Geplaatst op Geef een reactie

Chemische stress herkennen en aanpakken

Enkele jaren geleden heb ik de opleiding tot Stress en Burnout-Coach succesvol afgerond. Chemische stress is me niet onbekend, vooral omdat ikzelf heel gevoelig ben voor onder meer chemische geuren. Ik ben het niet altijd geweest, maar door de jaren heen merkte ik steeds vaker op dat mijn lichaam nogal fel reageerde op parfum, op poetsmiddelen, zelf wierook! Ik hoestte me wezenloos, kriebel in de keel, hoofdpijn, en ja, emotioneel flink geïrriteerd.

Het vroeg werkelijk om bijna alles in mijn leven om te gooien, op het vlak van wat ik kon consumeren. Inmiddels heb ik de weg gevonden naar bedrijven die zonder chemische ingrediënten werken, alsook wat de voeding betreft. Niet iedereen in mijn omgeving vond dit leuk, snapten niet vanwaar ik dan zo veranderd was….leg het maar eens uit dat je keel helemaal dichtslaat als iemand langskomt met parfum op. Ik ervoer dit zelf in het begin als heel lastig, er was dus geen andere weg dan te vragen geen parfums te dragen op de dag van een bezoek of met cliënten. Het lijkt heel antipathiek te zijn en voor mensen die er zelf helemaal geen last of hinder van ervaren, kan dit een reden zijn om een contact stop te zetten. Ik aanvaard het, ik begrijp het, alleen is mijn gezondheid me lief, daar ben ik wel zelf verantwoordelijk voor.

Ik ben nu in opleiding tot ‘Ademcoach’, heel specifiek gericht naar de ademhaling, niet zozeer therapeutisch, want die achtergrond heb ik sinds jaren. Eerder, op een zo eenvoudig mogelijke manier mensen te ondersteunen die last hebben van hyperventilatie bijvoorbeeld. Geen toeval dat er in deze opleiding ook aandacht wordt gegeven aan de diverse bronnen van stress. Zo ook ‘ chemische stress’.

Dit blog pretendeert niet volledig te zijn. Lees het als een soort van kennismaking, die kan leiden tot verder onderzoek voor jezelf.

Een woordje uitleg rond chemische stress

We hebben het vaak over stress, echter wordt chemische stress vaak over het hoofd gezien. Onze darmen en hersenen zijn met elkaar verbonden, dit is voor velen ondertussen niet echt verrassend nieuw. Echter, hoe kunnen we chemische stress verminderen, wat hebben we zelf in eigen handen, hierover een woordje uitleg.

Wat is chemische stress?

We leven in een wereld waarin we elke dag worden gebombardeerd door chemische stress, zonder dat we het zelfs maar beseffen. Ze zitten in ons voedsel, het water dat we drinken, onze cosmetische producten, kleding, de lucht die we inademen en ze kunnen ze ons energieniveau en hoe we ons voelen echt beïnvloeden. Velen van ons zijn zich niet bewust dat chemische spanningen (op termijn) een aanzienlijke impact hebben op onze gezondheid.

Stress gaat niet alleen over onze emoties. De chemie in ons lichaam kan ook een grote invloed hebben op ons stressniveau. De darmgezondheid en darm-hersenverbinding zijn sleutelelementen als het gaat om chemische stress. Deze zeer belangrijke verbinding tussen de hersenen en de darmen heeft invloed op de manier waarop onze geest en ons lichaam werken en kan leiden tot een negatieve invloed op onze manier van denken.

De samenstelling van bepaalde bacteriën in de darmen wordt grotendeels in verband gebracht met angst en depressie.

Hoe kunnen we onze darmgezondheid verbeteren en hoe helpt het bij chemische stress?

Een van de beste en meest gebruikelijke manieren waarop we onze darmgezondheid kunnen verbeteren, is natuurlijk via onze voeding en wat we binnenkrijgen. Er wordt vaak gezegd dat 50% van de symptomen in het lichaam te wijten is aan wat je in je mond stopt, en dat 50% voortkomt uit wat eruit komt.

Bovendien is het belangrijk om naar onze microbiële diversiteit te kijken. In het bijzonder richten we ons op probiotica en verhogen we het aantal gefermenteerde voedingsmiddelen die we in onze voeding opnemen, zoals yoghurt, kombucha en zuurkool.

Als je merkt dat je je ongemakkelijk voelt in je onderbuikgevoelens, wat zoals hierboven vermeld een grote invloed heeft op de hersenen en geestelijke gezondheid, is het vaak belangrijk om erachter te komen welke voedingsmiddelen bij je passen en welke niet. Belangrijk is echt te luisteren naar jouw lichaam.

Voor de één kan het ene voedsel ok voelen en voor het andere helemaal niet. Valt het je niet op dat er toenemende intoleranties en allergieën voorkomen? Steeds meer jonge mensen tot zelfs baby’s worden positief getest. Er is dus wel meer aan de hand.

Als het gaat om het identificeren van intoleranties zoals gluten en zuivelproducten en aandoeningen zoals PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) zijn experimenten in verschillende vormen nuttig en gebruikelijk. Luisteren naar je gevoel is belangrijk, figuurlijk en letterlijk.

Zonder dat we ons dit realiseren, zijn onze organen vaak niet in een goede staat, wat tot uiting komt in onze emoties en hoe we ons voelen. We drukken ons uit in lichaamsmetaforen, niet zomaar.

Een voorbeeld: je voelt je al een tijdje chagrijnig, heel snel geïrriteerd, dit kan verwijzen naar de lever die teveel gevuld is met toxiciteit.

Het eerste waar veel mensen aan denken als ze het hebben over de lever en de mogelijke schade daaraan, is alcohol. En hoewel veel drinken kan leiden tot een ‘ongelukkige’ lever, zijn het vaak de minder bekende chemicaliën in de producten die we dagelijks gebruiken die meer schade kunnen aanrichten dan we ons realiseren.

Veel producten zoals onze shampoo, conditioner, parfums, wasmiddelen ( en verzachters) deodorant, make-up et cetera, kunnen allemaal leiden tot een overbelasting van onze lever met oestrogeenachtige chemicaliën die vaak aan deze producten worden toegevoegd. Ik noem enkele voorbeelden, maar de lijst is nog langer!

Hormonen hebben een enorme invloed op onze emoties, vooral op oestrogeen, wat vooral vrouwen kan beïnvloeden.

Vaak merken vrouwen dat de week vóór hun menstruatie, wanneer de oestrogeenspiegels hoger zijn, hun angstniveaus ook hoger zijn.

Het combineren van deze natuurlijke cyclische hormoonpieken met synthetische toegevoegde hormonen kan extra niveaus toevoegen aan deze stressvolle en angstige gevoelens. De amygdala, ons angstcentrum van de hersenen, wordt geactiveerd wanneer deze hormonen ook worden verhoogd, omdat het een plek is waar stress en zorgen worden losgelaten.

In dit geval kan het veranderen van de merken en producten die we dagelijks gebruiken naar meer natuurlijke, minder chemisch verbeterde versies echt een eenvoudige en zeer voordelige manier zijn om chemische stressniveaus te helpen verminderen.

Er zijn nog veel meer natuurlijke merken die echt in populariteit stijgen, vooral na het besef van wat chemicaliën met onze geestelijke gezondheid doen. Zelfs het hier en daar veranderen van één product, zoals een dagelijkse gezichtsreiniger , kan een groot verschil maken voor chemische stress. Bovendien is het een manier om tegelijkertijd milieubewuster te zijn.

We kunnen dus zelf heel wat in eigen handen nemen…

Uiteraard is er nog meer over te schrijven, het doel is om bewust te zijn dat stress meer inhoudt dan de stress die gerelateerd wordt aan een werksituatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *