Geplaatst op Geef een reactie

Zelfcompassie beoefenen

Een dagelijkse manier om zelfcompassie ruimte te geven in je leven, heel eenvoudig, heel simpel, bewust ruimte geven, bewust aanwezig Zijn.

We hebben het vaak over vertragen, verlangzamen, maar hoe doe je dat als je zoveel plannen in je achterhoofd hebt zitten, je hebt zoveel te doen, je wilt vooruit en opschieten, je komt amper op adem. Je hoofd zit helemaal ‘vol’, je voelt geen verbinding meer met je lichaam, tenzij er iets mankeert. Dan pas kun je niet anders dan stil-staan.

En nog voel je de gejaagdheid, want iets mankeren aan je lichaam, daar had je niet op gerekend. Dat lichaam moet maar snel gerepareerd worden, zodat je kunt doordenderen en je plannen afmaken. Zelfcompassie is niets anders dan liefdevol en met mededogen naar jezelf kijken, maar daar denkt de innerlijke criticus wel eventjes anders over.

Zelfcompassie beoefenen is geen hocus pocus kunst tevoorschijn toveren, het is een manier van kijken en voelen naar jezelf, want alles mag er Zijn. Ook je innerlijke criticus. Door elke dag de tijd ( er is genoeg tijd) te nemen, te vertragen, te verlangzamen ontdek je wat er in jezelf zal veranderen. Het is jouw ontdekkingsreis. En die reis is gratis, ongelimiteerd. Je ticket die jij boekt voor jezelf vervalt niet, er staat geen datum op, geen tijd, ze is tijdloos, onbeperkt en brengt je overal naartoe.

Je kunt je tijd zelf bepalen, zorg ervoor dat het jouw tijd is, Gelieve niet te storen, ik ben er straks wel weer voor jou.

Zoek een plekje waar je ongestoord kunt zitten voor enkele minuten. Je kunt deze oefening doen als je net wakker bent, niet meteen uit bed springt, maar nog even rustig blijft liggen of rechtop zitten. Voel maar wat in elk moment goed voelt.

Adem een paar keer rustig in en uit en voel je lichaam, waar nog eventuele spanningsgebieden voelbaar zijn. Je kunt je lichaam wat bewegen, tot je voelt dat je comfortabel zit. Sluit dan je ogen, zachtjes.

Leg je handen op je hart, adem zachtjes naar je hart en glimlach.

Bedenk voor jezelf dat jij jezelf de kans geeft om wat je ook doet bewust je pas te vertragen.

Stel jezelf voor dat je jezelf een pauze gunt, misschien zelfs een extra pauze als je dit nodig acht.

Leg doorheen de dag af en toe je handen op je hart, glimlach innerlijk en zeg zachtjes ‘ Ik ben liefdevol en zacht voor mezelf.’

Ook al ben je er trots op een multi-tasker te zijn, doe één ding tegelijk, bewust aanwezig. Het één na het ander. Voel je helemaal betrokken bij wat je doet.

Neem 1 dag per week je rust, een dag om te herbronnen en gewoon te Zijn.

Spreek elke dag je dankbaarheid uit, dankbaar voor de nieuwe dag, dankbaar voor het slapen gaan, dankbaar om de zegeningen die we mogen omarmen in het leven.

Oefen je innerlijke glimlach, kijk met mededogen naar de momenten dat je je minder fijn voelt, dat de dingen niet verlopen zoals ‘gepland’. Minder verhaal, meer Zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *