Geplaatst op Geef een reactie

Lente en het houtelement- Lever en galblaas

Heb je ooit iemand horen zeggen dat de kans groter is dat je ziek wordt als de seizoenen veranderen?

Menselijke lichamen zijn gecompliceerde organismen en doorlopen cycli, net als elk levend wezen in het universum. Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) beschouwt het lichaam als een microkosmos die de grotere macrokosmos van het universum weerspiegelt.

Er wordt aangenomen dat we deze verbinding het sterkst ervaren tijdens de wisseling van seizoenen. Omdat de energetische verschuivingen die optreden tijdens de seizoensveranderingen worden weerspiegeld in ons fysieke en emotionele zelf, is het belangrijk om manieren te vinden om deze transities te ondersteunen.

De lente is bijzonder dynamisch en dramatisch in haar verschuiving van de winter!

Terwijl de seizoenen veranderen, kunnen we een reeks transformaties zien in de wereld om ons heen.

De overvloed aan groene groei in de hitte van de zomer maakt plaats voor een koele bries en frisse bladeren van de herfst. Terwijl de bomen kaal worden en de aarde in de winter bevriest, worden de dagen lang en donker. En in de lente dringt nieuwe groei door de ontdooiende grond naarmate de dagen langer worden en er nieuw leven uit de aarde komt.

Net zoals deze overgangen in de natuur voorkomen, vinden er bij elke seizoensverandering ook unieke veranderingen plaats in het menselijk lichaam.

Kenmerken van de overgang van winter naar lente

In de Chinese geneeskunde wordt de lente geassocieerd met het houtelement en het lever- en galblaasorgaan- en kanaalsysteem.

De energieën van het leversysteem zijn verantwoordelijk voor de vrije stroom van energie in het lichaam, fysiek en emotioneel. Net als de groei van nieuwe planten in de lente, is de beweging van het leversysteem opwaarts en naar buiten gericht.

De overgang van de diepten van de winter naar de eerste dagen van de lente brengt een grote verschuiving naar onze externe omgeving met zich mee – een verandering die ook wordt weerspiegeld in ons lichaam en onze geest.

In de Chinese geneeskunde wordt de winter geassocieerd met het niersysteem, onze bron van Qi of vitale energie, en het is een tijd van herstel en naar binnen terugtrekken. Rusten in de winter zorgt ervoor dat we gezond en vitaal de lente ingaan.

De overgang van deze donkere, koude stilte naar een seizoen van beweging, groei en licht kan worden ondersteund door subtiele aanpassingen van levensstijl en dieet en kan helpen bij het beheersen van bestaande onevenwichtigheden die op dit moment aan de oppervlakte kunnen komen.

Wat je kunt verwachten tijdens de lentetransitie?

In TCM is dit een overgang van een seizoen van Yin naar een seizoen van Yang: donker naar licht, dood naar groei en koud naar warmte.

Vergelijkbaar met hoe nieuwe groei in de lente door de bevroren aarde begint te dringen, is die energetische blauwdruk ook aanwezig in ons lichaam en onze geest. Als weerspiegeling van dit uitbarsten van nieuwe groei, ontluikende bloemen en ontkiemende bladeren, zijn de kenmerken van het Hout-element volharding, creatief potentieel en ook de emotie woede.

Omdat het levermeridiaansysteem verantwoordelijk is voor de vrije stroom van vitale energie en emoties, kunnen onevenwichtigheden in deze overgangstijd aan de oppervlakte komen en zich emotioneel en fysiek manifesteren.

Je kunt gevoelens van rusteloosheid, prikkelbaarheid, ongeduld, moeite met het nemen van beslissingen, mentale starheid, wrok, emotionele uitbarstingen, angst en depressie, snel boos worden en onbezonnenheid opmerken. Lichamelijk kan onbalans zich uiten in de vorm van spierspanning, premenstrueel syndroom, gevoelige borsten, hoofdpijn, verhoogde bloeddruk, bittere smaak in de mond, pijn en uitzetting van de ribben, onregelmatige menstruatie en problemen met de spijsvertering.

Tekenen van een gezond lever- en galblaassysteem zijn daarentegen vreugde, je geïnspireerd, voldaan, assertief, besluitvaardig, vergevingsgezind, levendig en gezond voelen.

Hoe jij je lichaam kunt ondersteunen tijdens de overgang naar de lente

– Overgangsfasen brengen veel nieuwe veranderingen met zich mee en kunnen worden vergemakkelijkt met eenvoudige aanpassingen van de levensstijl. Het ondersteunen van de lever- en galblaasorgaan- en kanaalsystemen door middel van voeding en levensstijl kan bijdragen aan een soepelere overgang. Probeer te spelen met de volgende tips:

Dieetaanbevelingen

Voedingsmiddelen om op te nemen zijn biologische groenten, waaronder donkergroene bladgroenten zoals paardenbloemgroen, snijbiet, rucola en waterkers.

Kies voor biologisch, hormoonvrij vlees. Chemische stoffen belasten de lever te zwaar, dus kies voor hormoonvrij en biologisch.

Begin de ochtenden met water met citroen en kook met scherpe en zoete kruiden zoals rozemarijn, venkel, karwij, oregano, citrus, azijn en dille.

Te beperken voedingsmiddelen zijn vette, vette en gefrituurde voedingsmiddelen die bijzonder belastend zijn voor je lever.

Cafeïne en alcohol beperken als je de hierboven genoemde emotionele of fysieke onevenwichtigheden ervaart. Hoewel het consumeren hiervan op dat moment ‘verlichting’ kan geven, kunnen ze eventuele onevenwichtigheden in het kanaalsysteem verergeren.

Het is ook belangrijk om te veel eten te vermijden, omdat dit stagnatie in het spijsverteringsstelsel kan veroorzaken.

Levensstijlsuggesties

1. Gezonde uitingen van emoties en voorjaarsschoonmaak

Bij TCM is de lever verantwoordelijk voor de vrije stroom van energie, emoties en bloed in het lichaam. Het wordt grotendeels beïnvloed door de emotie woede.

Als je je gefrustreerd, prikkelbaar en gestrest voelt, kan dit wijzen op een onbalans in dit systeem, maar chronische ervaringen van deze emoties zelf kunnen ook tot onbalans leiden. Het vinden van gezonde manieren om emoties te uiten en te beheersen zal het leversysteem helpen ondersteunen en een soepelere overgang naar de lente bevorderen.

Zoek naar manieren om stress te verminderen en vraag indien nodig om hulp. Verwerk vastgelopen emoties door een dagboek bij te houden, te schilderen/tekenen, te zingen, te lachen of samen te werken met een erkend emotioneel lichaamstherapeut.

De lente voelt als een nieuwe start. Net als bij het opruimen van onze woonplekken en fysieke ruimtes, is de lente volgens TCM een tijd om los te laten wat je emotioneel niet langer dient. Het is een tijd om nieuwe perspectieven te verwelkomen en ideeën los te laten over hoe de dingen hadden moeten zijn of hoe ze zouden moeten zijn.

Dit is ook een goed moment om vergeving van zichzelf en anderen te oefenen.

2. Beweging

Beweging helpt de energie van het lichaam te laten circuleren. Omdat de lever verantwoordelijk is voor een soepele stroom van bloed en emoties door het hele lichaam, is dit het systeem dat het meest door stagnatie wordt getroffen.

Naarmate het energieniveau in de omgeving stijgt met het begin van de lente, kun je je wat onrustiger voelen. Probeer meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen met lichte jogging, yoga, stevige wandelingen, dansen of een beweging die voor jou het beste voelt. Net zoals het seizoen de tijd nodig heeft om in volle bloei te komen, neem dan de tijd voor deze overgang terwijl je lichaam en geest langzaam ontwaken uit de winter. Streef naar ongeveer 30 minuten beweging per dag.

3. Bescherm tegen de wind

Berg die jassen nog niet op! Het lenteweer is vaak onvoorspelbaar en winderig. Naarmate de temperaturen stijgen, kunnen sommige dagen nog steeds koel blijven. Bescherm jezelf tegen de wind en blijf warm om een optimale gezondheid te behouden terwijl je je aanpast aan het nieuwe seizoen door een lichte sjaal bij je te dragen en laagjes te dragen.

In de Chinese geneeskunde is het leverkanaalsysteem gevoeliger voor het element wind. Bovendien is de nek bijzonder kwetsbaar voor wind en tocht (het wordt eigenlijk de windklep genoemd!). Trek laagjes aan en vergeet je sjaal niet!

– Thee-aanbevelingen voor de lente

Kies in het voorjaar witte theesoorten zoals witte pioen, bloementhee en thee ter ondersteuning van de darmgezondheid. Vervang je chai- en zwarte thee uit de winter en wacht met verkoelende thee zoals groene thee tot de temperatuur stijgt.

Ben je gevoelig voor cafeïne, kies dan voor een cafeïnevrije kruidenthee. Onderzoek toont aan dat stoffen in Mariadistel ook een gezonde leverfunctie kunnen ondersteunen. [i]

Raadpleeg altijd je arts voordat je veranderingen in je dieet of levensstijl aanbrengt.

Lente wijsheid

Stel je een bos van bomen voor. Deze bomen illustreren een voorbeeld van een gezond element Hout, het element dat geassocieerd wordt met de lente. Ze zijn geworteld en toch flexibel. Als er wind komt, buigen en zwaaien de takken ten opzichte van de kracht van de wind. Dankzij hun sterke wortels kunnen ze buigen zonder om te vallen, maar toch zijn ze flexibel genoeg om de beweging niet te weerstaan of te breken.

Het beeld van het bos herinnert ons eraan kalm en flexibel te blijven en ons niet te laten storen door vluchtige afwijkingen van ons pad, in plaats van gespannen en rigide te worden.

Verwelkom deze wijsheid van het element Hout en nodig flexibiliteit uit in je bewustzijn terwijl we overgaan van de diepten van de winter naar de helderheid van de lente. Ondersteun de lever- en galblaassystemen door deze aanpassingen in levensstijl en voeding aan te brengen en geniet van het leven in harmonie met het seizoen!

Interessante aanvulling uit het boek van Conny Coppen ‘ De Tao van gezondheid’

Klein zelfonderzoek:

Om meer inzicht te krijgen in het wezen van het houtelement, zou je je eigen leven onder de loep kunnen nemen aan de hand van de volgende vragen:

– Wat zijn in jouw leven factoren geweest die je geremd hebben om ‘jezelf’ te zijn?

– Waar ben jij aan de ketting gelegd; in een ‘keurslijf’ gegaan?

– Zijn er momenten in je leven geweest waarop je voelde dat je geen andere keuze had dan je aan te passen en maar zo te doen zoals anderen het van je verwachtten? Hoe voelde dit werkelijk?

– Heb je wel eens heel sterk ervaren dat je iets graag wilde, maar dat dit niet mocht of niet kon en dat je daarom niet datgene deed wat van vitaal belang voor jouw geluk en herstel zou zijn geweest? Wat was het effect daarvan op jouw emoties of op je energie en levenslust?

– Kun je voelen of je voorstellen wat zoiets voor effect op je welbevinden heeft?

– Wat doe je met zo’n oerimpuls als die geen gehoor mag krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *