze in de steek te laten of van streek te maken, dus zeggen we ja. Dit creëert een enorme stapel dingen die we niet kunnen doen.

Het hebben van een enorme stapel dingen die we onmogelijk op tijd af kunnen krijgen, roept dan de overweldiging op: wat als ik niet alle dingen in mijn enorme stapel dingen kan doen? Ik zal falen! En laat mensen in de steek. Dus creëerden we de enorme stapel dingen omdat we bang zijn om nee te zeggen en mensen teleur te stellen, en nu hebben we te veel te doen en keert de angst om mensen teleur te stellen terug.

En er is meer! Als we besluiten om de ‘Grote Stapel Dingen’ te vereenvoudigen, voelen we dezelfde angst. En als we één taak uit de enorme stapel kiezen en proberen die op ons te nemen… duurt het langer dan nodig is, omdat we bang zijn het verkeerd te doen en mensen teleur te stellen. Zelfde angst! Het leidt tot vormen van perfectionisme. En uitstelgedrag, want goed doen is allemaal te veel.

Je kunt dus zien hoe de angst om mensen teleur te stellen onze overweldiging op verschillende manieren drijft.

Eenvoudsoefening: de angst kalmeren
De eerste oefening is eenvoudigweg je angst en ongerustheid in alle bovenstaande situaties opmerken en ze kalmeren. Kun je merken hoe het voelt in je lichaam? We raken verstrikt in de gedachten erover, maar hoe zit het met hoe de angst en bezorgdheid aanvoelen als fysieke sensatie in je lichaam?

Als je je hierop kunt afstemmen, kun je je aandacht er dan even op laten rusten? Haal langzaam en dieper adem en geef jezelf wat liefdevol mededogen.

Dit is een eenvoudige, krachtige oefening. Je zult kansen vinden om het de hele dag door te oefenen, in elke vergadering, gesprek, e-mail, boodschap en taak, als je kijkt. Het zal je overweldiging kalmeren.

Eenvoud oefenen: één adem per keer
Pas nadat je de eerste oefening hebt gedaan, pak je de volgende oefening aan: neem één ding van de enorme stapel en concentreer je er volledig op.

Laten we de term eigenlijk veranderen van ‘Enorme stapel dingen’ in zoiets als ‘ Een veld vol opportuniteiten’. Of diepe bron van liefde. Dit zijn dingen die je hebt gekozen om te doen – kun je de schoonheid in elk ervan zien?

Kies dan een taak … kans … daad van liefde. En focus je daar volledig op, alsof je er helemaal aan toegewijd bent. Alsof het de meest pure daad van liefde is die je kunt geven terwijl je op deze groene, overvloedige aarde bent.

We kunnen maar één adem per keer inademen, ook al hebben we nog miljoenen ademhalingen om te ademen (hopelijk!). We worden niet overweldigd door alle ademhalingen die we moeten inademen, we ademen gewoon de volgende.

Hoe zou het zijn om te vereenvoudigen en je te concentreren op het volgende dat je moet doen? Vraag je hart: wat wil ik hierna doen? Waartoe word ik geroepen? Geef jezelf daar dan aan over.

Een per keer. Dat is alles wat we kunnen doen. Het is zo eenvoudig, zo puur, zo mooi.

Eenvoud: je tijd en verplichtingen beschermen
Tot slot, wat kunnen we doen aan te veel dingen te doen hebben? Ten eerste zullen we daar waarschijnlijk altijd wat van hebben, wat er ook gebeurt. We kunnen genieten van de overvloed ervan als we willen – kun je je voorstellen hoe het zou zijn om nooit iets te doen te hebben? We zijn gezegend met overvloed!

Ten tweede kunnen we beginnen met nee meer te zeggen. Een heilig nee, dat onze grenzen eert en eert dat we een hels ja willen zeggen tegen dingen. Een heilig nee dat is een geschenk aan de ander, want dan hoeven ze ons niet tot last te zijn.

Dit zal bij velen van ons angst oproepen. We weten hoe we die angst moeten oefenen (zie de eerste eenvoudsoefening als je het bent vergeten). Eer het, maar laat het je er niet toe brengen om ja te zeggen tegen iets wat je niet wilt doen.

Hoe zou het leven zijn als je je heilige nee je tijd en de verplichtingen waar je het meest om geeft, laat beschermen?

Mieke- Gediplomeerd Mindfulnesstherapeute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *