Geplaatst op Geef een reactie

De lente, element HOUT

Het houtelement en de lente

deel 1

Het houtelement heeft alles te maken met besluitvorming, planning en wordt geassocieerd met het vermogen om naar dingen uit te kijken. De natuurlijke uitdrukking van dit element is plannen maken, nieuwe manieren zoeken om dingen te doen, groeien en uitbreiden, wat onze aangeboren wijsheid is. De persoonlijkheidsaspecten zijn onbevreesd, krijgersgedreven, assertief en charismatisch.

Gewoonlijk wordt een gezonde, gelukkige lever getoond bij mensen die geboren leiders zijn en zich op hun gemak voelen; comfortabel praten met een groot publiek, zonder rekening te houden met verantwoordelijkheid en het begeleiden van anderen. Een persoonlijkheid met een houtelement in de Chinese geneeskunde is zo iemand.

Leverenergie die niet tot uiting komt en geïnternaliseerd blijft, kan fysieke en emotionele symptomen veroorzaken.

Als we boos/gefrustreerd zijn, onderdrukken we die woede, en veel van die energie wordt opgeslagen als leverwarmte. Soms klemmen we onze kaken veel op elkaar, of snakken we naar knapperig voedsel of kauwen we op kauwgom om wat van die opgebouwde spanning los te laten. Dit gebeurt wanneer we gefrustreerd of super gestrest zijn. Kauwen helpt vastzittende energie af te leiden.

De leverfunctie helpt bij de spijsvertering en in combinatie met de galblaas emulgeren ze samen vetoplosbare stoffen tot wateroplosbare stoffen. Ze elimineren gifstoffen uit bloedcellen en verwijderen oude bloedcellen via de G.I. spoor dat de ontlasting een bruine kleur geeft.

Een goede zelfevaluatie om te meten of de gepaarde organen al dan niet in gevaar komen bij het afbreken van vetoplosbare stoffen, is door op te merken of je ontlasting blijft drijven in plaats van zinkt. Als het altijd blijft drijven, kan dit een indicatie zijn dat cholesterol zich ophoopt in de dikke darm.

De lever geeft altijd gal af en helpt de galblaas om vetten te emulgeren tot in water oplosbare stoffen voor een betere eliminatie van ongezonde vetten. Daarom is het van cruciaal belang om vitamine C, donkergroene bladgroenten, goede vezels en bepaalde aminozuren te hebben om dit proces te ondersteunen.

Het is niet ongebruikelijk dat de galblaas wordt verwijderd; de meeste mensen moeten uiteindelijk veel enzymen nemen om de spijsvertering en vaak ongewenste gewichtstoename te minimaliseren. Vandaar nogmaals het belang van het eten van voldoende vezels en antioxidanten om overtollig vet en gekristalliseerde eiwitten in het lichaam te helpen spoelen en voorkomen.

Wat is nog een teken dat zich zou kunnen voordoen en dat je ertoe zou kunnen aanzetten een mogelijk leverprobleem aan te pakken?

Strakke spierkrampen. Als je galblaasstenen hebt , begint je borst of rechterschouder meestal pijn te doen en/of pijn in het rechterbovenkwadrant van de maag.

Sommige mensen ontwikkelen jicht omdat het lichaam de eiwitkristallen niet kan afbreken en deze in de tenen, knieën of gewrichten terechtkomen. Het is de lever die een grote rol speelt bij de eiwitsynthese en het suikermetabolisme, omdat de lever suiker opslaat en wat hij niet kan opslaan, het teveel gaat naar onze buik en verandert in buikvet.

Meestal zijn tekenen van een meer gevorderde, ongezonde lever geelzuchtige ogen, een gelige huid, zware levervlekken of kleine rode puntjes op de huid, voornamelijk in het midden van het lichaam.

De (lever/galblaas) gepaarde organen hebben manieren om in balans te zijn door middel van kleur, geuren, smaak, vormen en materialen die verband houden met het houtelement. De kleuren zijn blauw, groen en bruin. Mensen houden misschien van groene planten of voelen zich het meest aangetrokken tot groene planten of de kleur groen om zich heen. Groen is de bijbehorende kleur voor de lever.

De interne organen zijn in de TCM-visie veel meer dan fysieke structuren. Het zijn complexe systemen waarbij ook aspecten van de geest, emoties en ziel betrokken zijn. Niet alleen heeft elk orgaan een fysiologische functie, het heeft ook functies op het onzichtbare niveau van vitale energie, of Qi.

Elk orgaan is op unieke wijze gerelateerd aan een lichaamsweefsel, een zintuig, emotie, smaak, geluid, klimaat en een richting. Deze kwaliteiten zijn georganiseerd in de Theorie van de Vijf Elementen. Dit eeuwenoude systeem biedt TCM-beoefenaars een raamwerk om gezondheidsproblemen te begrijpen, diagnosticeren en behandelen.

Het verzachten van de stroom van Qi, bloed en emoties

Bij dit orgaansysteem draait alles om een soepele doorstroming. De oude TCM-klassieker, de Nei Jing, beschrijft de lever als “De wortel van het stoppen van alle extremen.” Dus waar of wanneer er ook maar een overschot of tekort is aan Qi, bloed of emotie, het is de taak van de lever om de zaken glad te strijken. Wanneer deze energiefunctie verstoord raakt, kan dit tot stagnatie leiden.

De circulatie van Qi en bloed door uw lichaam kan traag worden. Na verloop van tijd kan dit het interne stadium vormen voor de vorming van massa’s of tumoren. Het bijhouden van je emotionele barometer is ook afhankelijk van de lever. Het is normaal dat je in het dagelijks leven een scala aan emoties ervaart. Maar als je langdurig aan emoties vasthoudt, kun gezondheidsproblemen veroorzaakt worden . Het is belangrijk om emoties los te laten.

Bloed opslaan en het volume ervan regelen

Een evenwichtige leverfunctie zorgt voor de bloedstroom terug naar het fysieke orgaan tijdens rust en naar de spieren en weefsels tijdens activiteit. ‘Als de lever voldoende bloed heeft . . . de voeten kunnen lopen, de handen kunnen vasthouden en de vingers kunnen grijpen’.

De taak van de lever om bloed op te slaan, helpt je je energie terug te winnen als je in rust bent. Het helpt je je spieren te voeden en voldoende bloedtoevoer op de juiste plaatsen te hebben als je actief bent.

De lever is het belangrijkste orgaan als het gaat om de gezondheid van vrouwen. Waarom? Een regelmatige en pijnvrije menstruatiecyclus is afhankelijk van de bloedopslag- en bloedregulerende functie van de lever. Wanneer deze functie verstoord is, kunnen onregelmatige of pijnlijke menstruaties, PMS, krampen, hoofdpijn en pijnlijke borsten het gevolg zijn.De lever is erg vergevingsgezind, maar toch moeten we ervoor zorgen dat we schoon eten en voldoende water hebben, zodat hout deze energie omzet in meer verbrande positieve energie, zoals naar voren springen.

In de vijf-elemententheorie van hout vertegenwoordigt hout alleen maar bomen, planten en de natuur. Het symboliseert ook groei, ontwikkeling en vitaliteit in elke persoon. Vergelijkbaar met een boom in het wild die gestimuleerd moet worden door wind, regen en zonneschijn.

Ons lichaam heeft dezelfde stimulans nodig via bewegingen als Qi Gong, Tai, Chi of welke vorm van aërobe fysieke oefening dan ook. Omdat de lever een constante stroom nodig heeft, is beweging een essentieel onderdeel van zijn aard.

Samenvattend is het erg belangrijk dat de lever nooit stagneert en altijd een gestage rivierstroom van systemische energie in stand houdt. Wanneer het lichaam gezond in beweging is, groeit ook het vermogen om te groeien en schone, vernieuwde ideeën te blijven creëren voor een beter energiek heden en toekomstig zelf.

Ondersteuning van het spijsverteringsproces

De verzachtende en regulerende functie van de lever strekt zich ook uit tot je gehele spijsverteringsproces. Door de soepel stromende Lever Qi kan de maag al het voedsel dat je eet verwerken. Door de evenwichtige leverfunctie kan de milt voedsel in Qi transformeren en bloed maken om je hele lichaam te voeden en te ondersteunen. Slechte eetlust, oprispingen en diarree zijn indicatoren voor een onevenwicht in de leverfunctie.

Ogen, nagels en pezen

Elk van deze delen van je lichaam is volledig afhankelijk van de kwaliteit van je Lever Qi. Elk gezondheidsprobleem met hen kan een signaal zijn dat uw lever niet optimaal functioneert.

Het opnemen van zure smaken in je voeding kan ook helpen de energie van de lever in evenwicht te brengen, de spijsvertering te verbeteren en het ontgiftingsvermogen van de lever te verbeteren.

Enkele uitstekende keuzes zijn onder meer:

Citroenen-grapefruit-groene appels- bessen-pruimen-passievruchten-ananas.

Kruisbloemige groenten staan bekend om hun hoge vezelgehalte en onderscheidende smaak. Ze zijn ook rijk aan nuttige plantaardige stoffen.

Enkele voorbeelden van kruisbloemige groenten zijn:

broccoli

spruitjes

kool

boerenkool

bloemkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *