Geplaatst op Geef een reactie

Transformatie, Transmutatie, Hercreatie

Drie begrippen die deel uitmaken van onze levenscyclus. We hebben het meestal over transformatie, een eerste fase naar de volgende fases. Echter, hoeveel ‘tijd’ dit inneemt, daar kan niemand een antwoord op geven. Dit is wel eens de vraag die aan mij wordt gesteld: ‘hoelang gaat het duren voor ik…eindelijk klaar ben met dit alles, hoelang gaat het nog duren voor mijn partner klaar is, hoelang is een tijdsgerelateerde vraag, waar veel mensen in verdwalen, in vastlopen, waardoor er minder verbinding wordt gelegd met het hart. Het leven moet haast controleerbaar zijn, afgemeten worden in tijd en snelheid, het leven wordt geleefd in functie van tijdsgebonden antwoorden. Alsof men in een soort van ‘wachtmodus’ is beland, in plaats van het leven voluit te omarmen; van overleven- naar leven.

Ik begrijp de verstrikking in de tijd, omdat we al vanaf onze geboorte, zelfs voor onze geboorte, een programma hebben verinnerlijkt waar tijd in het centrum staat van het leven. Enerzijds is er de tijd die voor duidelijkheid zorgt, het leven wordt georganiseerd op het werk, de betalingen die je dient te doen of die je mag ontvangen, het zorgt voor regelmatig en structuur. Aan de andere kant blijkt voor heel wat mensen de tijd een gevangenis te zijn geworden als het gaat over relaties. De tijd wordt zowat op elk levensvlak zodanig overheersend, dat mensen die daarin verstrikt zijn geraakt, leven in het teken van het lijden aan het wanneer-isme. Soms delen klanten dat ze weten dat tijd voorspellen moeilijk is, aan de andere kant wordt dan in andere bewoordingen toch om een tijdsindicatie gevraagd. Komt het antwoord er snel, bijvoorbeeld. Hoe snel heb jij als snel zelf voor ogen? Moet ik nog lang wachten, is nog zo’n voorbeeld. Duurt het nog lang voor ik iemand? Ik kan zo een hele lijst met voorbeelden schrijven, wanneer ik telkens waarneem dat iemand al dan niet vastgelopen is in de tijd, en niet meer kan genieten van het leven zoals het is in het moment. Verlangen is des mensen, vastlopen in de tijd creëert lijden.

Hoe kun je je leven hercreëren vanuit het gevangenschap in de tijd? Wat denk je er zelf over? Denk je in termen als:’ ja, maar….’ of ‘ ja, en ik merk dat ik niet verbonden ben in mijn leven zoals het is, ik ben niet blij met wat er wel is, als ik maar….dan pas kan ik echt blij zijn. En zo bouwen mensen een reeks voorwaarden op, om maar niet te omarmen wat er wel fijn is, waar men wel dankbaar voor is. In dit begrijpen kan ik niet anders dan ook dit te belichten. Zachte heelmeester maken stinkende wonden. Empathie en begrip enerzijds, het liefdevol uitnodigen tot dieper reflectiewerk gaan als hulpverlener hand in hand samen.

J.R.R. Tolkien schreef ooit dat niet iedereen die dwaalt, verloren gaat. Maar soms – heel soms – ben je dat. Je wijkt af van je pad, of erger nog, je komt terug op het pad waar je vandaan bent gegaan. Je weet niet wat je moet doen om weer op het goede spoor te komen. Je voelt je leeg en verward. Je weet niet zeker wat er mis is gegaan. Overweldiging sluipt naar binnen. Na een tijdje fluistert een stem binnenin: “Genoeg.”

Het voelt als een klap in het gezicht, maar toch ben je dankbaar om wakker te worden met het feit dat je vastzit en dat het tijd is om er iets aan te doen. Het is tijd om je interne kompas opnieuw te bedraden om weer op het pad naar je ware noorden te komen. Op weg naar het opbouwen van het leven dat is afgestemd op je hoogste zelf.

Om los te komen en dit buitengewone leven op te bouwen, moet je je basis opnieuw instellen. Basiswerk is bodem-werk en dit keer kun je niet anders dan een diepe duik te nemen tot op de bodem. Wat ligt daar nog aan puin wat nog blijven liggen is? En hoe wil jij het puin van het verleden opruimen. Je wilt ervan af, maar het heeft ook nog een ‘verhaal’, voel en luister naar dat verhaal, het verhaal krijgt een stem, wordt gevoeld, wordt gehoord, wordt begrepen…en kun je verwerken en integreren. Je vergeet het verhaal niet, de energie die rond dit verhaal is blijven hangen, verandert. Ga het ervaren en voelen, ga er maar doorheen. En voel laag per laag…stap per stap.

Een eenvoudig, maar krachtig proces van zeven stappen om jou in een mum van tijd weer op het pad te krijgen dat je wilt bewandelen, omdat het in eenvoud- eenvoudig werkt.

‘Ander-S leven in een sterk veranderende tijd. Welkom Jij, Aquariusmens’ 2021 is uitgegeven bij Boekscout. Handvatten, wegwijzers, inzichten, persoonlijke reflectiemomenten…je bent aardig op weg naar jouw innerlijk Meesterschap. Het goeroe-schap, het volgen van leiders neemt stilletjes aan af, want ieder wordt in de Nieuwe Tijd zijn eigen ‘goeroe’ vanuit gelijkwaardigheid, samenwerking, sparringpartnerschap...WATERMANWAARDEN. Daar is totaal geen verlangen aanwezig tot de laagste trillingen als concurrentie en strijd. Daar gaan we voor. Daar staan we voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *