Geplaatst op Geef een reactie

Het bevroren mannenhart

Blog geschreven door Olivier Winants, gedeeld door Cursuscentrum De Schans

Cursuscentrum De Schans

Een prachtige rakende blog van Olivier Winants, trainer verbindende communicatie op Cursuscentrum De Schans. Wil jij als man meer met Mannenwerk doen, kijk dan eens bij onze mannentrainingen: De Mannenzweethut, De Tocht naar Huis en De Initiatie. In deze trainingen werken we met de thema’s verbinding, thuiskomen, broederschap en het mannenhart.

#broederschap#verbinding#mannen

‘Ik kwam ze dit weekend in een workshop in grote getale tegen. Eenzame mannen. Mannen met bevroren harten. Mannen die, net als ikzelf, zijn gaan verharden aan de buitenkant, mannen die sterk lijken, niemand nodig hebben en koning zijn in de zelf-regulatie. Soms volledig harteloos en kil, vaak verdwaald in het geven met een open buitenhart maar een op slot gezet binnenhart. Dragers, sterkhouders, met onwijs ontwikkelde schouders – en met zeeën van ongedeeld lijden, ongehuilde tranen en diep hunkerende harten. Mannen met een hoop vrienden en uiterlijk succes, maar met nagenoeg geen mannelijke zorg, steun of diepe verbondenheid.

Mannenharten zijn onbeschrijfelijk gevoelig. Het is de plek in ons waar binnen getreden wordt. Het Hart is onze plek van Yin, de delicate ontvankelijke tegenhanger van onze daadkracht, Yang. Vele mannen zijn erg gevoelige jongetjes geweest, met zulke pure en zuivere liefde die zonder terughouden, ongebreideld naar buiten golfde en stroomde, totaal onvoorwaardelijk en allesomvattend. Voor die ene mama en papa waar we alles voor over hadden. Hun geluk en liefde was alles wat onze Harten wensten. Daartoe hebben we ons tere jongenshart wagenwijd open gezet.

In de relationele armoede, kilte of verraad die velen van ons hebben geleefd in ons gezin van oorsprong zijn die zachtmoedige harten dichtgegroeid als taai struikgewas in een overlevingspoging om die tedere pure essentie – onze onschuld – te beschermen.

In het dicht gaan van die tedere plek in ons, verliezen we het contact met ons Hart, vooral ons binnenhart. In het teloorgaan van die diepste essentie, woekert dan eenzaamheid, verslaving en een koortsachtig zoeken naar onze plek in de Wereld. In het verlies van ons innerlijk Leven, storten we ons op de Wereld. Succes als camouflage voor Pijn. Waar mannelijke eenzaamheid woekert, wordt nieuw lijden geboren. Iedereen betaalt de prijs ervoor: vrouwen, kinderen, de natuur, de wereld. Mannelijke daadkracht zonder het mannelijke Hart wordt gevaarlijk, dictatoriaal en grensoverschrijdend. Wat mannen in zich niet kunnen liefhebben, kunnen ze buiten zich niet beschermen.

Maar hoe mooi als mannen elkaar vinden in die verschroeiende eenzaamheid. Wat een diepe verbondenheid. Wat een thuiskomen. Wat een diepe ontspanning in het erkennen van ons gedeeld lijden. Mannen geven elkaar iets dat vrouwen ons niet kunnen geven. En waar mannen vanuit dat hunkerend hart in diep gevoeld broederschap op die zielsdiepe pijn verbinden, ontslaan we de wereld, onze kinderen en vrouwen om de dure prijs voor onze eenzaamheid te betalen.

Waar mannen werkelijk met elkaar verbinden, ontstaat een levenskoesterende diepe vrijheid. Waar pijn verbonden is, wordt onschuld opnieuw geboren. En waar onschuld geboren wordt, verdwijnt geweld en daderschap. Als mannenharten weer openen, wordt overmacht getransformeerd tot het oerarchetype van wijze mannelijke beschermende kracht. Wat in ons ontdooit, kan buiten ons weer gaan stromen.’

Olivier Winants

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *