Geplaatst op Geef een reactie

(H) echt niet- verbeter je relaties als hechten niet lukt

Regelmatig breng ik schrijvers onder de aandacht, zoals vandaag Dr Martin Appelo, auteur van diverse boeken die het bewustzijn wel duidelijk oprekken, prikkelen om stil te staan bij jezelf.

Mijn eerste college heb ik enkele jaren geleden gevolgd rond ‘Narcisme’. Het beeld dat hierover gevormd is of nog steeds wordt, raakt vaak één kant aan: het slachtoffer van een narcistische partner. In zijn collega werd heel diep ingegaan op narcisme, en ook vanwaar mensen zich aangetrokken kunnen voelen tot een ‘narcist’. En dat is best een hele openbaring geweest voor mezelf als hulpverlener om de andere kant belicht te krijgen. De stof, de materie ervoer ik als vrij complex, omdat er niet dé narcist IS. Het collega was verbonden met een gechronometreerde test aan het einde, een erkenning dat je de stof begrijpt en de nodige inzichten hebt verworven mensen professioneel te begeleiden. Niet iedereen staat te springen om zichzelf onder de loep te nemen, hoort veel liever dat er heel wat mis is aan de ander….

Het tweede collega, ook gevolgd bij Dr Martin Appelo, gaat over hechting. Veilige hechting, onveilige hechting, en ook in dit collega pelt Martin alle laagjes rond ‘veilige hechting’ af. Dus opnieuw, wat zijn colleges betreft, raakt hij die dingen aan, waar we collectief van overtuigd zijn dat veilige hechting is wat het lijkt te zijn.

Ik ben blij dat ik zijn colleges heb gevolgd, zijn boeken heb bestudeerd ( en nog ben ik daar niet klaar mee….) zijn colleges zijn een aanrader voor iedereen, of je nu het tentamen aflegt of niet. Het gaat om het verweven van diepere inzichten, die leiden tot zelfreflectie, aftoetsen aan je eigen persoonlijk leven in interactie met je partner, familie, vrienden, collega’s….

Wil je landen en je losmaken van een illusionair verlangen naar versmelting met een partner, dan is Martin wél de persoon die daaraan bijdraagt. Het is wat jammer dat in de spirituele wereld wat teveel meegegaan wordt in het in stand houden van de illusie: zonder zelfkennis, zonder te landen in je basis, is het spiritueel verlangen meestal een bubbel die passioneel gevoed wordt. Het valt me vaak op dat mensen het liever hebben over de ander dan over zichzelf. Wie ben jij in relatie tot jezelf? Zullen we hierover eens hebben en dan waarnemen, onderzoeken hoe je op een emotionele volwassen manier kunt uitreiken in een verbinding met de Ander. Want dit is ook waar het over gaat.

Bijgevoegd vind je link van het college.

https://hupper.nl/colleges/hechting-en-relaties/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *