Geplaatst op Geef een reactie

Het ego en zijn gehechtheden

Zoals je weet, is je identiteit, of het ego, opgebouwd uit verschillende gewoonten, banden, relaties, overtuigingen en waarden die je realiteit vormgeven. Ze bepalen alle beslissingen die je in het leven neemt. Echter niet alleen zij maar ook jouw mening en mening van je omgeving. Ze zijn een onafscheidelijk deel van jou en bepalen het bewustzijn van wie jij bent. Met andere woorden, wie je bent is een verzameling van al die dingen.

Hoe de ego-gehechtheid werkt bij een specifiek voorbeeld.

5 niveaus van overtuigingen: ware zelf, voorkeuren, identiteit, internalisatie en fanatisme.

Je geloof in wat waarheid is, vormt al je banden en emotionele reacties. Wat je tegenkomt in het leven, en wat je ziet, wordt door je ego automatisch aangepast aan je waardesysteem.

In plaats van te ervaren wat je bent, leg je constant je leven uit, rechtvaardigt en veroordeel je het om het aan te passen aan je overtuigingen. In plaats van te genieten van wat is, vertel je jezelf nog steeds een verhaal door je leven door je overtuigingen te filteren. Je besteedt er jaren aan om je in verschillende mate aan hen te hechten om je veilig te voelen. Hoe meer je aan iets gehecht raakt, hoe minder je het ziet.

Wanneer je de werking van dit mechanisme begint te beseffen, zul je bijgeloof en fanatieke aanbidding voor je verslavingen en blinde naleving van eenmaal aangenomen regels beginnen te begrijpen.

Bijvoorbeeld : je hebt thuis altijd een tweegangendiner gehad: soep en hoofdgerecht. Zo ziet het avondeten eruit voor jou. Als je een broodje eet in plaats van wat je gewend bent, dan is het voor jou geen avondeten, want er zat geen soep of hoofdgerecht bij. Het maakt niet uit of je gegeten hebt en geen honger hebt. Je zult nog steeds denken dat je vandaag niet hebt gegeten, ondanks dat je je honger op het juiste moment hebt gestild. Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld, stel je nu voor hoe het werkt met echt belangrijke dingen. Bizar, niet?

Door deze gevestigde gewoonten kun je je niet concentreren op het huidige moment. Ze laten je dromen van een verleden dat niet meer bestaat, of bedreigen je met de toekomst, wekken onredelijke angsten op en nemen je gevoel van rust en vrede weg. Hoe is dit van toepassing op het broodje? Simpel, je bent niet blij dat je het hebt gegeten, je voelt de smaak niet en je proeft er niets van. Of je bent bang dat je honger zult hebben omdat je niet hebt gegeten, of je bent zelfs ziek omdat je alleen een broodje hebt gegeten en geen volwaardig diner. Precies op die manier werkt het ego. Dingen waaraan je gewend bent, beginnen je ervaring vorm te geven en beperken de perceptie van de werkelijkheid buiten je concepten.

Je hele leven lang praat of becommentarieert het ego constant alles wat je doet, zegt, ziet, aanraakt, voelt, proeft en hoort. Deze interne verteller zorgt ervoor dat de stroom van gebeurtenissen de rode draad verstopt, zonder de miljoenen zijlijnen op te merken die zich ontvouwen.

Alle gehechtheden van je ego kunnen worden onderverdeeld in 5 niveaus met verschillende niveaus van intensiteit. Ze laten zien hoe gehecht en verslaafd je bent aan je eigen standpunt en hoe open je staat voor andere meningen en mogelijkheden.

De kennis en informatie die je ontvangt, wordt gevormd en vervormd door je innerlijke verteller – je gedachten. Als je zo sterk in iets gelooft dat je het besef van jezelf begint te verliezen, laat je vooroordelen voor je werken. Daarom is het belangrijk om de mate van gehechtheid aan elk individueel geloof te kennen. Als je je bewust bent van deze verschijnselen, herwin je de kracht om onafhankelijke beslissingen te nemen.

Je standpunt creëert realiteit wanneer overtuigingen je domineren, je realiteit wordt rigide, niet-ontwikkelingsgericht en overweldigend. Je bent gedoemd tot beperkingen omdat je het vermogen verliest om te begrijpen dat je jezelf ervan kunt bevrijden. Je begint jezelf ervan te overtuigen dat je in zijn huidige vorm onaanvaardbaar bent. Daarom moet je aan een aantal verwachtingen voldoen om je eigen liefde te verdienen. Het lijkt je toe dat je, om je liefde waardig te zijn, moet leven in overeenstemming met de verwachtingen die je jezelf stelt. Je probeert jezelf te testen in taken die je zelf hebt bedacht.

Wanneer je te gehecht bent aan deze realiteit die je voor jezelf hebt gecreëerd, blokkeer je veranderingen en laat je geen ruimte voor ontwikkeling en groei. Je vecht en maakt ruzie met anderen (en met elkaar) om je overtuigingen en definities van hoe de wereld werkt te versterken. Je wordt een gevangene van je eigen opvattingen. Ondertussen zijn veranderingen onvermijdelijk en vinden ze je hele leven plaats. De liefde eindigt, je verliest je baan, ontdekt je eerste grijze haar, ervaart de dood van een dierbare, et cetera…

Niveau 1: je authentieke zelf

Het eerste niveau van gehechtheid is het Authentieke Zelf. Een levend wezen met alle mogelijkheden. Een diepwezenlijke kracht die niet alleen het lichaam voedt, maar ook de geest en de ziel. Het verlaat je nooit, maar je vergeet het door alle gehechtheden heen. Het is de harmonie van geest, lichaam en ziel, harmonie met alles en de energie van het leven die je doordringt. Eenheid met de Schepper. Een gemeenschap tussen jou en de hele schepping. Bewustzijnstraining en spirituele oefeningen introduceren discipline en versterken de wil, wat je zal helpen om langer in deze staat te blijven – als je dat wilt. In deze staat heb je een enorme kracht voor onvoorwaardelijke liefde.

Niveau 2: Voorkeur

Op dit niveau handel je nog steeds met het bewustzijn van het Authentieke Zelf, maar je herkent in jezelf al de mogelijkheid om je te verbinden met iets wat je op dat moment beweegt, maar je bent in staat om alle banden los te laten als dit moment voorbij is. Je bent zelfbewust en respecteert jezelf zelfs wanneer je relaties aangaat met mensen om je heen die een of ander beeld of idee van je hebben. Vergeet niet dat het maar een spel is. Een spel van het ego.

Bijvoorbeeld:

Je hebt bijvoorbeeld besloten om gezond te eten en nadat je de beschikbare kennisbronnen hebt leren kennen, heb je gekozen voor een veganistisch dieet, waarbij je alle producten van dierlijke oorsprong uitsluit. Je hebt je keuze gemaakt, maar je identificeert jezelf nog niet als veganist, dus als je toevallig een ei eet omdat je daar zin in hebt, doe je dat zonder jezelf te veroordelen en ga je terug naar je dieet.

Niveau 3: Identificatie

Op dit niveau begin je de behoefte te voelen om de dingen waar je mee worstelt te benoemen, te beschrijven en te begrijpen. Kennis zal je helpen de wereld en het universum te begrijpen, maar wanneer je jezelf gaat begrijpen, blijkt je identiteit een symbool te zijn, verpakt in een element van je kennis. Naarmate je je hecht aan je eigen identiteit, worden kennis en consensus steeds belangrijker voor je, tot het punt dat ze zin en betekenis geven aan je hele leven. Je bouwt een masker van je identiteit en transformeert het in de vergoddelijking van de opgedane kennis.

Hoe werkt dit verder in het voorbeeld:

Je begint jezelf als veganist te omschrijven, wat je voorkeuren symboliseert, ook als die niet alleen over eten gaan. Veganistische identiteit geeft een doel en geeft je plaats in de gemeenschap aan. Als je in dit stadium een ei zou eten, zou je teleurgesteld zijn in jezelf en je keuze, maar na een tijdje zou je jezelf vergeven en verder gaan.

Niveau 4: Internalisatie

Op dit niveau wordt je identiteit een model van zelfacceptatie. Dit is domesticatie door gehechtheid. Op dit niveau begint je innerlijke verteller voorwaarden te stellen die leiden tot het temmen van identiteit. Je begint je te concentreren op het internaliseren van de geïdealiseerde versie van je identiteit en presenteert een vals beeld van jezelf alleen om acceptatie te verzekeren (voorwaardelijke liefde). Je verliest respect voor jezelf en andere mensen.

Hoe ziet het er in de praktijk uit?

Je gebruikt je veganistische identiteit als katalysator voor voorwaardelijke liefde. Om je eigen liefde te verdienen, moet je een orthodoxe veganist zijn en heb je niet het recht om af te dwalen, tenzij je de woede van je innerlijke verteller wilt voelen.

Je omringt jezelf met andere veganisten die jouw superioriteit als veganist bevestigen door jezelf of anderen te veroordelen. En je overtuigt constant de mensen van wie je houdt om hun dieet te veranderen. Je hebt medelijden met hen dat ze niet klaar zijn om jouw standpunt te accepteren.

Niveau 5: Fanatisme

Deze graad is al diepe gebondenheid en gehechtheid aan kennis met extreme intolerantie voor tegengestelde opvattingen. Het komt voort uit de behoefte om voor 100% in iets te geloven, zelfs als de betekenis van dit iets uitsluitend voortvloeit uit een door anderen gesloten contract.

Je kunt bijvoorbeeld proberen je partner te overtuigen van je dieet. Je neemt de moeite om hem een identiteit te geven waarvan je denkt dat die alleen maar goed is. Dreigt te breken met elke weerstand van zijn kant. Je houdt de druk om te winnen of uit elkaar te gaan niet tegen.

In de loop van het leven ga je vanzelf van het ene niveau van gehechtheid naar het andere. Soms overstem je het bewustzijn en soms verwerp je gehechtheid door je eigen authenticiteit te ontsluiten. Je hebt ervaringen op verschillende niveaus in verschillende periodes van je leven.

Bewustzijn van je eigen banden en overtuigingen is het startpunt voor alle vernieuwingsprocessen.

Identificeren waartoe je geneigd bent, waarmee je je identificeert en waarom je fanatiek vasthoudt, is de eerste stap naar het ontdekken van je eigen Ware Zelf. De waarheid accepteren, wat die op dit moment ook is, betekent jezelf accepteren zoals je bent, met afhankelijkheden en al het andere.

Dus, wat ben jij anders dan je identiteit of je Ware Zelf? Wie je bent? Hier zijn de belangrijkste vragen op het spirituele pad. Helaas zijn de antwoorden niet in woorden uit te drukken. Je weet dat je bestaat. Je bent een beziel(en)d levend wezen.

Inspiratiebron: ‘Vijf niveaus van gehechtheid’, Don Ruiz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *