Geplaatst op Geef een reactie

BOX ADEMHALING

Boxademhaling is één van de vele ademhalingstechniek die wordt gebruikt bij het langzaam en diep ademhalen. Het wordt ook wel vierkwadratenademhaling genoemd. Voordelen van de box-ademhaling:

-kalmeren en reguleren van het autonoom zenuwstelsel ( AZS)

-reguleert onwillekeurige lichaamsfuncties als temperatuur, verlaagt de bloeddruk.

– door het langzaam inhouden van de adem verhoogt het CO2 gehalte, versterkt de cardio-remmende reactie van de nervus vagus wanneer je uitademt en stimuleert het parasympatische systeem. Dit zorgt voor een kalm en ontspannen gevoel in lichaam én geest.

– Is helpend als je te maken hebt met een gegeneraliseerd angststoornis ( GAS), paniekstoornissen, PTSS ( posttraumatische stressstoornis) en depressie.

– Lijd je aan slapeloosheid, dan is de box-ademhaling heef efficiënt om het zenuwstelsel tot rust te brengen.

TOEPASSING:

Zorg ervoor dat je rechtop in een comfortabele stoel zit met je voeten plat op de grond. Leg je handen ontspannen in je schoot met je handpalmen naar boven gericht.

Stap 1: Adem vier tellen in door je neus en voel je buik omhoogkomen.

Stap 2: Houd vier tellen vast.

Stap 3: Adem vier tellen uit, langzaam en beheerst, door je neus.

Stap 4: Houd vier tellen vast.

en herhaal stap 1

Je kunt de box-ademhaling vier keer achter elkaar herhalen.

Eenmaal je vertrouwd voelt met deze ademhalingstechniek, kun je oefenen tijdens een pauze, voor een vergadering plaatsvindt, terwijl je naar het station wandelt et cetera en in huis: als je je beweegt van de ene ruimte naar de andere. Je breidt op die manier langzaam en bewust de mogelijkheden toe en je haalt er uiteindelijk alle profijt van.

Tips voor beginners

Als je nieuw bent met box-ademhaling, kan het moeilijk zijn om het onder de knie te krijgen. Het kan zijn dat je na een paar rondes duizelig wordt. Dit is normaal. Als je het vaker oefent, kun je langer zonder duizeligheid doorgaan. Als je duizelig wordt, blijf dan een minuut zitten en hervat de normale ademhaling.

Belangrijk is niets te forceren, vooral, voor mensen die geen goede verbinding voelen met hun lichaam, bewust vertragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *