Geplaatst op Geef een reactie

Herfstequinox- Mabon 23 September 2023

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar september is een van mijn favoriete maanden. De bladeren beginnen te vallen. Er hangt een tastbare energie in de lucht die ons fluistert over de komende herfstdagen. Velen van ons beginnen met de voorbereidingen voor de winter, zowel fysiek als spiritueel. In dit blog ontdek je wat Mabon betekent en diverse manieren om Mabon sfeervol te vieren.

Wat betekent Mabon?
Mabon is de Wicca/heidense term voor de herfst-equinox die jaarlijks tussen 21 en 23 september plaatsvindt. Het is de eerste officiële dag van de herfst, ook wel bekend als de Heksendankzegging. Mabon is het tweede van drie oogstfeesten voor veel Wiccans, heksen en neo-heidenen (Lughnasadh en Samhain zijn de andere twee). Mabon is het verwelkomen van de oogst en ons laatste afscheid van de lange zomerdagen. Want na de herfst-equinox zullen de dagen korter worden dan de nachten. In de oude Keltische tijden was Mabon een tijd waarin een deel van de vrouwen uit de heuvels afdaalde, waar ze voor het vee en de kinderen zorgden, om de mannen te helpen bij het oogsten van de oogst. Soms vonden handvasten plaats, wat als het ware een voorloper is van het huwelijk. Maar iedereen feestte en vierde de overvloed van de aarde.

Wie is Mabon ?
De term Mabon is van Keltische oorsprong – het is de naam van een Welsh Keltische mythologische figuur. Zijn naam duikt op in de Arthur-legende en komt voor in de Welshe Keltische mythologie. Mabon wordt uitgesproken als May-bahn en zijn naam vertaalt zich als de Grote Zoon. Wat logisch is dat de moeder van Mabon Modron “de Grote Moeder” is. Hier zien we een goddelijk moeder-zoonmotief, zoals in veel andere religieuze en culturele geloofssystemen (Maria – Jezus; Isis – Horus, etc.).

Mabon is een Welshe Keltische god van licht, dood en wederopstanding, de oogst en meer. Hij is de eeuwige belichaming van jeugd en onsterfelijkheid. Interessant genoeg werd hij, toen hij nog maar 3 dagen oud was, van zijn moeder gestolen. Het blijkt dat Modron, na veel zoeken en rouwen, hoort dat het eigenlijk prima met Mabon gaat: hij is veilig geweest in een buitenaards rijk dat zich in de baarmoeder van Mabon bevindt. Omdat Modron een aardgodin is, en waarschijnlijk een personificatie van de aarde zelf, is het idee dat haar zoon voor altijd in haar baarmoeder zit logisch. We zijn allemaal veilig in de liefdevolle omhelzing van Moeder Aarde. En we zijn voor altijd jong in haar ogen.

Het is interessant om op te merken hoe de herfstequinox vernoemd werd naar een mannelijke god, Mabon, in plaats van naar de vrouwelijke godin Modron die nauwer verbonden is met de aarde en de oogst daarvan. Je zou ook kunnen horen dat Mabon de zoon is van de Welshe paardengodin Rhiannon. Dit komt omdat Modron soms wordt gezien als Rhiannon in een andere gedaante.


Kruiden Voedsel Stenen Goden

Eikel/Eik Appel Amber- Mabon Feesten
Rozemarijnbrood- Bergkristal Modron oogsten
Saliewijn- Citrien Demeter-aanbod
Wijnruit- Gele topaas Persephone Ritueel
Zonnebloempompoen Goldstone Rhiannon maïsdollies
Appels zijn een symbool van de herfst en kunnen daarom worden gebruikt in Mabon-diners en decor.


Traditionele Mabon-vieringen
Op Mabon kennen we een paar aardgodinnen die tijdens de winter symbolisch ‘ondergronds’ gaan om uit te rusten, waaronder Persephone en Inanna. In de lente worden ze opnieuw geboren. In moderne tijden bieden Druïden plengoffers aan de Groene Man van het bos op Mabon, terwijl Wiccans het Moederaspect van de Godin erkennen. Dit zijn slechts enkele traditionele Mabon-vieringen.

Enkele eenvoudige Mabon-vieringen

 1. Versier je Mabon-altaar met dennenappels, eikels, fonkelende oranje lichtjes, bladeren, appels, kalebassen,…oranje, bruine, rode en gele tinten zijn het beste voor een Mabon- altaar.
 2. Versier je huis : Gemakkelijke, goedkope ideeën voor decoratie zijn onder meer: gedroogde bladeren en/of eikels (geplukt in uw tuin of het dichtstbijzijnde park), gedroogde maïskolven of holle kalebassen van een plaatselijke markt of ambachtswinkel. Herfstkransen met appels, pompoenen, bladeren, etc. Groene, bruine en oranje kaarsen verspreid door het hele huis. Herfstkleurig beddengoed geeft een leuke touch. Maak van je hele huis je Mabon-altaar! Gedroogde eikels zijn een geweldige decoratie voor Mabon en op je Mabon-altaar
 3. Houd een Mabon-feest: In plaats van een uitgebreid Mabon-feest te plannen, kunt je je feest in je dagelijks leven integreren door een gepland herfstdiner te koken. In plaats van de gebruikelijke snelle wekelijkse maaltijd, kun je proberen een met kruiden geroosterde kip te maken met sperziebonen van citroentijm en daarna een pompoendessert.
 4. Dankbaarheid : Het gaat over dankbaar zijn en dank zeggen aan de aarde en de goden/voorouders voor wat we in het leven hebben. waar ben je dankbaar voor? Deel je dankbaarheid tijdens het eetmaal of bedank gewoon de mensen in je leven die het leven beter maken! Je kunt ook een offer op je altaar achterlaten voor de aardgodinnen of voorouders om je dankbaarheid te tonen.
 5. Mabon-viering vreugdevuur : Naast het vieren van een feest of het maken van knutselwerkjes voor Mabon-vieringen, is het hebben van een kampvuur altijd een warme en welkome traktatie in de herfst. Als gezin schrijven we graag op een vel papier waar we dankbaar voor zijn. Gooi het vervolgens in het vuur als een soort dankbaarheidsgebed of offer aan de elementalen, goden en voorouders.
 6. Rituelen voor welvaart : Omdat de Herfst Equinox in essentie een oogstfeest is, is WELVAART een belangrijk thema op deze sabbat. Als je wat extra geld op de bank of eten op tafel kunt gebruiken, voer dan rituelen uit om meer welvaart in je leven op Mabon te brengen. Dit kan zo simpel zijn als een kaarsspreuk, of zo uitgebreid als een ceremoniële cirkel waarin je de aardegodin aanroept.
 7. Spreek spreuken uit voor evenwicht :Als het leven de laatste tijd chaotisch lijkt, als er onenigheid is in je huis of in jezelf, heb je balans nodig. De beste dagen om rituelen uit te voeren en spreuken uit te spreken voor evenwicht zijn de Equinox-dagen: Ostara en Mabon. Op de Equinox is de tijdsduur overdag gelijk aan de tijdsduur in de nacht. Er is in wezen een perfecte balans. Verzamel je gereedschap en ingrediënten, versier de ruimte die je gaat gebruiken (indien mogelijk), breng offers aan de aarde en je goden en spreek een spreuk uit om de energieën weer in balans te brengen.
 8. Mabon-zegeningen : Dit is een goed moment om voedsel te doneren aan een voedselbank. Ruim je kasten op en doneer kleding die je niet meer draagt aan de dichtstbijzijnde daklozenopvang. Hetzelfde geldt voor kinderspeelgoed en kleding. Zegen anderen op een sabbat waar jij je het meest gezegend voelt. Wat je geeft, krijg je drie keer terug.
 9. Dobberen voor appels : Het is NOOIT te vroeg in de herfst om appels te gaan zoeken! Dit is een oude traditie die eeuwen teruggaat op de Britse eilanden. Appels zijn een duidelijk symbool van het herfstseizoen, dus wat is een betere manier om het seizoen te beginnen dan met een ouderwetse appelduikwedstrijd?
 10. Divinatie: Mabon is een perfect moment om allerlei soorten waarzeggerij te doen. Een paar die we bijzonder geschikt vinden voor deze oogstvakantie zijn onder meer: Tarot, orakel, het lezen van voortekenen van dieren en vogels, aleuromancy (waarzeggerij met bloem), Ogham, spiegelkijken, vuurscryen en meer. De geesten en goden zijn altijd actief op een equinox of zonnewende en zijn doorgaans bereid ons berichten uit de geestenwereld te geven.
 11. Mabon herfst voordeurwas: We hebben allemaal zegeningen nodig in ons leven, toch? De herfst is de perfecte tijd om voorspoed en vreugde in huis te oogsten. Een gemakkelijke en effectieve spreuk bestaat uit het maken van een kruideninfusie met herfstaroma’s en het vervolgens afwassen van je voordeur.
 12. Wat je nodig hebt: Pot (middelgroot tot groot formaat) Water (16+ oz): als je zon- of maanwater hebt, nog beter! Kruidnagel (1 eetlepel): kruidnagel is perfect voor bescherming en zuivering Nootmuskaat (1 el): voor voorspoed en geluk – Appelschijfjes (3): om verbinding te maken met het oogstseizoen en de Godin aan te roepen – Kaneelstokje (1 stokje OF 1 eetlepel in poedervorm): om de effecten van de spreuk te versterken Steranijspeul (1): verdrijft het kwaad Washandje/doek
 13. Hoe maak je een herfstoogst voordeurwasbeurt: 1. Doe je water in de pan en zet deze op middelhoog vuur op het vuur. 2. Voeg alle kruideningrediënten toe. Laat het water nauwelijks koken en zet het vervolgens lager om te laten sudderen. 3. Laat het minimaal 15 minuten op laag vuur sudderen. 4. Haal van het vuur en laat het afkoelen. 5. Giet in een koele kom. 6 . Afhankelijk van hoe vuil de voordeur is, kun je overwegen deze voorafgaand de deur schoon te vegen . 7. Begin aan de binnenkant van de voordeur en was vanaf de onderkant van de deur naar de bovenkant .Terwijl je dit doet, verwelkom je de herfstzegeningen in je huis door te zeggen of te zingen: ‘Herfstoogstgoden, vul dit huis met liefde, vreugde en voorspoed. Wij danken u. Zo zal het zijn.” Visualiseer de zegeningen die via de voordeur je huis binnenkomen, op wat voor manier dan ook. Je kunt het zien als een helder oranje of geel licht dat naar binnen stroomt. Of je kunt het in zijn fysieke vorm zien. Als je klaar bent met de binnenkant van de voordeur, ga dan naar buiten en was de voordeur op dezelfde manier schoon als de binnenkant. Als je klaar bent, giet je het mengsel naar buiten bij je voordeur (op de grond). En bedank je goden/voorouders/gidsen/universum.

9. appelduiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *