Geplaatst op Geef een reactie

De vele gezichten van grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is gebaseerd op machtsmisbruik. Dit vind je in alle sectoren terug. Dit gedrag vinden we terug bij mensen met een psychopatische-narcistische karakterstructuur en kunnen zich wel degelijk bewust zijn dat ze de ander fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel én financieel schade berokkenen.

Wat we in de buitenwereld op grootschalige manier waarnemen, vindt ook plaats in onze eigen omgeving, we hoeven niet al te ver te gaan zoeken. Wat voelt diegene die hiermee te maken heeft? Onmacht. Want diegene die hun macht misbruiken hebben geld. Geld en macht. We wijzen wel met de vinger naar autoriteiten, leiders, met naam en toenaam. Maar mocht je eens weten welke machtsspelletjes worden gespeeld op de werkvloer of in het freelancers-werk!

Nogmaals: niets is wat het lijkt in deze wereld. Karma doet zijn werk. Zeer zeker. Er is één gouden levenswet: doe nooit met een ander, wat je zelf niet wil dat jou gebeurt, want op een dag keert zich dit tegen jou. In welke hoedanigheid of in welke vorm. Maar dat het gebeurt, dat is wat uiteindelijk het karma vereffent.

Voel zelf geen wraak, rancunes, want dit is toxisch, puur gif voor jezelf. Maar move on; je weet het, je voelt het en je ziet het.

Uiteindelijk is narcisme niet te genezen, met niets te verzachten. De geldingdrang, het streven naar macht gaat over lijken met andere woorden over mensen. De mantra is simpelweg: ‘ ik heers, ik bepaal, ik eis en ik kan je maken maar ik kan je ook kraken.’

Wat een idee, niet? Maar zo is het in realiteit.

Geloof het of niet: niemand kan jou kraken of maken, zonder je toestemming. Jij bent de meester van jouw leven en jij bepaalt hoever je in dit ziekelijke spel wil doorgaan of meespelen. Want in dit geval heb je wellicht een masochistische karakterstructuur en zie en ervaar je het leven als een kwelling, als pijn en ben je ervan overtuigd dat je iets moet doen om iets te verdienen.

Ieder heeft te dealen met ‘gevoeligheden’ en met die gevoeligheden kunnen we zelf aan het werk. Je kunt niemand veranderen en al zeker niet iemand die verstrikt zit in ‘machtswellust’. Hoe kunnen machtswellustigen op werkvlak je klein proberen te krijgen? Je financieel raken, door bijvoorbeeld de werkzaamheden abrupt te stoppen ( dit was gisteren een verhaal van een privé-cliënte).

Hoe kàn dat allemaal. Wel ja, iemand die zijn/haar machtspositie misbruikt, vindt altijd een uitweg. In dit geval was deze persoon freelancer. Verwerk maar eerst even de situatie en move on. Maar je werkzaamheden kunnen ook uiteraard op andere manieren gesaboteerd worden om je er zogenaamd netjes uit te werken. Je kunt er niet je vinger opleggen, maar wat heb jij dat spelletje heel goed doorzien. Move on is de enige krachtige boodschap voor een ieder die met verborgen of duidelijk grensoverschrijdend gedrag vanuit machtsmisbruik te maken heeft.

Neem je gevoelens en emoties en doorleef ze, maar blijf niet hangen. Alleen JIJ bent de kapitein van jouw leven. O ja, het is kut, het is balen. Je wordt emotioneel volwassen en blijft niet in een hoekje zitten treuren, want precies dat is waar iemand die zijn/haar macht misbruikt op kickt. Machtsmisbruik…is dat wel te helen? Dat vragen mensen me wel eens. Gewetensvorming, valt dat te leren, te cultiveren?

Tot op vandaag neem ik waar dat macht erotiseert, dat macht angst inboezemt, want velen willen toch maar op een goed blaadje staan en passen hun gedrag aan…het is pas als je in je eigen autoriteit gaat staan, dat de poppen aan het dansen gaan.

Misschien zijn we ergens allen daders geweest in het verleden of slachtoffers. Tijd dan om de blik naar binnen te richten. Tijd om het innerlijk vuur aan te steken, zonder onszelf te verbranden en de ander net hetzelfde te gunnen. Want het licht in elkaars ogen gunnen, dat lijkt me op deze planeet nog een flinke klus. Ik bedoel dan oprecht en waarachtig niet bij wijze van spiritueel gewauwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *