Geplaatst op Geef een reactie

De Boomhouding

Resoneert met de Esboom voor deze maand.

Onze innerlijke stormen beheersen. Wat er ook buiten je om gebeurt. Geef toe, we zijn allemaal wel eens flink uit evenwicht, voelen ons alsof de grond onder onze voeten kwijt zijn ( wat in werkelijk niet zo is, maar het kan zo wél voelen)…als ik zoiets voel, dan helpt een Asana, die ik niet eventjes toepas, maar tot zolang hét voelt nodig is, wel degelijk. De volgende Asana is helpend, ook al voel je niet per direct iéts, houd vol, praktiseer elke dag, geef jezelf een liefdevol schopje onder je kont, 30 dagen na elkaar, al is het 10 minuutjes per dag. We leven zo hard in ons hoofd en ons denken, dat ons lichaam nog meer komt vast te zitten. Alles wat we ervaren, dringt naar binnen in ons lichaam, onze organen, onze gewrichten. Je hoeft me niet te geloven, pluis het zelf verder eventjes uit. Een pilletje tegen ditjes en datjes, hap slik snel weg…het is de makkelijkste weg. Jezelf onder handen nemen is een uitdaging, maar wel de weg waarbij je zelf het heft in eigen handen neemt. Niet alles is controleerbaar in ons leven, we kunnen slechts aanpakken wat binnen onze mogelijkheden ligt en dat is best heel wat. Klaar om jezelf niet verder te dwarsbomen, maar de boom in jezelf te wortelen? Enne, wie jouw dwarsboomt op jouw weg….zet die maar tot zolang in quarantaine. Tot jij daar staat: geworteld, standvastig, krachtig, zelfbewust. Welkom, Boom-Mens.

De Boomhouding is een oefening die balans, stabiliteit, kracht, flexibiliteit en volledige concentratie combineert. Deze oefening heeft verschillende voordelen als deze op de juiste manier wordt uitgevoerd.

1. Enkele voordelen van de Boomhouding :

Versterkt dijen, kuiten, enkels en wervelkolom.

De boom is een aardend en creëert stabiliteit en evenwicht, versterkt onze botten vooral in onze benen en heupen. De binnenkant van onze dijen, liezen, borsten en schouders worden opgerekt. Door onze armen boven ons hoofd te heffen strekken we onze schouders en borst uit, terwijl tegelijk onze wervelkolom versterken.

In de eerste plaats is ‘de boom’ een evenwichtshouding. Door de positie te oefenen terwijl we op één been staan, worden alle elementen van het staande been versterkt: kuiten, quadriceps en enkels.

De borst-, ribbenkast-, middenrif- en intercostale spieren zijn allemaal betrokken als de armen naar boven worden uitgestrekt in de Boomhouding (ademhalingsspieren). De actieve inzet van deze organen en spieren helpt bij de opname van meer lucht in de longen, waardoor wordt gegarandeerd dat de longen efficiënt worden gebruikt. De ademhaling wordt verbeterd door het effectief gebruik van het middenrif en de longen, wat de stabiliteit en balans van de houding beïnvloedt.

Om deze houding in evenwicht te brengen zonder de Pranastroom te verstoren, moet je de uitlijningscomponenten begrijpen. De plaatsing van de voet in de lies, de buitenwaartse beweging van de heupen en knieën, de aarding van de vijf tenen met alle punten naar voren, de positionering van de heupen en het bekken, de uitlijning van de schouders met de heupen en de voet , en de opgeheven handen met de schouders en heupen, evenals hulp bij het voltooien van de Boomhouding om het meeste voordeel te behalen. Wanneer deze elementen aanwezig zijn, lijkt de houding sterk en wordt de balans gemakkelijk.

De energiestroom (Prana) wordt gestimuleerd omdat de meeste gewrichten en spieren, met name de borst, romp, rug en bekken, betrokken zijn bij de beoefening van de Boomhouding. De geest wordt gekalmeerd, het zenuwstelsel wordt niet onderbroken en ongewenste energie wordt uit het lichaam gespoeld wanneer de ademhaling wordt gereguleerd.

Er is ruimte voor een instroom van Prana, die dankzij de uitstroom van ongewenste energie vrijelijk naar de rest van het lichaam kan bewegen. Wanneer de Prana-stroom toeneemt, geeft dit evenwicht aan het lichaam, de adem en de geest en een diep gevoel van vrede, alsof je onder een boom staat. Het leert mensen assertief te zijn en tegelijkertijd flexibel en gegrond te zijn zonder rigide te zijn. Je moet je stevig in je voeten voelen, want een boom moet in de wind kunnen bewegen.

De Boomhouding kan ons ook helpen om ons meer verbonden te voelen met de natuur. We nemen delen van de natuur op als we ze imiteren. We zwaaien meestal in de boomhouding, net zoals bomen doen wanneer ze worden aangeraakt door de wind. We leren dat vallen een deel van het leven is als we in boomhouding vallen. De harde krachten van de natuur zorgen ervoor dat bomen omvallen, en als we vallen, beseffen we dat dit slechts een gewone manier van zijn is. Het maakt allemaal deel uit van het proces en onze persoonlijke ontwikkeling als yogi’s. Vallen is noch uitstekend, noch verschrikkelijk. Het is slechts een deel van het proces.

Ook ons concentratievermogen verbetert! We houden onze blik, op één plek gericht terwijl we de positie vasthouden. Door onze ogen in één richting te richten, kunnen we het evenwicht in onze houding behouden, terwijl we ook onze ogen en geest leren om gefocust te blijven en niet langer in cirkels te racen. Hoe meer we de Boomhouding oefenen, hoe meer we onze gedachten trainen om meer gefocust en geconcentreerd te zijn, een ander essentieel onderdeel van yoga. Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van de Boomhouding is het cultiveren van een kalme en serene geest.

Wie wil zijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen niet vergroten? Door dagelijks de Boomhouding te oefenen, groeit innerlijke stabiliteit en zelfvertrouwen. Je staat krachtig en bewust in jouw eigen grond(ing). Van daaruit groeit een verbonden gevoel met de omgeving waarin jij je beweegt doordat je innerlijk in balans bent. Dit houdt in dat we onze hersenen in een evenwichtstoestand brengen. Wanneer onze geest racet, is het veel moeilijker om een goed gevoel over onszelf te hebben.

2. UITVOERING

Sta met je voeten bij elkaar of iets uit elkaar, afhankelijk van je voorkeur op je matje. Haal een paar keer diep adem.

Verplaats je gewicht voorzichtig naar je rechterbeen.

Hef je linkerbeen op en pak je enkel vast om de zool van de linkervoet naar de binnenkant van het dijbeen van het rechterbeen te brengen. Zorg voor een vlakke heuppositie.

Druk je voet moet op je dij en hef jezelf op met behulp van je staande been, romp en borst.

Houd de houding een paar ademhalingen vast terwijl je regelmatig ademhaalt.

Als je je stabiel genoeg voelt, breng dan je handen samen op je borst of til je armen boven je hoofd.

Laat vervolgens je linkerbeen zakken en doe hetzelfde aan de andere kant.

tip: niets forceren, ook deze Asana kun je stap per stap opbouwen. Je zet een stoel neer aan de rechterkant van je lichaam. Je houdt met je rechterhand de rugleuning vast en voert de oefening zoals beschreven uit. Daarna verplaats je de stoel aan de linkerkant en doe je hetzelfde zoals ervoor. Belangrijk is dat je de Boomhouding ‘voelt’ in je lichaam, je ademt verbonden in deze oefening. Enkele mlnuten.

Als je voelt dat je op die manier balans hebt opgebouwd in je lichaam én geest, kun je de oefening uitvoeren zoals beschreven.

Nogmaals: Asana’s beoefenen helpt je om het contact te verbeteren met je lichaam, waar de energie niet meer lekker stroomt, die stroom terug in beweging brengen. Nooit over je grenzen gaan, rustig opbouwen, voldoende water drinken, en rustig in-en uitademen.

Ik adem in en glimlach

Ik adem in en glimlach

Namasté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *