Geplaatst op Geef een reactie

Bewustzijn en ontspanning

Stap 1: Dagelijks toekijken

Begin met je bewust te zijn tijdens dagelijkse, normale bezigheden en blijf ontspannen, terwijl je je gewone bezigheden doet.

Het is niet nodig gespannen te zijn. Waarom zou je gespannen zijn als je je vloer aan het schoonmaken bent? Waarom zou je gespannen zijn als je voedsel aan het bereiden bent? Er is geen enkel moment in het leven dat vereist dat je gespannen bent. Het is gewoon je onbewustheid en je ongeduld.

Ik heb nooit iets gevonden — en ik heb op alle mogelijke manieren, met alle mogelijke mensen geleefd. Ik heb me altijd afgevraagd: waarom zijn ze gespannen? Het schijnt dat spanning niets te maken heeft met iets buiten jou, maar met iets in jou. Naar buiten vind je altijd een excuus, want anders lijkt het zo stom om zonder reden gespannen te zijn. Alleen maar om het te rationaliseren vind je een of andere reden buiten jezelf, om uit te leggen waarom je gespannen bent.

Maar de spanning komt niet van buiten, maar komt door jouw verkeerde stijl van leven.

Stap 2: Accepteer jezelf
Je leeft in kompetitie — dat zal spanning opleveren. Je bent voortdurend aan het vergelijken — wat spanning zal geven. Of je bent steeds aan het denken over het verleden of aan de toekomst, en je mist het heden, dat de enige werkelijkheid is — en dat veroorzaakt spanning.

Stap 3: Wees een Kunstenaar van Liefde
“Wat je ook doet, doe het met zoveel liefde, met zoveel zorg dat het kleinste ding in de wereld een kunstwerk wordt. Het zal je grote vreugde geven. En het zal een wereld creëren zonder kompetitie, zonder vergelijken; het zal alle mensen waardigheid geven. Het zal hun trots herstellen die door godsdiensten was vernietigd.
“Elke handeling die totaal wordt gedaan, wordt je gebed.”

Osho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *