Geplaatst op Geef een reactie

Emotioneel Lichaamswerk en de achteroverboog- (hartopener)

Herken je dat je heel veel kennis hebt, heel veel weet, inziet welke patronen je te doorbreken hebt, maar je lichaam voelt ondertussen verkrampt, van binnen en van buiten. Je voelt je ondanks dit alles beknelt : je ademhaling is heel oppervlakkig, je voelt niet goed te kunnen door-ademen, je hebt regelmatig last van hyperventilatie, kortom: je geest draait op volle toeren, je lijf waar je alles doorleeft, voelt en ervaart wil maar niet mee….Een heel eenvoudige oefening uit emotioneel lichaamswerk is de achteroverboog. Lees rustig het blog, de instructies want je hoeft niets te bewijzen, je hoeft niet over jouw grenzen te gaan, enkel maar te voelen, te luisteren naar jouw lichaam. Laat komen wat komt, laat gebeuren wat er gebeurt: niets forceren. Dit is een geschenk aan jezelf, aan jou, te beginnen met deze ‘oefening’.

Houdingen die ons lichaam naar achteren buigen, strekken het voorlichaam open, inclusief de diepere organen en chakra’s (energiewielen), die zich vóór de wervelkolom bevinden. De zeven energiecentra lopen van de wortel van de wervelkolom tot aan de kruin van het hoofd. Elk chakra komt overeen met specifieke zenuwbundels en organen. Daarom, als een van je chakra’s geblokkeerd of uit balans is, zullen de gerelateerde chakra’s en organen fysieke en/of emotionele sensaties of symptomen ontladen.

Wanneer we herhaaldelijk de vroege waarschuwingssignalen (sensaties) van ons lichaam negeren, verharden deze sensaties zich tot symptomen en verwondingen die veel moeilijker uit te roeien zijn. Emotioneel lichaamswerk laat je diep voelen, ook al begrijpen we rationeel waar we in vastgelopen zijn, lijfwerk is bevrijdend, omdat lichaam en geest verbonden zijn.

Gebruik je ademhaling om ruimte te creëren binnen en rond de initiële sensatie, in plaats van te proberen dieper in de houding te komen. Je voelt lijfelijk tot waar je grenzen liggen en waar je de grenzen kunt verleggen.

Als je ademhaling het gevoel verzacht en er meer ruimte beschikbaar komt, ga dan voorzichtig naar die ruimte. Als je ademhaling het gevoel niet verzacht, ga dan terug uit de houding om de hoeveelheid gevoel te verminderen, en probeer opnieuw het gevoel dat overblijft met je ademhaling te verzachten.

De achteroverboog uit Emotioneel Lichaamswerk is eenvoudIg:

– adem enkele keren rustig in en uit

– breng je voeten iets naar binnen gekeerd ( tenen ontspannen naar elkaar, knieën iets laten doorzakken ( knieën niet op slot zetten of overstrekken)

– plaats twee zacht gevormde vuisten in je onderrug en blijf ademen

– buig de voorkant van je lichaam naar achter, tot zover het goed voor je voelt en blijf rustig doorademen

– je voelt dat je benen zachtjes trillen ( goed zo, niet tegenhouden), blijven ademen, zachtjes, misschien ontstaan spontaan klanken, geluid, laat je energie verder stromen

– op het punt dat je voelt dat het genoeg is, ga nog een paar tellen door, het kan zijn dat je voelt dat je bovenbenen heel warm tot pijnlijk aanvoelen….kom langzaam terug en blijf nog even navoelen.

De achteroverboog is een hartopener, er kunnen dus best emoties vrijkomen. Laat het gebeuren wat er komt….je lichaam is een bevroren geschiedenis, één van de eerste inzichten die we als emotioneel lichaamswerker hebben meegekregen in onze opleiding. En het klopt, alleen zijn we ons vaak niet meer bewust van wat er in ons lichaam gebeurt. Dit is slechts één voorbeeld uiteraard hoe we ons lichaamsbewust Zijn kunnen her-activeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *