Geplaatst op Geef een reactie

Loslaten en Ont-hechten: afstemmen op jouw hoogste pad

In heel wat consulten is loslaten van iemand, van een multiple gelaagde situatie behoorlijk lastig. In feite gaat het in mijn visie nog een stap verder: ont-hechten. Een voorbeeld die zeker herkenbaar zal zijn: je bent al jaren uit een relatie en ondertussen heb je iemand anders. Na al die jaren wil je weten of hij/zij gelukkig is, wat hij/zij denkt, voelt en doet, voel je nog allerlei emoties en gevoelens rond deze persoon. Toch heb je fysiek elkaar al lang loslaten, maar je bent niet onthecht. Vaak vragen cliënten me wanneer je weet of je al dan niet onthecht bent, of het dan zo is dat je die persoon moet vergeten. Neen. Iedereen die deel heeft uitgemaakt in jouw leven vergeet je niet. Dat is misschien wel een hoop, maar een onrealistisch verlangen.

Pas als je naar een relatie kunt terugblikken zonder heftige emoties en gevoelens, elke vorm van ‘ongezonde’ nieuwsgierigheid opgelost is, dan kun je dit zelf ook waarachtig ervaren en voelen.

Als je merkt dat je grotendeels gefocust bent op het leven van de ander, ben je niet gefocust op jouw leven en jouw hoogste pad. Neem waar zonder jezelf op de kop te geven dat er nog haakjes (energetisch) zijn en maak voor jezelf een keuze. Blijf je aanhaken of ben je bereid te ont-haken. Ont-hechten. Onthechten is een proces, je kunt met je willen/denken niets versnellen dan wel vertragen. De buurman, je vrienden kunnen wel gemakkelijk zeggen: vergeet hem/haar, maar dat werkt echt niet op die manier.

Hoe meer verzet en weerstand, hoe sterker de haakjes. Erkenning en ruimte geven aan wat er is, wat je voelt en ervaart is een eerste stap naar onthechting en loutering. Eigenlijk zet je hierdoor een stap naar innerlijk meesterschap waarin jij de verantwoordelijkheid neemt voor jouw leven. ‘Ja,’ ‘zeggen cliënten me vaak hierop, ‘ ik neem de verantwoordelijkheid voor mijn leven, maar ik ben nog steeds zo boos, zo verdrietig, zo….en ik hoop dat hij/zij ooit door de mand valt.’ Ik begrijp het menselijk gezien, maar wat levert het jou op, voor jouw leven, dat jouw ex ooit door de mand valt?

‘ Dan voelt hij/zij wat hij /zij me aangedaan heeft.’

Dat is een voelbare ‘ oog om oog, tand om tand’ en de dag van vandaag wordt nog vaak in die zin gezwaaid met ‘karma’. Wat je zaait, zul je oogsten. In de diepere spirituele essentie is deze natuurwet van een andere orde, zeker niet zoals de doorsnee mens met die zwaard kerft en snijdt.

Daaronder zit dus een dieperliggende emotie en alleen jij hebt er last van, het is ook toxisch en ziekmakend. Ik geloof niet dat, indien de ander dan door de mand valt, jij dan écht bevrijd bent, onthecht bent. Want dan blijf je nieuwsgierig in welke hel de ander is terechtgekomen. Daarom is onthechten eerder een louterend helend proces dat je voor jezelf doorloopt en niet voor de ander.

Is jouw leven niet interessanter dan, dan wat de ander of anderen doen met hun leven? Is het niet jammer dat jij je leven laat overheersen, zelfs in bezit laat nemen door het verleden en zelfs een heel ver ver-leden? Lijden aan het verleden, geeft verder geen ruimte aan jouw toe-komst, wat jou toe-komt. Het ‘je begrijpt me niet’ is een subtiele vorm van manipulatie om het proces niet aan te gaan. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Er zijn veel manieren om niet-gehechtheid te oefenen. Hier wil ik je motiveren om van gehechtheid naar toestaan over te gaan. Motivatie is de kern van alles. Als we weten waarom iets beter voor ons is, is het gemakkelijker om het een onderdeel van ons leven te maken. Daarom begint de eerste stap om onthechting te oefenen met motivatie. En de grootste motivatie is te beseffen dat er ervaringen en mensen zijn die voor jou bedoeld zijn. Je hoeft die situaties niet te beheersen om te gebeuren. Ze gebeuren wanneer je je niet verzet tegen het leven. Als je het leven vertrouwt, weet je dat alles altijd op de best mogelijke manier voor je zal werken. En daarom hoef je niets kunstmatig vast te houden. Omdat dat alleen maar de op de ziel afgestemde goedheid uit je leven zou voorkomen.

Waarom niet-gehechtheid oefenen?

Niet gehecht zijn betekent niet dat het je niets kan schelen. Het betekent ook niet dat je geen voorkeuren hebt in het leven. Niet-gehecht zijn betekent dat je de juiste dingen en mensen in je leven toelaat. In wezen gaat het erom toe te staan dat wat voor jou bedoeld is, in je leven wordt gemagnetiseerd. Als je in staat bent om toe te staan, ben je niet gefixeerd op de details. Je probeert niet een specifiek persoon te claimen. Evenmin zit je vast aan een idee wanneer en hoe dingen zouden moeten gebeuren. En meestal ben je niet gehecht aan de identiteiten, ervaringen of mensen die je ego zouden verheffen.

Er zijn twee manieren van leven. Alles proberen te beheersen en te manipuleren. De tweede zoekt afstemming op zijn hoogste pad. Als je gelooft dat je dingen moet laten gebeuren en alleen specifieke dingen kunnen naar je toe komen; dan onderschat je jezelf enorm. Je gelooft niet alleen niet dat er oneindige overvloed en liefde is, maar je gelooft ook niet in jezelf. Een poging om het leven te beheersen komt voort uit het loskoppelen van onze ware aard en van het leven zelf.

De tweede manier van leven gaat over toestaan. Als je toestaat wat voor jou bedoeld is, zonder angst voor hoe het er precies uit zou moeten zien, leef je expansief. Net als een vrouw die niet teleurgesteld wil zijn op haar verjaardag, vertelt ze haar partner welke cadeaus ze wil; wij doen hetzelfde. Onze ideeën over wat het beste voor ons is, zijn beperkt. Toch vertellen we ons hogere zelf dat dit het beste voor ons is. Alleen dit ding of deze persoon zal ons gelukkig maken. Maar is het waar? Hoe weet je wat het beste voor je is?

Drie eenvoudige stappen om niet-gehechtheid te oefenen

De essentie van het beoefenen van niet-gehechtheid is terugkeren naar jezelf. Het wordt gemakkelijker om geen gehechtheid aan mensen en situaties te creëren wanneer we geworteld zijn in ons be-staan. Wanneer we ons van onze kern verwijderen, zoeken we naar een gevoel van centrum door middel van externe situaties. Als we energetisch thuis zijn, vinden we dat thuis binnen onszelf. Hoe meer we de bron extern zoeken, hoe meer we gehecht raken aan die externe bron.

1. Wat zijn jouw intenties

De eerste belangrijke stap om niet-gehechtheid te beoefenen, is het onderzoeken van je intenties. Intenties bepalen de energie van het resultaat. Wanneer onze intenties voortkomen uit controle, angst of ego, zullen de resultaten ons geen geluk brengen. Als de intentie om iets te manifesteren is om meer controle te krijgen, iemand te bezitten, of omdat we iets nodig hebben, zinken we dieper weg in de gehechtheid.

Aan de andere kant, wanneer de intentie om iets in je leven te manifesteren, te creëren is om uit te breiden, te expanderen, is het afgestemd op je hogere zelf. Je manifesteert en creëert voor het hoogste goed en welzijn voor jezelf én je schaadt niemand anders om je heen. Dan zijn jouw intenties helder, zuiver en puur afgestemd op de Bron. De Bron en JIJ zijn verbonden en afgestemd op jouw Ziel en je ‘weet’ dat het klopt, je ‘voelt’ het met je hele wezen. Dat diepste voelen is in woorden meestal onbenoembaar.

Wanneer onze intenties afkomstig zijn van een plaats van afstemming, oefenen we niet-gehechtheid uit. Omdat er geen gehechtheid is waar je één bent met je ware zelf. Gehechtheid komt voort uit de onzekerheid van het ego over zijn identiteit. Zo probeert het zichzelf te bewijzen door middel van situaties en mensen. Als je daarentegen stopt met het kunstmatig in je leven houden van mensen en situaties, ben je er niet meer aan gehecht.

Er is geen gehechtheid als je één bent met je ware zelf.

In veel gevallen zijn het onze intenties die moeten worden bijgesteld, niet de mensen of situaties. Als de intentie om een relatie aan te gaan bijvoorbeeld voortkomt uit angst om alleen te zijn, is er sprake van een ongezonde gehechtheid. Of wanneer een intentie om promotie te maken voortkomt uit een ruimte van zelfbevestiging en jezelf bewijzen aan anderen, ben je eraan gehecht.

Als we ergens aan gehecht zijn, veranderen we dat ding of die persoon in een god of een kwaad. Terwijl we dat ding blijven achtervolgen, dwalen we nog verder af van ons hoogste pad. In feite is dit de belangrijkste reden om niet-gehechtheid te beoefenen. Het helpt je om op je hoogste tijdlijn te blijven.

2. Uitlijning boven bijzonderheden

De tweede stap om niet-gehechtheid te oefenen, is je afstemmen op je hoogste pad. Wanneer we de details loslaten en tegelijkertijd beslissen wat we energetisch willen, gaan we naar toestaan. Toestaan betekent niet dat we niets willen creëren of ervaren, integendeel. Toch zorgen we ervoor dat onze verlangens uit de ziel komen en niet uit ons ego. Op die manier zetten we een krachtig momentum in gang en wakkeren we een vuur in ons hart aan.

Hoe zou het voelen om een leven te leiden dat volledig is afgestemd op je hogere zelf? Hoe zit het met een leven leiden dat voelt alsof het voor jou is gemaakt? Wat als dat soort leven voor jou beschikbaar was? Het goede nieuws is dat het beschikbaar is voor jou. Er zijn echter wat aanpassingen en heling voor nodig voordat we onszelf toestaan het te ervaren. Het kost tijd om de staat van toestaan te belichamen. En dit is een van de essentiële stappen bij het beoefenen van niet-gehechtheid.

Zodra we de ziel ons laten inspireren om gerichte actie te ondernemen, maken we ons los van de details. In plaats daarvan concentreren we ons op het in de stroom van de energie blijven. Als je in de energie blijft, voelt het ruimtelijk. Je hebt een gevoel van voortdurende expansie. Je aura wordt groter, helderder en magnetischer. Plots begint je leven te stromen.

Wanneer je niet-gehechtheid beoefent, is het van vitaal belang om afstemming te vinden met je hogere zelf.

Je begint met creëren van binnenuit. In plaats van te doen wat je “zou moeten” doen, laat je je leiden door je ziel.

In plaats van meer te hamsteren, kies je de dingen en ervaringen die bij jou passen.

Je kiest voor eenvoud en het volgen van je innerlijke waarheid.

Voordat je je ergens toe verbindt, check je in met je hart.

3. Iets beters

Een volgende tip over hoe je niet-gehechtheid kunt beoefenen, is jezelf open te stellen voor iets dat nog beter is. Als we geloven dat alleen iets specifieks ons gelukkig zal maken, sluiten we de deur naar betere ervaringen. Hoewel het universum op je deur kan kloppen om je iets meer op één lijn te brengen, zeg je: ‘Nee, dank je.’

Een voorbeeld zou kunnen zijn dat je denkt dat je alleen gelukkig kunt zijn met een bepaalde persoon. En ook al voelen ze niet hetzelfde, je probeert deze persoon in je leven te manifesteren. Maar wat als deze persoon gewoon niet het beste voor jou is? Is het niet makkelijker om het te accepteren en verder te gaan? Wat als het universum je een perfect afgestemde partner zou willen brengen met wie je echt gelukkig zou kunnen zijn, maar je blijft nee zeggen en je blijft wachten?

Dus als je je ongezonde afhankelijkheid begint te voelen, vraag jezelf dan af: kan er nog iets beters in je leven komen? Hoe zou meer vreugde, gemak, liefde en overvloed eruit zien? Ben je bereid om jezelf open te stellen voor de mogelijkheid?

Wanneer we gehecht raken, vernauwt onze visie. Het kan alleen dat ene ding zien, en het maakt het een middelpunt van ons bestaan. Maar er zijn altijd meer sterren in het universum. Je hoeft je levensenergie niet te gebruiken om dingen te forceren die niet voor jou zijn. Trek in plaats daarvan je intenties in twijfel, verbind je alleen met wat in lijn is met je ziel en stel jezelf open voor iets beters. En overweeg om te stoppen dingen kunstmatig in jouw leven vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *