Geplaatst op Geef een reactie

Energetisch veld opschonen; hoe doe je dit dagelijks?

Vooral als empaten hebben we heel open energievelden, grote harten en een verlangen om anderen te dienen. Dit maakt ons tot uitzonderlijke therapeuten, genezers, energiewerkers, coaches, professionals in de gezondheidszorg en ieder met vergelijkbaar werk.

Als we ons niet bewust zijn van ons energieveld, hebben we vaak losse, slordige of niet-bestaande grenzen. Dit betekent dat de randen van onze energetische ‘container’ niet of niet goed beschermd is. Een gevolg hiervan is dat we de neiging hebben om iedereen zonder onderscheid toe te laten in onze energetische (en zelfs fysieke) ruimte.

Sommigen zijn werkelijk energetische zeven en sponzen, aan het einde van de dag helemaal leeg. Hoe komt dit?

Hier zijn veel redenen voor. Aan de positieve kant van het spectrum is dat omdat we van nature aardig, behulpzaam, medelevend en attent zijn.

Aan de ‘ongezonde’ kant van het spectrum kan het zijn dat we codependent zijn, onszelf definiëren door hoe anderen ons zien, of geen idee hebben hoe we nee moeten zeggen of contacten op een gezonde afstand kunnen houden. Zeker voor hulpverleners die hun identiteit vastpinnen vanuit een rol als goede moeder, goede vader, goede verzorger, liggen heel wat valkuilen op de loer. Liefdevolle nabijheid vraagt ook in het werk gezonde distantie en ja, wat is gezond? Als therapeuten, coaches, hulpverleners grenzen laten vervagen of vervaagd zijn, niet echt meer de relatie als cliënt- hulpverlener hebben, dan is er stof tot nadenken.

Hoe dan ook, het is niet vreemd dat onbewuste empaten rondlopen met iedereen die ze kennen in hun energieveld.

In consulten merk en voel ik in de onderstroom als meerdere ‘mensen’ in de energie aanwezig zijn. De ene vraag na de andere wordt op me afgevuurd met vragen over X, Y, Z. Dit benoem ik helder en stel voor om de druk van de ketel te halen door tijdens een consult naar de ademhaling te gaan, voeten gegrond op de aarde. Soms herkennen cliënten dat ze zich enorm laten definiëren voor mensen om zich heen. Het gaat eigenlijk niet over anderen, maar over het inzien wat een impact dit heeft voor zichzelf én om een rustig consult te kunnen geven. Het zet me ook tot dieper invoelen en reflecteren op welke manier ik er voor cliënten wil en kan zijn met gezonde grenzen en volledig aanwezig Zijn. Niet iedereen staat open voor een dieper inzicht en zelfreflectie en gaat als een tornado tekeer. Wat ik vorig jaar nog met moeite liet gebeuren, is nu veranderd. Cliënten ontgoochelen omdat ik niet meer kies voor tornado’s, voor manipulatie, voor druk en intimidatie, hoort erbij. Dat is helemaal aanvaarden dat ik ben die ik ben in wat ik doe en de manier waarop ik voel dat dit oké is en bijdraagt aan een prettige manier van samenwerken.

Omdat het voor empaten zo gemakkelijk is om met andere mensen samen te smelten en hun energie, overtuigingen, waarden, emoties, gewoonten en meer over te nemen, kan de grens tussen waar we eindigen en de volgende persoon begint niet meer te onderscheiden zijn.

Door te leren mensen uit onze soevereine ruimte te scheiden, creëert het ademruimte, maakt het onze levenskracht vrij en geeft het ons meer toegang tot onze eigen stem en waarheid.

Naast alle mensen dragen we ook problemen, gezondheidsproblemen, huisdieren, beslissingen, onvergevingsgezindheid, oude overtuigingen en nog veel meer met ons mee. Geen wonder dat we ons overweldigd voelen.

Het is gemakkelijk om gevoelloos te worden voor alle bagage en energetische rommel die we in de loop van de tijd verzamelen. We wennen eraan en beseffen niet hoe vastgelopen, verward en uitgeput we in het proces zijn geraakt.

Eerlijke waarschuwing: als je je eenmaal bewust wordt van deze energieën, zal het bijna onmogelijk zijn om terug te gaan naar onwetendheid over hen. Wat het punt is als je in bewustzijn wilt evolueren!

Een bewuste check-in praktijk opzetten

Soms vertellen cliënten me dat ze ‘iets’ geprobeerd hebben, maar dat het toch niet werkt, niet blijvend werkt. Dat klopt, het verzorgen van je energieveld en grenzen is een levenslange dagelijkse must. Dat is net als elke dag douchen, eten, drinken…inchecken in jezelf kost je enkele minuten per dag en is geen kwestie van geen tijd ervoor te hebben. Zeker voor het slapengaan kun je je energetisch veld opschonen, zodat je met een rustig gemoed de nacht ingaat.

Je fysieke, mentale, emotionele en energetische check-up is een cadeau die je aan jezelf gunt. Ik geef dit ook mee aan cliënten en merk op of ze er al dan niets mee doen. Cliënten behandelen als een kind door er telkens op terug te komen, voelt niet oké. In dit geval zou ik de rol van de moeder opnemen (controle) en houd ik de volwassene vast in de kind-rol (afhankelijk). Het ligt heel gevoelig, weet ik. Maar ik voel haarfijn de verstrikkingen die heel snel kunnen ontstaan en rolvervagingen. Betrokkenheid op een volwassen manier, herkennen waar we valkuilen loeren, niet meegaan in het bevestigingen van ‘ me nodig te hebben’…het is enorm fragiel.

Het punt van inchecken is om je de gelegenheid te geven patronen op te merken en de nodige aanpassingen te doen, inclusief het opruimen van jouw energetisch veld. Er zijn verschillende manieren om je energieveld te zuiveren, maar je intentie is de krachtigste. Wat je ook hebt geïdentificeerd dat niet in je veld hoeft te zijn, verplaats ze liefdevol maar stevig buiten je soevereine ruimte.

Naast intentie is de adem een ​​krachtig hulpmiddel omdat het fungeert als een resetknop voor het energielichaam.

Als empaten is het voor ons natuurlijk om met anderen samen te smelten; het is veel moeilijker om in onszelf gecentreerd te blijven. Het verzorgen van ons energieveld, het beheren van grenzen en het creëren van een dagelijkse praktijk voor energiehygiëne is van cruciaal belang om geaard te blijven in onze eigen authenticiteit en duidelijkheid te behouden over wat wel en niet van ons is. Waar je ook bent op je evolutionaire pad, het maken van bewuste keuzes over wie en wat is toegestaan ​​in je energieveld zal je helpen stevig verankerd te blijven in je soevereine zetel.

Oefening: Wie zit er in jouw energieveld?

Voorbereiding: Maak een cirkel om je heen met een diameter van ongeveer 1,2 meter. Je kunt touw, een hoelahoep, kristallen of sjaals aan elkaar rijgen. Het idee is om een ​​visuele grens te creëren. Je hebt ook een blok met plaknotities en een pen nodig.

Schrijf voor elk van de onderstaande categorieën op wat er in je opkomt. Eén item per plakker. Plaats vervolgens elke plakkertje in jouw cirkel.

* Elke persoon in je energieveld: familie, vrienden, collega’s, etc.

* Dieren/huisdieren

* Beslissingen/problemen

* Gezondheidsproblemen

* Grote stressoren, of ze nu aan de gang zijn of eenmalig

* Dingen waar jij je verantwoordelijk voor voelt

* Onvergevingsgezindheid (wie je niet vergeeft)

* Al je ‘moeten’ en ‘horen’ (waaronder ook niet)

* Wensen/verlangens

* Spijt

* Alle andere categorieën die je zelf maar kunt bedenken

Kijk naar al je plakkertjes en neem even de tijd om de impact te laten bezinken. Welke eerste reactie merk je in je lichaam?

Schrijf nu alles op wat je hebt opgeschreven en stel jezelf de volgende vragen:

* Welke acties moet ik ondernemen met betrekking tot alle mensen en situaties die een beroep doen op mijn energie?

* Welke grenzen trek ik?

* Welke beslissingen neem ik?

* Waar en bij wie vraag ik om ondersteuning?

* Welke vorm van zelfzorg heb ik nodig?

Verwijder ten slotte fysiek de plakkertjes die de mensen en situaties vertegenwoordigen die je niet langer in je soevereine ‘container’ wilt dragen. Merk op hoe je je voelt nadat ze uit je veld zijn.

Vooral bereid zijn om consequent te zijn in de beslissingen die je neemt, want dit is vaak niet zo evident. In onderstroom is er de neiging om ‘vast’ te houden, tegen beter weten/voelen in, vanuit een diversiteit van gedachten, emoties en gevoelens.

Liefs,

Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *