Geplaatst op Geef een reactie

Weet jij wat er misging?

creatie- ©Mieke

Relaties gaan uit. Je bent niet van plan om stil te zitten en je gaat daten. Het klikt en je wilt al heel snel weten of het dit keer wat wordt. Liefst al na de eerste ontmoeting, want je hebt geen zin om aan het lijntje te worden gehouden. Niet na de vorige keer en de vorige keer en alle vorige keren.

Mijn advies is om niet van de ene relatie naar de andere te gaan zonder te weten wat er fout liep. Overwegend krijg ik te horen dat er van alles mis ging door de ander. De ander is egoïstisch, narcistisch, agressief, niet te vertrouwen, op geld uit, dominant enzovoort.

Misschien denk je dat het al moeilijk genoeg is om zicht te krijgen op de dingen die zich vlak voor je neus afspelen. En zelfs als wil je je verborgen zelf, je schaduw, niet naar de oppervlakte van je bewustzijn brengen, het zal zich eenvoudig manifesteren en vaak op de ergste momenten, in dingen die je je had voorgenomen nooit te doen of te denken, of zelfs in de pijn van jaloezie en verlangen naar wat iemand anders heeft.

Wanneer je aandacht krijgt voor wat je schaduw je wilt vertellen, kun je de dingen in een nieuw daglicht bekijken. Hoe bewuster je leven is, hoe reëler het inzicht dat je zelf kunt kiezen vanuit een helderder bewustzijn. Je ziet wat je bij jezelf hebt verdrongen en de repetitieve patronen in relaties kunnen worden doorbroken.

Onze schaduw wordt op drie manieren zichtbaar, met name door idealisering, door projectie, door overdracht en via ons gedrag.

Schaduwkwesties spelen zich altijd af in het ‘verborgene’, maar ze kunnen dus ook heel transparant worden. De patronen worden in relaties wel zichtbaar en blijven zich zonder dieper inzicht herhalen. Je neemt die patronen in elke nieuwe relatie mee, als je je hiervan nog niet bewust bent én de ander de schuld geeft. Een voorbeeld hiervan is als iemand me vertelt dat hij of zij altijd uitkomt bij iemand die zich niet kan of wilt verbinden, of geen beslissingen kan nemen, of altijd kritiek op me geeft enzovoort.

Sommigen gaan inderdaad uiteindelijk een stapje dieper kijken met de vraag wat het patroon is dat ze zelf niet kunnen zien. Anderen blijven klagen en verzetten zich om naar eigen patronen te kijken. Ik oordeel daar niet over. Ik kan me best de angst voorstellen de om in het diepe te springen en na te denken over onbewuste processen en die te veranderen. Wanneer je eenmaal je patroon of patronen herkent, kun je deze ook veranderen door bewust om te gaan, bewust andere keuzes te maken.

Stel dat je een nieuw persoon ontmoet. Diegene vertoont gedrag of zegt dingen waarbij een belletje gaat rinkelen. Je gaat een tijdje om met elkaar en je merkt op dat die persoon vaker opvliegend, agressief en verwijtend reageert. Je kunt twee dingen doen. Je vertelt jezelf dat hij of zij toch lief of aardig is en dat het jouw fout is, je bent verliefd op hem of haar. Of je maakt dat je wegkomt voor je opnieuw vast komt te zitten in een destructieve relatie.

Je kunt dus jezelf heel veel verdriet besparen door de patronen, overtuigingen te onderzoeken voor je je in een nieuw avontuur stort. Gebruik je intuïtie en vertrouw op je innerlijke richtingwijzers als iets van in het begin al niet goed voelt. Maak wel het onderscheid of het jouw angst en twijfel is wat je projecteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *