Geplaatst op Geef een reactie

Werken met je schaduwkanten

Schaduwwerk is het herkennen en begrijpen van de donkere kant van onze persoonlijkheid. Het werd bedacht door Carl Jung en is essentieel voor het leiden van een bevredigend leven.

Carl Jung en schaduwwerk

We denken allemaal dat we onszelf redelijk goed kennen. Ik bedoel, als iemand weet wie we zijn, zijn wij het, toch? We denken ook graag dat we een hoge moraal, goede waarden en integriteit hebben.

Maar wat als ik je zou vertellen dat er delen van je persoonlijkheid zijn die je zo veracht, dat je ze verbergt? Dit is je schaduw zelf. Maar schaduwwerk kan helpen.

“Hoe kan ik substantieel zijn als ik geen schaduw werp? Ik moet ook een donkere kant hebben als ik heel wil zijn.” Carl Jungo

De schaduw vertegenwoordigt alle eigenschappen in onze persoonlijkheid die we niet leuk vinden, dus onderdrukken we ze in ons onbewuste.

Jungiaanse archetypen

Omdat ze echter worden onderdrukt, kunnen we niet erkennen dat deze gedachten of gevoelens bestaan. Dus wat is schaduwwerk en hoe kan het ons helpen te genezen van deze onderdrukte waarnemingen?

Wat is schaduwwerk?

Schaduwwerk is het proces van het erkennen en accepteren van de verborgen delen van je persoonlijkheid.

Om een ​​evenwichtig leven te leiden, moeten we de schaduw erkennen. Natuurlijk denken we misschien dat we heel en compleet zijn en als zodanig hebben we geen behoefte aan introspectie. Maar niemand is perfect. Dit is waar het schaduwwerk van Carl Jung zo essentieel is.

Dit komt omdat het de gebieden identificeert die we voor onszelf verbergen. Het schijnt een licht van perspectief waar voorheen duisternis was. Het is moeilijk voor ons om volledig objectief te zijn als het gaat om zelfanalyse. Vooral als we het hebben over onze goede en donkere kant.

Niemand wil toegeven dat hij zwakke kantjes heeft. Het is veel gemakkelijker om ons op onze sterke punten te concentreren dan op onze zwakheden. Wie wil tenslotte toegeven dat hij jaloers is op het succes van een vriend? Of racistische gedachten? Of af en toe egoïstisch zijn?

Maar dit gaat niet over met de vinger wijzen of de schuld geven. Het gaat over begrijpen, verwerken, leren en verder gaan om een ​​beter mens te worden. Wat heeft het voor zin om ons te concentreren op al onze goede eigenschappen? Hoe leren we als we onze tekortkomingen niet aanpakken?

“Er is geen licht zonder schaduw en geen psychische heelheid zonder imperfectie.”

Wat kun je bereiken met schaduwwerk?

Begrijp jezelf beter

Werk aan het beëindigen van destructief gedrag

Andere mensen kunnen begrijpen

Een duidelijker beeld krijgen van wie je werkelijk bent

Beter communiceren met anderen

Voel je gelukkiger over je leven

Verbeterde integriteit

Heb betere relaties

Hoe schaduwwerk te doen?

Voordat je aan het schaduwwerk begint, is het belangrijk om even de tijd te nemen om je voor te bereiden. Schaduwwerk kan delen van je persoonlijkheid onthullen waar je misschien niet helemaal klaar voor bent. Dus je moet mentaal en fysiek in staat zijn om te accepteren wat er ook zal worden onthuld.

Hoe bereid je je voor op schaduwwerk?

Je kunt dit doen door terug te kijken op je leven en te erkennen waar je dankbaar voor bent. Waardeer dat je een wonder van het leven bent, dat je een individu bent met sterke en zwakke punten zoals iedereen.

Je bent een product van je omgeving en je gezin. Herinner jezelf eraan dat van niemand wordt verwacht dat hij perfect is. Dat je ervoor hebt gekozen om je schaduw onder ogen te zien en het werk te doen om jezelf beter te begrijpen.

Wees barmhartig voor jezelf. Accepteer dat je een mens bent met alles wat daarbij komt kijken. We zijn allemaal kwetsbare wezens, vatbaar voor invloeden buiten onze controle. Je zet de eerste stap naar verlichting. Wees mild voor jezelf op je reis.

Om schaduwwerk te laten slagen, moet je brutaal eerlijk tegen jezelf zijn. Er is geen verstoppen of excuses maken. Je moet je ergste angsten over je eigen persoonlijkheid en karakter onder ogen zien.

Sommige onthullingen kunnen als een complete schok en verrassing komen. Maar laat dat je er niet van weerhouden om dieper te graven. Er is een reden waarom je hier bent, nu, om dit te lezen. Blijf op de reis. Het kan soms ongemakkelijk zijn, maar het zal het waard zijn.

5 manieren om het schaduwwerk van Carl Jung te gebruiken

1. Terugkerende thema’s

Veel experts op dit gebied suggereren dat je moet beginnen met opschrijven waardoor je bijzonder emotioneel reageert. Wat zijn jouw emotionele triggers? Probeer jezelf de volgende schaduwwerkvragen te stellen:

Is er een terugkerend thema in uw reacties?

Heb je de neiging om ruzie te maken over hetzelfde onderwerp? Met andere woorden, wat duwt je knoppen?

Wat brengt je motor op gang?

Waar reageer je op?

“Alles wat ons irriteert aan anderen kan ons ertoe brengen onszelf te begrijpen.” Jung

2. Emotionele reacties

Besteed aandacht aan de specifieke manieren waarop u op mensen en situaties reageert. Kijk of er een terugkerend thema of patroon is. Zodra je een patroon hebt geïdentificeerd, kun je het adresseren.

Ik heb bijvoorbeeld een bepaalde hekel aan mensen met chique accenten. Voor mij is iedereen die spreekt met een pruim in de mond, het aantrekken. Pas toen ik er echt over nadacht, realiseerde ik me dat het mijn eigen onzekerheden over het opgroeien op een arme gemeentegrond aan het licht bracht.

Als ik nu iemand hoor die welbespraakt is, begrijp ik dat ze me niets verkeerds doen. Het is mijn perceptie van hen waardoor ik me onzeker voel. Ik reageer niet meer op iets dat niets met mij te maken heeft. En dat is hoe schaduwwerk kan helpen.

3. Identificeer patronen

Eerst begin je patronen te herkennen. Dan kun je ze analyseren en begrijpen binnen de context van je leven. Als je ze eenmaal hebt begrepen, kun je ze weggooien en verder gaan. Je bent nu deze gedachten en gevoelens aan het verwerken.

Bedenk dat je deze gedachten in het verleden zo onaanvaardbaar vond dat je ze moest begraven. Pas als je de specifieke patronen in je schaduw hebt geïdentificeerd, kun je beginnen uit te werken hoe je ermee om kunt gaan.

4. Schrijf het op in een schaduwwerkdagboek

Het helpt om een ​​soort verslag of dagboek bij te houden terwijl je schaduwwerk doet. Zo kun je alles uit je hoofd en op papier krijgen. Het is een beetje alsof je je geest opruimt.

Je hoeft je geen zorgen te maken over enige vorm van structuur in je gedachten. Laat ze gewoon op de pagina lopen. Je kunt ze later altijd nog herschrijven. Het belangrijkste is om ze vast te leggen terwijl je erover nadenkt.

5. Schrijf een brief aan jezelf

Een andere van de schaduwwerkoefeningen die mensen nuttig vinden, is het schrijven van een brief aan zichzelf waarin ze hun verdriet of spijt uiten over hun gedachten en gevoelens. Je kunt in de brief aangeven hoe je jezelf probeert te zuiveren met schaduwwerk.

In de brief kunt u uzelf toestemming geven om vergevingsgezind te zijn. Herinner jezelf eraan dat je niet de enige bent met een schaduwzelf.

Wat verbergt je schaduw zelf?

Terwijl je schaduwwerk doet, kun je sommige onderdrukte gedachten en gevoelens onthullen waarvan je niet wist dat ze er waren. Het is gemakkelijker te begrijpen als ik je een paar voorbeelden geef van het soort dingen waar ik het over heb.

Jaloezie

In plaats van de confrontatie aan te gaan met de manier waarop je jaloezie voelt, haal je soms uit met kritiek naar iemand die je ergens wel bewondert, en toch jezelf minder waard(ig) voelt. Kritiek geven zorgt ervoor dat je je even beter voelt, maar het blijft wel heel diep knagen aan je ziel.

Vooroordeel

veelvoorkomende stereotypen angst

Mensen maken voortdurend snelle oordelen over het uiterlijk van andere mensen. Het is natuurlijk en heeft geleid tot een hausse in de cosmetische chirurgie-industrie. Maar sommige mensen oordelen over mensen vanwege hun ras of huidskleur.

De samenleving heeft een nultolerantie voor raciale vooroordelen. Dus in plaats van hun gevoelens te adresseren, onderdrukken sommige mensen hun mening uit angst voor confrontatie.

Slachtoffer beschuldigen

In de huidige samenleving is er een tendens om verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat ons overkomt. Maar sommige dingen hebben we niet in de hand. Vluchtelingen op de vlucht voor oorlogen, terroristische bomaanslagen en verwoestende hongersnoden.

Dit weerhoudt sommige mensen er niet van om de slachtoffers de schuld te geven van deze incidenten. Ondanks het feit dat ze gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.

Waarom moet je schaduwwerk doen?

Dat zijn dus het soort dingen waar ik het over heb. De kenmerken in onze persoonlijkheid geven we niet toe, maar zijn er wel. Ze zijn gewoon voor ons verborgen.

Maar als ze verborgen zijn, wat is dan het probleem? Ze richten geen schade aan? Ze zijn in ons onderbewustzijn gewoon sluimerend.

Nou, neem mijn jaloezie probleem. Hoe helpt mijn jaloers zijn op andere mensen mij om mijn eigen doelen in het leven te bereiken? Waarom meet ik mezelf in de eerste plaats met andere mensen? We weten dat dat niet gezond is. Het is niet goed om jaloers te zijn en te begeren wat andere mensen hebben.

Het is veel beter om je eigen doelen te creëren. Dankbaar zijn voor de dingen die je al hebt. Niet om constant je prestaties af te meten aan de dingen die andere mensen hebben.

We weten dus dat jaloezie geen goede eigenschap is en dat het destructief kan zijn. Maar er is nog een reden waarom schaduwwerk zo belangrijk is.

Projectie

Hoewel we het heel moeilijk vinden om ongewenste eigenschappen bij onszelf te zien, herkennen we ze heel gemakkelijk bij anderen. In feite zijn de gemakkelijkst te herkennen eigenschappen de eigenschappen die de eigenschappen weerspiegelen die we in onszelf verbergen. Dit is ‘projectie’.

“Tenzij we er bewust aan werken, wordt de schaduw bijna altijd geprojecteerd: dit wil zeggen, hij wordt netjes op iemand of iets anders gelegd zodat we er geen verantwoordelijkheid voor hoeven te nemen.” Robert Johnson

Wat er gebeurt, is dat onze geest ons aanspoort om met deze ongewenste eigenschappen om te gaan. Maar omdat we ze zelf niet onder ogen kunnen zien, zoeken we ze op bij anderen. We straffen andere mensen voor onze eigen gebreken. En dat is niet eerlijk.

Reflectie

Het tegenovergestelde van projectie is ‘reflectie’. Dit is een kwaliteit die we bewonderen in een andere persoon die we in onszelf missen. Reflecties zijn attributen die we willen belichamen. We zijn jaloers op deze kwaliteiten en jaloers op degenen die ze hebben.

Het punt is dat schaduwwerk niet alleen gaat over ons betere mensen maken of ons ervan weerhouden de mensen om ons heen aan te vallen die ons herinneren aan onze slechtere eigenschappen. Het kan ons helpen genezen van trauma, psychische problemen, een laag zelfbeeld en meer.

Schaduwwerk gaat niet over het naar boven halen van ongewenste onderdrukte gedachten of verlangens die ons een ongemakkelijk gevoel geven. Het gaat over de confrontatie met de kant van onszelf waarvan we denken dat we die moeten verbergen. Want pas als we deze kant van onszelf onder ogen hebben gezien, kunnen we erkennen dat deze bestaat.

Laatste gedachten

Het vergt veel moed en een gebrek aan ego om schaduwwerk uit te voeren. Maar Carl Jung geloofde dat het nodig was om een ​​bevredigend leven te leiden. Want pas als je weet wat er in het donker schuilgaat, kun je je echt gelukkig voelen in het licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *