Geplaatst op Geef een reactie

MUZIEK WERKT MAGISCH

Of je nu jong, oud(er) bent, muziek is een belangrijke en essentiële constante in ons leven. We hebben allemaal een favoriete stijl, genre en type, en we veranderen de stijl om verschillende redenen. We luisteren misschien naar meditatieve muziek terwijl we aan het werk zijn, en jammen dan op vrolijke popmuziek, terwijl we naar huis rijden, terwijl we meezingen met onze favoriete artiest.

Als we nog een stap verder gaan en muzieklessen volgen, bijvoorbeeld door zangles te nemen of een instrument te leren bespelen, maken we in feite de weg vrij voor nog veel meer!

Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat muziek ons op zoveel manieren kan helpen die we waarschijnlijk niet eens voor mogelijk hielden. Er zijn studies die de effecten van het bestuderen van muziek op onze hersenen en onze capaciteiten hebben bewezen, en veel van deze voordelen kunnen op elke leeftijd worden gebruikt. Het gaat zelfs verder: het ongeboren kind naar klassieke muziek laten luisteren ( koptelefoon op je zwangere buik) heeft een heilzaam effect, maar ook dat gaat nog verder. Couveusekinderen gedijen op klassieke muziek, een opname van de hartslag in de baarmoeder ( ja, de baby leeft 9 maanden in het lichaam van de moeder) kangoeroeën en zachte klanken…ik heb het zelf ervaren met mijn dochter Eline, wat voor spectaculaire effecten het heeft gehad en dat is inmiddels ook ruim 39 jaar geleden. Nu is men er meer mee vertrouwd, staat het niet gek, maar in die tijd werd dit wel wat als ‘wat vreemd’ beschouwd. Gekke moeder, waar haalt ze het vandaan. Ik was uiteraard door mijn muzikale achtergrond, studies en professioneel werk als muziekleerkracht heel diep verbonden met de enorm heilzame effecten ervan. Muziek verbonden met mijn groeiend spiritueel bewust Zijn en contact met mijn ongeboren kind(eren) vond ik dit heel vanzelfsprekend en natuurlijk.

Wat zijn de voordelen van het integreren van muziek? Laten we eens kijken hoe muziek zijn magie op ons en in ons leven uitoefent.

Muziek studeren verbetert je geheugen

Wanneer je muziek bestudeert, gebruiken je hersenen het deel dat werkt met herinnering of geheugen. Je moet noten, songteksten, muzikale patronen, tempo en dynamiek onthouden. Dit alles helpt je geheugen te verbeteren, zodat je een muziekstuk kunt spelen zonder dat je een partituur nodig hebt.

Muziek helpt ons niet alleen oude herinneringen op te roepen, maar het kan ook helpen nieuwe herinneringen te creëren. Het is gebruikt bij patiënten die lijden aan dementie of de ziekte van Alzheimer, en de resultaten hebben aangetoond dat het creëren van nieuwe herinneringen mogelijk is.

Luisteren naar muziek betrekt je hele brein, en een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit van Duitsland heeft aangetoond dat droevige muziek de herinnering ondersteunt door onze emoties en gevoelens aan te raken.

We hebben het gevoel dat we onze emoties op dezelfde manier uiten als de zanger die we bestuderen, of we kunnen empathie voelen door hun emoties te begrijpen. Deze gevoelens kunnen worden overgedragen op ons begrip van anderen, waardoor het voor ons gemakkelijker wordt om op een dieper niveau contact te maken met mensen en de wereld.

Muziek verhoogt de stemming en het gevoel van eigenwaarde

Vanwege ons vermogen om via muziek een scala aan emoties te voelen, kan het helpen bij gevoelens van stress en angst door een flinke stemmingsboost.

Er zijn onderzoeken gedaan met zowel jonge als oude patiënten om de effecten van muziek op hun stressniveaus te bepalen.

Pasgeboren baby’s hadden een kortere ziekenhuisopname wanneer klassieke muziek voor hen werd gespeeld- angst- en stressreducerend effect) en bij oudere patiënten hielp muziek een positievere sfeer te creëren. Onderzoekers ontdekten ook dat muziektherapie verzachting kan geven voor terminale patiënten.

Evenzo kan muziek de stemming stimuleren door studenten die het bestuderen meer vertrouwen te geven in hun capaciteiten. Bij het bestuderen van een muziekstuk moet je werken om het onder de knie te krijgen en het perfect te spelen of te zingen, of dat nu betekent zingen met de juiste stembuiging en dynamiek of je instrument bespelen met de juiste nadruk op bepaalde noten.

Als je dat muziekstuk eindelijk onder de knie hebt, krijg je een enorm gevoel van voldoening. De complimenten die je muziekleraar geeft, zullen je ook meer eigenwaarde en de moed om je vaardigheden verder te ontwikkelen en grenzen te verleggen.

Deze risicovolle stappen zijn nuttig op de weg als het gaat om het nemen van beslissingen over werk en leven. Ze geven ons een beter gevoel van onszelf, zodat we de best geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en moedig kunnen zijn in onze keuzes.

Geloof het of niet, muzieklessen kunnen leerlingen daadwerkelijk helpen om uit te blinken in andere vakken die ze op school studeren. Muzieklessen omvatten eigenlijk veel verschillende onderwerpen.

Er zit bijvoorbeeld veel wiskunde in muziek: het tellen van noten, op tempo blijven en toonsoortmaten aanhouden. Je studeert ook onbedoeld Engels, omdat je taalpatronen en woorden leert. Zelfs een vreemde taal wordt geleerd, aangezien alle muzikale termen in het Italiaans zijn, en componisten van over de hele wereld geven hun composities een titel in hun eigen taal.

Je slaapkwaliteit kan verbeteren door het luisteren naar muziek, afgestemd op de juiste Hz uiteraard.

Als je ooit naar rustgevende muziek hebt geluisterd voordat je naar bed ging, is de kans groot dat je een betere nachtrust hebt gehad dan de nachten dat je dat niet deed.

Onderzoek in Taiwan concludeerde dat de kans op een betere nachtrust hoger was wanneer de slapende persoon van muziek werd voorzien. Bij dit onderzoek waren oudere mensen betrokken die hadden gemeld dat ze problemen hadden met zaken als depressie en lichamelijke beperkingen waardoor ze niet voldoende konden slapen.

Een andere studie werd gedaan op jongere studenten, met vergelijkbare resultaten. Studenten die vlak voor het slapengaan naar meer ontspannende muziek luisterden of deze bestudeerden, bleken een betere slaapkwaliteit te hebben. De muziek zorgde voor afleiding, zodat hun hersenen zich konden concentreren op ontspanning en gekalmeerd worden door het geluid, in plaats van alle problemen en gedachten door te maken die mensen vaak wakker houden.

De voordelen van muziek kunnen een enorm positieve invloed hebben op ons leven. Er zijn veel vorderingen toegeschreven aan muziek en muzieklessen, en er zijn ook lopende onderzoeken naar hoe muziek ons kan helpen en ons op andere manieren kan helpen.

Het is voor velen ongelooflijk dat het bestuderen van muziek onze hersenfuncties in balans brengt, ons helpt te ontspannen en stress te bestrijden, en ons zelfs in het algemeen beter laat voelen.

Als je er ooit aan hebt gedacht om zangles te nemen of een muziekinstrument als hobby te leren spelen, dan is er geen leeftijdsgrens voor wanneer je kunt beginnen. Jump en besef vandaag nog de voordelen van muziek in je leven!

In mijn tweede boek ‘ Ander-s Leven in een sterk veranderende tijd. Welkom Jij, Aquariusmens.’ wijd ik een uitgebreid hoofdstuk aan muziek, de effecten van de diverse Hz frequenties, hoe te gebruiken en waarvoor de diverse frequenties gebruikt kunnen worden, lichtklank et cetera. Elk hoofdstuk in dit boek is opgebouwd vanuit eigen ervaringen, achtergrondopleidingen in de muziek, maar vooral dus het doorleven van elk hoofdstuk. In die zin is het doorleefde informatie met vermelding van mijn inspirators/trainers.

❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *