Geplaatst op Geef een reactie

Nieuwetijdrelaties en spiritualiteit

Veel mensen die innerlijke bewust ontdekken wie ze werkelijk Zijn, hebben romantische relaties. Het is te verwachten omdat een spiritueel ‘bewust’ Zijn op elk moment van iemands leven kan ontstaan. Dit brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. Omdat terwijl de ene persoon plotseling in contact komt met hun waarheid, de andere persoon absoluut geen idee heeft, ongeïnteresseerd is of afkerig is van spiritualiteit. Zelfs als iemands partner een spiritueel bewust persoon is, begrijpt hij of zij ontwaken misschien niet echt. Dit blog heeft twee secties. Het ene is voor degene die in een in groeispurt zit en het andere deel is voor de partner die plotseling in de achtbaan is beland en oprecht wil weten wat hij nu moet doen.

Als je nieuw bent op het spirituele pad, nieuw bent in ontwaken, en/of wat spirituele begeleiding wilt om je te helpen de spirituele behoeften van je partner te begrijpen, kan dit summiere blog je ondersteunen en faciliteren om je verder te verdiepen in de processen die nu heel krachtig aan de gang zijn.

Voor ik verder ga, herinner je dat we spirituele wezens Zijn, geïncarneerd om in te dalen in ons aardse be-staan en datgene te doen waarvoor we geboren zijn. Vele wegen leiden ons terug naar onze ware essentie. Wat onze ware essentie is, is dat we Liefde Zijn. Vanuit die essentie volgen we onze innerlijke kompas, ons hart. Die weg is niet rechtlijnig, want we hebben in het verleden meestal andere wegen gevolgd, die eerder aansloten bij de maatschappelijke verwachtingen. Ik zie dit ook als ‘leerroutes’ en heel zin-rijk, om te komen waar we nu staan. En waar we staan is geen eindstation, we gaan steeds meer vertrouwen op ons hart. Dat niet iedereen op dit moment voor de weg van het hart kiest, zijn nog oude bedradingen ( bewustzijn) uit het oude paradigma. Belangrijk voor nu is hoe je omgaat met jouw veranderende bewustzijn en je partner die (nog) niet mee-evolueert.

1.

Misschien overvalt het jou: je kunt niet meer verder op oude voet, er is iets fundamenteels veranderd, je kunt er nog niet je vinger opleggen wàt, maar je voelt het in elke cel van je wezen trekken. Je voelt te willen ‘uitbreken’ en de eerste neiging kan zijn om uit je relatie te stappen.
Neem even een moment voor je verder leest en adem een paar keer rustig in en uit.

In het begin, wanneer je je bewust begint te worden van jezelf en je leven, word je je bewust van veel dingen die niet in overeenstemming zijn met de waarheid, jouw waarheid. Wat nog belangrijker is, je wordt je bewust van alle dingen die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Begin met wat er niet (meer) klopt voor jou, in jou.

Het is mogelijk dat je huidige relatie niet meer helemaal goed voor je. Je bent veranderd en lost het oorspronkelijke ego-zelf op dat alle overeenkomsten met deze andere persoon heeft gemaakt. Als je aan het begin staat van je bewustzijnsproces, geef je geliefde dan het voordeel van de twijfel en de kans om te veranderen. Je kunt hem of haar deze verandering niet opdringen, maar je kunt wel voor je eigen proces zorgen om duidelijk te krijgen wat je op dit moment nodig hebt en wie je bent. Dat laatste onderdeel is uiterst belangrijk. De meeste mensen hebben geen idee wie ze zijn, en totdat je dat weet, is het onwaarschijnlijk dat je duidelijk weet hoe je met je partner moet omgaan. Je zult merken dat als je meer duidelijkheid krijgt dat je bij iemand bent die diep genoeg van je houdt, dat die liefde toch alles is wat je echt nodig hebt.


Als je in een toxische gewelddadige relatie zit en je herkent co-dependentie in deze relatie, dan is het belangrijk voor jezelf om te onderzoeken wat je vasthoudt in deze relatie. Meestal zal het antwoord zijn: ‘ Ik houd zoveel van hem/haar.’ Er zijn nog heel wat partners die zich in een (ernstige) verbale of fysieke toxische relatie bevinden. Wat er nu met je gebeurt tijdens het bewuster worden van jezelf, is best heel intens. Je bent zo kwetsbaar en open, en je weet dat je nu de pijn moet opruimen, niet opstapelen. Als je zover bent gekomen, zie je dit waarschijnlijk heel duidelijk. Ik moedig je gewoon aan om op je innerlijk weten te vertrouwen. Als je dat doet, zul je versteld staan hoe snel een veel meer compatibele partner in je leven kan komen, maar dit moet op zich geen verwachting zijn. De kans om snel naar een nieuwe partner uit te reiken, zijn vaak rebound relaties. De hoop dat iemand de pijn van een vorige relatie verzacht, kan voor even wel werken. Veel mensen hebben maanden of jaren tijd voor zichzelf om de innerlijke veranderingen te laten inwerken te werken. Sommige mensen zullen ontdekken dat ze zich het beste voelen als ze alleen zijn en de tijd nemen om aan zichzelf te werken. Het kan voor de omgeving best zielig lijken te zijn, maar weet dat iedereen vanuit eigen perceptie denkt en daar ook makkelijk over geoordeeld wordt. Fijn dat je omgeving zich betrokken voelt, maar blijf jij vooral heel trouw aan jezelf. Alleen JIJ weet wat goed voor je is.


Hopelijk heb je geen toxische relatie en is je partner die bereid om zijn/haar pad naar zichzelf te ontdekken. Die bereidheid om te groeien is belangrijk, ook al gaat de ene partner ‘sneller’ dan de andere partner. Belangrijkste is te blijven sparren, elkaar te ondersteunen en processen niet willen versnellen noch vertragen laat staan ‘afdwingen’.

Zorg er eerst voor dat je je eigen proces in handen neemt want dan zul je beter begrijpen wat voor soort romantische relatie jou het beste dient. Jezelf kennen betekent actief je intuïtie ontwikkelen en vervolgens oefenen om die kennis met je partner te delen. Communicatie is de sleutel tot wederzijdse verdieping, aangezien je partner misschien nog niet echt begrijpt van wat je hem of haar vertelt. Dat hoeft geen probleem te zijn. De bereidheid om open te staan is een eerste maar belangrijke stap naar het bewuster-wordingspad.

Misschien begrijp je zelf amper wat er gebeurt. Praat desalniettemin over wat er gebeurt en de waarheid die je aan het ontdekken bent. Deel wat je daarin belangrijk vindt, wat jij nodig hebt. Als je de hele dag in een tipi wilt zitten, doe dat dan en leg die behoefte aan je partner uit. Leg uit waarom je een workshop tantra wilt volgen. Je partner helpen begrijpen dat dit geen vreemde perversie is of dat je een andere minnaar wilt, zal helpen. Wie weet is jouw partner nieuwsgierig en gaan jullie met z’n tweetjes?


Je hebt misschien zoveel subtiele en specifieke nieuwe behoeften dat je je als een pasgeboren baby voelt. Zo wil je jezelf ook behandelen. Stel dat jij een leidende en/of verzorgende rol in je relatie hebt, dan kan het gebeuren dat je die rol niet langer wenst in te nemen. Je partner zal automatisch genoodzaakt zijn om een en ander voor zichzelf anders aan te pakken. Dit kan een echte test zijn voor de relatie, maar het kan ook zeer lonend zijn als deze situatie balans van de rollen vereist. (Geven en nemen) Het kan je partner sterker maken en je een idee geven van hoe sterk hij of zij is. Aanvankelijk kan het voelen alsof de relatie uit elkaar valt. In veel opzichten is dat zo. Dat is de aard van spirituele wedergeboorte. Alles om ons heen valt uit elkaar zodat het herboren kan worden.

Als je partner al een verzorger is, kan het een tijd zijn waarin je assertiever wordt in de relatie. Je zult dat in evenwicht moeten brengen met zachtheid, zodat er voor je gezorgd kan worden, want er gebeurt zoveel van binnen voor je.

We leven in een cultuur waar een succesvolle relatie wordt gemeten in tientallen jaren waarbij één partner sterft van ouderdom. Het is een verouderde niet-realistische kijk op hoe huidige relaties evolueren. Een relatie kan succesvol zijn als deze een paar maanden, een jaar of een leven duurt. Als je dat gaat begrijpen, zal dat je helpen als dat nodig is. Jij kunt natuurlijk niet de keuzes maken voor je partner. Je kunt je partner niet meeslepen op het pad van spirituele groei. Dat zou je zelf niet willen. Er gebeurt zoveel van binnen dat het voelt alsof je drie marathons loopt. Weinig mensen zullen begrijpen hoeveel er voor je gebeurt.

Maar met veel zelfliefde, gedeelde liefde en transparante liefdevolle communicatie, kun je je partner laten weten wat er aan de hand is en dat het uiteindelijk goed komt met je. Gedurende deze periode (maanden tot jaren, afhankelijk van de intensiteit), heb je echter veel extra ondersteuning nodig. Als dat niet van je partner komt, is het misschien tijd om hem of haar te laten gaan.

2.


Het ging allemaal zo soepel, en op een dag staarde je geliefde je met grote ogen aan en zei: ‘Ik snap het.’ Je hebt zoiets van: ‘Krijg wat?’ Hij of zij is super enthousiast. De mond van je partner gaat open en dicht en zegt niets. Je hebt echt geen idee wat hij of zij heeft. Een taak? Een promotie? Een vierdaagse Caribische cruise? God, die cruise zou zeker leuk zijn.

De volgende dagen kan je partner op een of andere gekke high zijn. Ze kunnen gevuld zijn met allerlei veranderingen van kleding tot nieuwe hobby’s , ander werk, opleidingen die je partner wilt volgen. Je vraagt je een beetje af wie deze persoon in vredesnaam is, maar het kan je niet echt schelen, want de seks is geweldig op dit moment (of wat er ook gebeurt tussen jou).

Dan is er een noodlanding. Je weet het niet, maar je partner heeft zojuist een probleem in zichzelf geraakt dat moet worden opgelost. Het daaruit voortvloeiende scala aan emoties en plotselinge vreemde verschuivingen in dieet, lichaamsbeweging, activiteiten of andere dingen geven je het gevoel dat je met een vreemde samenwoont. Het kan (hopelijk tijdelijk) frustrerend worden.


Zelfs als je een sterke spirituele ervaring hebt, kan de manier waarop je partner handelt je huidige referentiekader te boven gaan. Laten we hier beginnen: het is niet jouw schuld. Als je partner huilt of echt bang is, is dat niet jouw schuld. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om zich beter te laten voelen. Je partner lost in dit proces dieperliggende issues op om de waarheid die ze voelen in hun leven te blijven manifesteren. Je begrijpt dit misschien wel of niet, maar als je van je partner houdt, laat de liefde die je voelt voor je partner als belangrijkste energie stromen. Je hebt niets verkeerd gedaan.

Relaties veranderen als mensen veranderen. Je geliefde ondergaat op dit moment een grote en mooie verandering, en als je echt van hem of haar houdt, dan is een van de beste dingen die je kunt doen, je te concentreren op je diepste liefde voor hen en te onthouden dat het meeste van wat er met hen gebeurt, is niet jouw fout. Ik herinner me de periode dat ik voor mijn Reiki Master opleiding elke week naar mijn Reiki lerares in Berchem spoorde. Af en toe gingen we naar een marktje, na de training en werden onze gesprekken persoonlijker. Haar partner had helemaal niets met spiritualiteit, deed zijn ding. Zij had een full time praktijk als onder meer Reiki Master. Ik was verbaasd en ze kon meteen mijn verbaasde blik lezen. Haar heel nuchtere en liefdevolle antwoord op hoe ze haar relatie ervaarde was eenvoudig: ‘ Wij laten elkaar helemaal vrij in wat we doen, en dat is een zegen voor onze relatie. We houden zielsveel van elkaar en respecteren elkaar om wie we zijn. Mijn man ondersteunt me in wat ik doe, maar het is niet nodig dat hij helemaal meegaat in wat ik doe. Omgekeerd verwacht hij dit evenmin van mij. Dat is het geheim van onze Liefde. We delen ons leven met elkaar. We ontdekken wat ons samen verder verbindt.’

In relaties is het onmogelijk een ‘garantie’ te geven of relaties zich verder ontwikkelen tot een duurzame relatie of niet. Relaties van vroeger en nu zijn niet meer te vergelijken. Het idee of de overtuiging dat spirituele partners een leven lang met elkaar zullen doorbrengen, is een mooie overtuiging, maar ook daar zie ik hoe partners spartelen in het proces en elkaar uiteindelijk loslaten. Misschien met minder strijd, vanuit de verworven inzichten en wederzijds respect voor elkaars proces.

Hoe dan ook, of je het nu wilt of niet, ook jij wordt aangeraakt in je partner die een groeiproces doormaakt. Het is een illusie dat iemand toch hetzelfde blijft in het leven. We veranderen allemaal elke dag een beetje (of veel). Maar om bij je partner te blijven, heb je waarschijnlijk enige innerlijke flexibiliteit nodig. Als je graag drinkt en feest met je partner, wil of kan hij of zij dat nu misschien niet meer. Misschien is het tijd dat je andere dingen vindt om samen te doen. Dit betekent niet dat je een diep spiritueel persoon moet worden. Rond de tijd dat hij of zij de workshop tantra wil doen, kan het zijn dat je echt een schok krijgt. Maar maak je geen zorgen, dat is een leuke nieuwe manier om contact te maken met je partner door middel van seks (hoewel het een verkeerde benaming is om alleen aan tantra als seks te denken – het is veel breder dan dat). Misschien geniet je van enkele van de nieuwe manieren om contact te maken met je geliefde die verschijnen vanwege de verschuivingen die je partner ervaart


Je partner zal misschien andere verwachtingen hebben. Niet om je opzettelijk te belasten of het moeilijk voor je te maken. Er kan een deel van het huishoudelijk werk op je schouders komen te staan. Het kan zijn dat je moet leren aanwezig en liefdevol te zijn in plaats van ervoor weg te lopen. je zult waarschijnlijk anders dienen leren om te gaan met emoties/gevoelens die in jou worden losgeschud door de pijn die jouw partner als haar/zijn waarheid met je deelt. Het kan zijn dat je moet leren hoe je verschillende dingen moet koken, omdat de voedingsbehoeften van je partner veranderd zijn. Er zijn doorgaans veel veranderingen nodig als jij je relatie wilt helpen groeien en ja, dat kan best een flinke uitdaging zijn.


Jullie kunnen allebei op een punt komen waarop je weet dat het tijd is om uit elkaar te gaan. Vaak komt de een tot die beslissing om uit elkaar te gaan en niet de ander, en dat kan voor moeilijkheden zorgen. Hierover volgt een ander blog.

Onthoud gewoon dat relaties bedoeld zijn om als twee gelijkwaardige partners te groeien. Een relatie bestaat uit twee mensen ( behalve als je polyamoreus bent) die elk hun eigen zielsblauwdruk hebben, die elk hun eigen zielenpad volgen en geen toestemming moeten vragen. De tijd dat partners de toestemming moeten vragen om bijvoorbeeld een scholing te volgen, is voorbij. Anders is het dat je dit samen bespreekt, maar uiteindelijk laat je elkaar vrij in het nemen van de beslissing. Relaties die nog steeds vanuit goedkeuring, vanuit controle, vanuit angst elkaar in de gaten moeten houden blijven in angst samen, ondanks deze relaties geen diepe emotionele intimiteit kennen. Nieuwetijdsrelaties zijn gebaseerd op waarden die de authenticiteit van elkaar met alle zorg en aandacht tegemoet komen.

Als jullie allebei de ruimte kunnen geven om losgelaten te worden, dan kun je rust vinden in het afscheid. Ik denk dat als twee mensen samen in de ‘ontwakingsruimte’ kunnen zijn, je de kans krijgt om een krachtige band te smeden.

Verschillende partners zijn nodig voor verschillende momenten in ons leven. Als je de niet-geïnteresseerde partner bent, ben je misschien veel gelukkiger als je een nieuwe partner vindt die op dezelfde manier door de wereld wil lopen als de jouwe. En voor degenen die het spirituele pad op aarde volgen, misschien heb je nu een andere partner nodig om samen spiritueel te groeien en om in de wereld te zijn op een manier die resoneert en de waarheid weerspiegelt die je nu voelt.

Er zijn veel manieren waarop een relatie kan werken tijdens het ontwaken, maar beide partijen zullen veel liefde, geduld, hard werken en vertrouwen moeten delen tijdens de overgang van een partner. Ongeacht de uitkomst, als twee mensen dat doen, hoe dan ook, de relatie zal komen waartoe het is bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *