Geplaatst op Geef een reactie

Van loslaten naar onthechten: de Nieuwe JIJ en jouw Nieuwe Creatie- en Scheppingsbewust Zijn

Makkelijker gezegd dan gedaan. Soms denk je bij jezelf dat je iets of iemand hebt losgelaten, maar merkt uiteindelijk op dat je niet onthecht bent. Wanneer weet je dat je onthecht bent van iets of iemand. Heel eenvoudig: je bent niet meer emotioneel betrokken bij de situatie of een persoon, je controleert niet langer hoe de situatie nu is of hebt geen behoefte meer om het leven van een ex-geliefde uit te pluizen. Dat betekent niet dat je gedachten niet af en toe even terug kunnen gaan naar die situatie of die persoon, maar de emotionele lading erop is verwerkt, geheeld en getransformeerd.

Onthechting kan het beste worden omschreven als een proces van loslaten. Het stelt je in staat moeilijke situaties en soms moeilijke mensen los te laten. Door los te komen van ervaringen uit het verleden en toekomstige verwachtingen, kun je je relaties, zowel persoonlijk als professioneel, objectiever bekijken, waardoor je meer duidelijkheid krijgt.

Vasthouden aan een idee alleen omdat je eraan gehecht bent geraakt, creëert angst. Zodra je je losmaakt van het gewenste resultaat, hoeft je je er geen zorgen meer over te maken. De waarheid is dat de meeste gehechtheid over controle gaat, en controle is een illusie. En dat controle best heel ver kan gaan, merk ik dagelijks in mijn werk. Het benoemen van de dynamiek, het bevragen van waar het toe bijdraagt het leven van een ex uit te pluizen, leidt wel eens tot boosheid, weerstand en verzet. Het niet kunnen loslaten duidt vaak op patronen waaronder co-dependentie. Het is algemeen onder de mensen in gesprekken blijkbaar een gewoonte om het te hebben over buren, over vrienden, over elkaar, onbewust dat dit wel eens allemaal invullingen, verhalen zijn die in realiteit verre van de waarheid zijn. Van horen zeggen, van horen vertellen…fluister maar eens een eenvoudig verhaal in de oren van iemand en laat hem/haar ditzelfde verhaal aan de volgende vertellen: aan degene die het laatst het verhaal verteld wordt, vertelt meestal een heel ander verhaal, wat niet meer het oorspronkelijke verhaal is. Ook dit mogen we meer gaan loslaten en onthechten om ons met verhalen vertellen over bezig te houden. Dat zijn dus één van de vele conditioneringen. Werkelijk interesse is anders dan de vele vervormingen en uitingen van ‘controle’ of ‘toezicht’ houden.

Wanneer je je verlangen naar controle over het leven van anderen loslaat, maakt dat iedereen vrij. Die eindeloze uren van frustratie kunnen worden omgezet in vruchtbare dagen van creativiteit.

Afscheid nemen is niet altijd gemakkelijk. Aanvaarden dat de dingen in het leven helemaal anders kunnen gaan dan vooropgesteld werden, is een teken van emotioneel volwassen gedrag. Natuurlijk kun je je ontgoocheld voelen, maar je blijft niet hangen in ontgoocheling. Je verwerkt de ontgoocheling, je komt er misschien achter dat een investering niet het beste was voor je, dat een project nog niet voldoende uitgerijpt was om succesvol te zijn of dat het niet de bedoeling is. In de onderstroom kan dit een gevoel van mislukking, de angst om uitgelachen te worden et cetera maskeren. Hoe rustgevend zou het zijn om vanuit acceptatie te erkennen dat je iets ondernomen hebt, met de beste intenties, maar dat er vast een reden is waarom het niet kon of niet de bedoeling was. En dan nog: wat NU niet lukt, kan misschien op andere wijze op een ander moment wél. Ook dat is loslaten en onthechten van een lineaire tijdsgedachte.

Loslaten in een relatie kan ervoor zorgen dat je partner zich in de steek gelaten voelt. In plaats daarvan is het de moeite waard om de behoefte van gelijk te willen hebben los te laten. Je realiseren dat de uiteenlopende ideeën van je partner je een levendig gesprek opleveren, is een constructieve manier om te voorkomen dat meningsverschillen neerwaartse spiralen van afstand en pijn worden. Als je kijkt naar wat hier het belangrijkste is, is het niet winnen. In een relatie is win-verlies hetzelfde als verliezen-verlies.

Je maakt je niet los door boos te worden of de schuld te geven. Onthechting is de afwezigheid van vooroordelen of vooringenomenheid. Wanneer een discussie verhit raakt en je merkt dat je de controle probeert over te nemen, kun je het beste een pauze nemen en een tijdje iets anders doen.

Het gaat erom een ​​betere waarnemer te worden van jezelf en de mensen om je heen. Je afvragen wat het beste is voor alle betrokkenen kan het broodnodige licht werpen op elke situatie.

Een andere geweldige techniek is om zowel de ideeën van anderen als die van jezelf in overweging te nemen. Je zult merken dat het combineren van verschillende gedachten van verschillende individuen alles waar je aan werkt of waarmee je te maken hebt, veel duidelijker kan maken.

Onthechting is niet gemakkelijk en, zoals met de meeste nieuwe tools, kost het wat tijd om te leren hoe je het moet gebruiken. Maar met bewust waarnemen voelen en oefenen , zullen diepere angstniveaus afzwakken/verminderen en je relaties meer voldoening zullen geven.

De Nieuwe Wereld, het nieuwe paradigma is in eerste instantie inner-werk, op de puin van het verleden ( dramadriehoek en de vele vele verhalen die we herkauwen en in stand houden) kunnen we het nieuwe niet creëren, dan wordt het opnieuw los-zand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *