Geplaatst op Geef een reactie

Helder communiceren begint met onszelf

Wat is dat een hot item….communiceren doen we elke dag, maar hoé, dat is toch een ander paar mouwen. Ook al zouden we ervan overtuigd zijn een goeie gesprekspartner te zijn, helder te communiceren….in ons hoofd speelt zich grotendeels heel veel af, hele gesprekken, niet? Met een vol hoofd, constructieve gesprekken voeren: serieus? Je zit zo ‘vol’ met een eigen verhaal, overtuigingen, aannames of zelfs ‘ van horen zeggen’, dat je buiten proporties reageert. ‘Ten aanval ( want je staat nu op ontploffen), ik ga nu eens goed mijn gedacht zeggen, dan ben ik het tenminste kwijt’. Misschien lucht dit op, voor even of een tijdje, echter…in de meeste gevallen blijft die strijdlustige energie behoorlijk nazinderen tussen mensen.

Mijn ervaring en visie rond communicatie is dat we ons leven lang leren te communiceren vanuit ons hart. Ook al gaat het over iets zakelijk, je hart is het centrum van de communicatie. Vanuit je hart kun je ook zakelijke gesprekken voeren, vanuit je hart kun je ook zakelijke win-win deals sluiten. Maar dat is dus wel mijn visie gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen. Waar het er hard aan toegaat, weet ik, dat ik die verbinding mis en laat ik gaan.

Kom voor jezelf op en spreek je uit op een respectvolle en inlevende manier, zonder gehechtheid aan een uitkomst. ‘Ja, maar zeg, Mieke, ik wil toch wel weten wat ik mag verwachten als ik dit of dat communiceer’. Tricky dingetje. Op een of andere manier bouw je dan een gesprek op, op een zodanige wijze dat je al in je hoofd een wenselijk antwoord incalculeert. Een ramp als dat niet het geval is. Zou het kunnen dat je dan een strategie in je hoofd hebt uitgewerkt, om een wenselijke uitkomst te verkrijgen en dat je hartenergie er niet mee verbonden was? Een heel open vraag, die alleen jij kunt onderzoeken en beantwoorden.

Vraag wat je wilt en kijk wat er gebeurt. Maak je niet druk. Het kan zijn dat je wel of niet krijgt wat je wilt, maar je kansen zijn in ieder geval veel groter als je erom vraagt.

Wat betreft het stellen van grenzen met anderen (zoals nee zeggen tegen verzoeken of eisen), als je dat doet, worden jouw grenzen gerespecteerd of is het een uitdaging om standvastigheid te ontwikkelen in het geven van een ja, een neen, of ik heb bedenktijd nodig. Verontschuldigingen omdat je een grens aangeeft, geeft aanleiding om de indruk te wekken dat je je schuldig voelt over jouw gezonde grens. Mensen die echt om je geven en je waarderen, respecteren je grenzen. Echter is dit ook best een ontdekkingsreis, want als kind hebben we het vaak anders geleerd, niet?

Als je jezelf uitdrukt vanuit je hart en vanuit een plek van kracht communiceert, creëer je een verbindend Veld.

Je bent helemaal aanwezig, zelfs als je de rol van luisteraar inneemt.

Ademen is een tool die je kunt oefenen, als je weet dat jouw communicatiestijl overwegend reactief agressief is.

Benader de situatie met de zuiverheid en onschuld van een kind en de gerichte intensiteit van een echte krijger – iemand die niet spreekt of handelt vanuit woede, maar vanuit een plaats van waarheid en waardigheid. Weet dat als je dat doet, je niets te vrezen hebt.

De krachten van manifestatie worden versterkt met helderheid. Als je echt weet wat je wilt, en niet langer bereid bent compromissen te sluiten, kun je je verlangens met gratie en gemak manifesteren. Ik weet dat dit woorden zijn die een lezer begrijpt, echter zitten de triggers op ‘ met gratie ‘ (“jaja, met gratie”) en ‘met gemak’ (bij mij verloopt niets met gemak, misschien wel bij anderen” hoor ik vaak) Wat is jouw vertaalslag van die twee woorden: met gratie en met gemak. Welke laagjes zitten daaronder en vragen om transformatie?

Velen van ons weten alleen wat we NIET willen… sterker nog, we zijn er experts in. Wij willen niet ziek worden. Wij willen niet arm zijn. Wij willen niet respectloos behandeld worden. We willen niet te veel aankomen. We willen geen baan die we haten. We willen geen ruzie maken met onze echtgenoten of partners. De lijst is kilometers lang en we scherpen hem voortdurend aan, veranderen en bewerken hem; en voeg eraan toe wanneer we op het nieuws horen over een crisis of het trieste verhaal dat een vriend vertelt. Wij willen niet dat “DAT” ons overkomt. We concentreren ons zo veel op wat we niet willen, dat we vergeten ons te concentreren op wat we WEL willen.

Wanneer we de Wet van de Aantrekking activeren en duidelijk zijn in wat we WEL willen, dienen we in gedachten te houden dat we de realisatie en manifestatie op een natuurlijke manier zich laten ontvouwen. Het zijn processen die resoneren met de natuurwetten. En daar zit het probleem, gebrek aan vertrouwen dat een project bijvoorbeeld zich ontvouwt, net als zaadjes die je in de grond stopt en een eigen ontkiemings-en groeiweg kennen. We blijven dus vooral in een lineaire tijdslijn hechten aan dé uitkomst. Wist je dat als je vertrouwen exponentieel groeit met je hartsbewustzijn, de realisatie en manifestatie van je project verrassend magisch kan zijn? ( Ken je de uitspraak: ik had het niet verwacht op die manier, maar het is nog beter dan ik had verwacht….)

En wist je dat dankbaarheid de sleutel is van elke creatie?

Om even terug te komen op communiceren: hoe communiceer je met én over jezelf? Ik heb het niet over communiceren in superlatieven of diminutieven, maar gewoon gewoon communiceren vanuit je hart.

Ben je blij met jezelf, omdat jij net als anderen een uniek mens bent, met eigen talenten, eigen blinde vlekken, eigen lichtpuntjes, eigen schaduwkanten, en op weg naar IK BEN DIE IK BEN. De hoogste uitdrukking in wording van jouw Zielspotentieel.

Wat valt er verder dan nog te bekvechten, te strijden, te overtuigen, aan te vallen, weg te duiken, te ontkennen….

Warme liefs

Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *