Geplaatst op Geef een reactie

De wijsheid van trauma

Een persoonlijk blog

Kennis en Inzichten hebben tot op de dag van vandaag een belangrijke waarde in mijn spirituele groei. Het is niet zozeer een doel op zich: spiritueel groeien. Ik geloof heilig dat emotionele groei een basis is voor het spiritueel verbinden met de unieke mens die we allen Zijn. Ik geloof niet dat zonder emotionele groei en uitrijping enige spirituele verbinding en groei mogelijk is. Hierover heeft Dr Gabor Maté een gedragen en heldere visie over, wat ik voor de volle 100% in bijtreed. Alles is ervaring en middels ervaringen ontdekken de meeste mensen wel wie ze in oorsprong Zijn. Ik zie echter wel heel wat mensen vluchten in spirituele netwerken, in de hoop dat oude wonden geheeld zullen worden en zeer zeker kan er enige verlichting zijn ( tijdelijk) en kan dit een aanzet vormen om het emotionele werk aan te pakken. Ik zie het zelf niet als een zwart/wit verhaal. Echter, weten we dat anno 2023 heel wat zelfverklaarde redders en goeroes ten tonele verschijnen, die , zoals ook Gabor waarneemt, nog niet aan het eigen persoonlijke emotioneel werk zijn begonnen, laat staan trauma’s hebben verwerkt. Het wijst zichzelf uiteindelijk wel uit. Het is niet aan mij of wie dan ook iemand met de vinger te wijzen; in die zin is ervaring een leerschool.

Mijn werk met mensen en dieren is een rode draad in mijn leven, ik ben niet ergens op een dag op een ‘spirituele kar’ gesprongen. Echter is groei en ontwikkeling iets wat ik sinds mijn kindertijd heb geweten, hoewel de weg ernaartoe zeker niet rechtlijnig is geweest. Gelukkig, want hierdoor herken ik bij veel jonge mensen en zeker oudere mensen die de stappen zetten naar verbinding, de meeste hindernissen en struikelblokken vanuit mijn ver-leden. Om een voldoende goed therapeut te zijn, is het noodzakelijk de ballast van het verleden zelf eerst aan te pakken. Dan voel je ook dat de spirituele verbinding en diepgang verbonden wordt met het Leven. Niet andersom.

Een ding zeg ik heel vaak: doe waarvoor je geboren bent, niet waarvoor je denkt dat je hier op aarde bent geland. Doe alles vanuit een dienstbare energie, want dit is het allerbelangrijkste. Wat je doet, doe het met overgave en voor het allerhoogste welzijn van alles wat is en leeft. En geloof me, ieder op aarde is van belang, zonder enige uitzondering.

In mijn geval is dit het werken met mensen en dieren, dat ‘weten’ was al duidelijk toen ik nog een kleutertje was, hoe vaag het idee van wat precies ook mocht zijn. En voor jou kan dit iets anders zijn. Het maakt deel uit van het groter plan en het groter geheel. Je hoeft geen podium te pakken, zoals wel eens gezegd wordt. De Aarde is een enorm podium, en er is plaats voor ieder- een. Het gaat erom dat je gewoon doet waar jij voelt dat je hart klopt, waar jouw Ziel een JA dit is wat ik Ben. Niet mijn wil, maar Uw Wil. Een beetje mystiek-klinkend, maar eigenlijk is het leven heel magisch en de mystieke weg is een weg naar binnen en dan naar buiten. Voel maar hoe oude wegen niet meer werken.

Ik was nu wel even nieuwsgierig naar de tijd dat ik de opleiding traumaverwerking had gevolgd ( de jaren vliegen zo gigantisch voorbij en ik heb zoveel aan innerlijk werk en opleidingen gedaan, die niet alleen mezelf maar ook heel helpend zijn voor mijn clënten) en heb dus in mijn kaftje gesnuffeld.

EMDR ( al staat er dan wel NLP) was de techniek die toen helemaal ‘in’ was in België. Dr Marc Van Knippenberg heeft EMDR als eerst geïntroduceerd.

Nu is dit ondertussen al veranderd, hoor ik hier en daar van mensen. Anyway, traumaverwerking via EMDR is heel intens en helend maar het stopt niet bij het idee dat het dan klaar moet zijn. Je blijft toch ergens altijd wel iets ervaren wat nog om verwerking vraagt….hoewel de diepste traumatische ervaringen wel verwerkt worden.

Nu ben ik enorm blij en aangenaam verrast in de manier waarop Dr Maté Gabor zijn kennis en ervaringen deelt ( ook in zijn boeken). Het was zeker geen cursus die je eventjes beluisterd en dat is dat. Ik kan nog zeker voor een goeie 10 uur verder om de diepgelaagde inhoud te laten landen, en daar neem ik dan ook mijn tijd voor, omdat het meer dan de moeite waard is. Zeker voor hulpverleners een enorme rijke aanvulling en ja, voor alle onderwijsinrichtingen die het sociaal werk inhouden….in het sociaal en pedagogisch hoger onderwijs heb ik dit niet meegekregen toendertijd, ik ben er zelf op zoek naar gegaan, maar het zou zeker een welgekomen bijdrage leveren om mensen vanuit diepere inzichten verder te helpen.

Les 01 – Trauma begrijpen

Les 02 – De Aard en Wetenschap van Trauma

Les 03 – NEE zeggen: Gehechtheid versus Authenticiteit

Les 04 – Relaties

Les 05 – Over schuldgevoel, schaamte, woede en verdriet

Les 06 – Ziekte als Adaptatie

Les 07 – Psychedelica en Trauma

Les 08 – Spirituele Bypass

Aanvullende ondersteunende bronnen

.

Interviews met deskundigen (Engels met Nederlandse ondertitels)

Introductie – Dr. Gabor Maté, Zaya Benazzo, Maurizio Benazzo, & Speciale Gast Raffi

Gebroken Connecties: Heling Strategieën voor Trauma en Gehechtheid – Diane Poole Heller & Dr. Gabor Maté

Relaties als een Spiegel voor ons Trauma – Esther Perel & Gabor Maté

Zelfexpressie en Mindfulness in Helen – Alanis Morisette & Gabor Maté

Trauma en de Somatische Connectie – Peter A. Levine & Dr. Gabor Maté

Gevoeligheid, Creativiteit en Pijn in een Traumatiserende Cultuur – Sia & Dr. Gabor Maté

Politiek van Trauma en het Trauma van Politiek – Marianne Williamson, Staci K Haines, Prentis Hemphill, Rupa Marya & Dr. Gabor Maté

Het Bewustzijn vergroten van Trauma in de Maatschappij – Bessel van der Kolk & Dr. Gabor Maté

Vrouwen, Trauma en het Patriarchaat – Jamie Lee Curtis, Elisa Hallerman, Ashley Judd, Mona Haydar & Dr. Gabor Maté

Heelheid vinden via onze Gebroken Plaatsen – Tara Brach, Jack Kornfield & Dr. Gabor Maté

Trauma en Spiritualiteit – Rabbi Tirzah Firestone, Sharon Salzberg, Henry Shukman & Dr. Gabor Maté

De 21 Meest Gestelde Vragen (Engels met Nederlandse ondertiteling)

Wanneer het lichaam NEE zegt – younity Evenement met Dr. Gabor Maté

Compassionate Inquiry – younity Evenement met Dr. Gabor Maté

Persoonlijk Interview met Dr. Gabor Maté

Muzikale klankreis: Audiobestand met muziek uit de film ‘The Wisdom of Trauma’

Meditatie en oefenbundel met Petra Brzović

Een mens om U tegen te zeggen en bovenop nog eens een heel kunstzinnig veelzijdig ontwikkeld man.( een enorm muziekkenner en -liefhebber!)

❤
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *