Geplaatst op Geef een reactie

Relaties en vormen veranderen…

Relaties staan meer en meer onder druk. Diepe oude wonden uit het verleden, het niet kunnen accepteren dat relaties veranderen door ieders persoonlijke en relationele groei, er is heel wat rond te schrijven.

Relaties waarvan het zielscontract klaar is, eindigen…met of zonder strijd, maar het is wel heel duidelijk dat strijd nooit wint, zeker niet in relaties.

We kunnen -tig redenen geven waarom relaties eindigen, doch de belangrijkste is wel het elkaar ont-groeid zijn.

Ik had deze morgen een heel lang en diepzinnig gesprek met een cliënte die tussen strijd om haar relatie te ‘ redden ‘ en het accepteren ( vanuit haar dieper weten) dat ze zichzelf en haar partner mocht bevrijden van de druk die ze er zelf aan toevoegde. Ze was door de jaren vervreemd van zichzelf, herkende zichzelf niet meer, ze had zich door de jaren ‘ aangepast ‘ aan de verwachtingen van haar partner, familie, kinderen…de rollen heeft ze uitstekend gespeeld, tot ze de laatste maanden langzaam maar zeker bewust is geworden.

Hartverscheurend dilemma…therapie is uitgesloten voor haar partner want niet hij is het probleem, zij is teveel veranderd.

En inderdaad, het gaat niet zozeer of partners spiritueel groeien of interesse hebben in spirituele onderwerpen, dan wel elkaar de ruimte te geven volledig zichzelf te zijn, zichzelf te ontplooien in volstrekte authenticiteit.

Met aandacht en openhartigheid betrokken zijn tot elkaar is naar mijn inziens een mooie weg, zonder elkaar te duwen in een richting wat niet resoneert met iemands blauwdruk.

Ik herinner me de tijd dat ik voor mijn Reiki Meestergraad elke week naar mijn Reiki Master richting Antwerpen spoorde en we vaker tot een persoonlijk gesprek kwamen rond relaties, partnerschap, spiritualiteit, het leven op zich….

Haar partner had geen interesse in spirituele zaken, doch had wel belangstelling voor haar werk, ze had de ruimte om erover te praten, en omgekeerd had haar partner de ruimte om zichzelf te zijn in wat hij deed en wie hij was. En toch was er een diepe spirituele verbinding tussen hen en groeiden ze allebei in, door en met elkaar verder. Dit gesprek is me tot op heden bijgebleven.

Uiteindelijk zijn we allen spirituele wezens, veel mensen leven en werken vanuit het licht, met aandacht en mededogen en zijn niet beroepsmatig gevormd tot hulpverlener, maar ze zijn het wel. Ik beluister dagelijks zoveel mensen met diepe verwondering en respect voor hun zuivere Zijn.

Acceptatie , accepteren is een proces dat je niet in één zucht kan verwachten, accepteren, loslaten, rouwen….gaat voor sommigen bijzonder diep en weer anderen gooien er een grote sluier overheen, in de hoop dat ‘ tijd ‘ het werk doet.

Je kan geen nieuw begin maken, als je het puin van het verleden niet hebt opgeruimd, tenminste als je niet eerst de weg naar binnen hebt genomen om de ruimte te nemen stil te staan bij jezelf.

Een prachtig schrijven deel ik graag voor hen die in dit proces hun weg zoeken…ergens tussen strijd en acceptatie, de weg naar jezelf terugvinden.

LIEFDE NA LIEFDE

‘ Er komt een tijd

dat je opgetogen jezelf zal begroeten

als je aankomt bij je eigen deur, in je eigen spiegel,

en elk zal glimlachen bij het verwelkomen van de ander

en zeggen: Ga zitten. Eet.

Je zult de vreemdeling die je zelf was, weer liefhebben.

Geef wijn, geef brood.

Geef je hart terug aan zichzelf,

aan de vreemdeling die al je hele leven van je houdt,

maar die jij negeerde de weg een ander,

die jou door en door kent.

Pak de liefdesbrieven van de boekenplank, de foto’s, de wanhopige krabbels.

Pel je eigen beeltenis van de spiegel.

Ga zitten. Geniet van het leven.’

Derek Walcott

De weg van Zelfcompassie.

Van kwetsbaarheid naar veerkracht.

Herken jij jezelf in de situatie vervreemd te zijn van jezelf?

De innerlijke strijd die je met jezelf voert…te laveren tussen strijd en acceptatie?

Je wil het anders voor jezelf én de ander, doch je aanvaardt dat de ander ook een vrije wil heeft in de keuzes die hij/ zijn maakt?

Je wil uitbreken uit die vicieuze cirkel?

Je wil terug de verbinding met jezelf her-stellen?

Je wil zoveel…alleen: je weet niet waar en hoe je jezelf kan terugvinden…

Ook al zegt je innerlijke criticus dat je het allemaal fout hebt gedaan, verkeerde keuzes hebt gemaakt, egoïstisch bent….

De eerste stap naar jezelf is de stap te zetten, de situatie waarin je je voelt vastzitten te veranderen. Stap per stap.

Relatietherapeute, Mindfulnesstherapeut en -trainer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *