Geplaatst op Geef een reactie

Ontwaken en verbinden van hart tot hart

Het is tijd om te ontwaken. Het is tijd om wakker te worden. In welke wereld wil jij wakker worden? Wat begrijp jij en voel jij bij wakker worden? Hoe is dat voor jou? En wat zie je bij de mensen om je heen?

Als we willen wakker worden, wat hopen we dan te zien of te ervaren? Wat is het verband tussen ontwaken en spiritualiteit of om spiritueel te leven?

Is ontwaken een beweging naar buiten toe of naar binnen toe? Ontwaken in een wereld waarin we steeds meer ervaren dat niets is wat het lijkt. Is wakker worden je terugtrekken in jezelf of aansluiten bij groepen die zich spiritueel wakker voelen?

Je kunt niet ontwaken met een gesloten hart en dit is de allereerste stap van bewust worden. Wakker worden is bewust worden van wie jij bent. Je kunt veel dingen waarnemen buiten jezelf. Maar daar gaat het niet om. Of wel? Zodra je hart open is, geef je ruimte aan alle pijn, alle schaamte die je weggeduwd of onderdrukt hebt. Hoe ga jij om met pijn en kun jij je pijn ook omarmen. Een stem geven? Mag je pijn er wel zijn?

Laat de pijn maar naar boven komen, zodat zij opgeschoond en opgehelderd wordt.

Duwen we alles weg dan blijft de belangrijkste essentie om te ontwaken gesloten. Een gesloten hart weerhoudt ons ervan ons ware zelf te zijn of ons open te stellen voor wezenlijke intimiteit met onszelf en met anderen.

Veel mensen zijn bang om gekwetst te worden en verlangen naar liefde. Tegelijk wordt me verteld dat hun hart op slot is en blijft. Dit vertelt angst en angst praat met het hoofd en niet met het hart.

Angst houdt ons ver weg van ons hart. Angst vertelt dat de pijn te overweldigend zal zijn. Angst vertelt dat het risico te groot is en gevaarlijk is. Angst vertelt dat liefde pijn doet. Angst vertelt dat je geen liefde waard bent. Angst is je beste vriend geworden. Angst is je metgezel geworden. Liefde je grootste vijand. Hartsenergie krimpt, verschrompeld, dooft uit als een kaarsje.

Ontwaken en je hart openen is de eerste stap naar loslaten van wat je hart op slot heeft gezet. Er is geen reden of geen excuus meer nodig. Het is niet iemand of geen situatie die jou nog in ballingschap houdt. Dit is een persoonlijke beslissing. Dank zij de stem van angst. En niet de stem van liefde; die je laat voelen dat liefde is wie jij bent.

Maak contact met de reden waarom je je in de steek voelt gelaten. Maak contact met het oordeel dat je hebt over jezelf.

Pak de diepere laag aan tot je ziet hoe je jezelf op dit moment in de steek laat en weet dat jij dit kan veranderen.

Veroordeel jezelf niet bij de lagen die je ontdekt. Voel je je nog steeds een slachtoffer, neem waar en beslis of je die rol nog steeds wil opnemen, zo niet, stap bewust uit die rol. Je bent hier en nu niet langer een slachtoffer. Laat ook dit oordeel over jezelf los. Je hebt die rol te lang met je meegedragen waardoor je je hart hebt afgesloten.

Ontwaken is de weg naar binnen. Het is heel inspirerend om mensen te ontmoeten die net als jij die weg van innerlijk ontwaken hebben genomen. Het maakt ons nederig. Niemand hoeft hoog van de toren te blazen in een weg waarin ieder zijn duistere kanten ontmoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *