Geplaatst op Geef een reactie

De samoerai die zich minderwaardig voelde

Dit geluid van de koekoek is net zo hard nodig als welke Boeddha dan ook. Als deze koekoek verdwijnt zou de wereld er minder op zijn, zou ze minder rijk zijn.

Het gebeurde eens…

Een zenmeester zat in satsang, zijn discipelen waren daar en een hele trotse man, een krijger, een samoerai, kwam hem opzoeken. Het was een hele beroemde samoerai, bekend in heel het land, maar toen hij naar de meester keek, naar de schoonheid van de meester keek en het gracieuze van het moment zag, voelde hij zich plotseling minderwaardig. Misschien was hij wel gekomen met een onbewust verlangen om zijn superioriteit te bewijzen.

Hij zei tegen de meester: ‘Waarom voel ik me zo minderwaardig? Net was alles nog in orde. Maar toen ik hier uw binnenplaats betrad voelde ik me ineens minderwaardig. Zo heb ik me nog nooit gevoeld. Mijn handen beven. Ik heb vaak de dood in de ogen gekeken en nooit heb ik enige angst gevoeld – waarom ben ik dan nu zo bang?’ De meester zei: ‘Wacht maar even. Als iedereen weg is zal ik u antwoord geven.’ Er bleven maar mensen komen en de man werd moe, steeds meer moe, maar tegen de avond was de kamer leeg, was er niemand meer en de samoerai zei: ‘Kunt u me nu antwoord geven?’

Toen zei de meester: ‘Kom maar eens mee naar buiten.’

Het was volle maan die nacht – de maan rees net op boven de horizon…

Hij zei: ‘Kijk eens naar die bomen, die boom die tot hoog in de lucht reikt en dit kleine boompje. Ze hebben hier allebei jarenlang vlak naast mijn raam gestaan en het is nooit een probleem geweest, het kleine boompje heeft nooit tegen de grote boom gezegd: “Waarom voel ik me zo minderwaardig tegenover jou?” Hoe is dat mogelijk? Dit boompje is klein en die boom is groot en ik heb nooit het geringste gefluister gehoord.’

De samoerai zei: ‘Omdat ze niet kunnen vergelijken.’

De meester zei: ‘Dan hoeft u mij niets te vragen, u weet het antwoord.’

Vergelijking brengt minderwaardigheid, meerderwaardigheid met zich mee. Als je niet vergelijkt verdwijnt alle minderwaardigheid, alle meerderwaardigheid. Dan ben je, je bent er gewoon. Een klein struikje of een grote hoge boom – het maakt niets uit, jij bent jezelf.

https://vrienden-van-osho.nl/osho…/1001-verhalen/page/275/

❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *