Geplaatst op Geef een reactie

Still Point (CV4-techniek) zelf toepassen

Het still point is een craniosacrale techniek die zijn oorsprong deelt in de osteopathie. Een still point wordt gebruikt om een plaats van absolute rust te bereiken. Het wordt bereikt door contact te maken met twee specifieke plekken op de achterkant van het hoofd. Deze lichte druk zorgt ervoor dat het bindweefsel vrijkomt en wanneer dit gebeurt, is er een neurologische reactie, die het centrale zenuwstelsel verschuift van zijn gebruikelijke staat van alertheid naar een staat van kalmte. Vermindert stress, migraine, hoofdpijn, angst…

– Het helpt weefsel en vloeistof in en rond het hoofd te bewegen.

– Het ontspant bindweefsel door het hele lichaam.

– Herstelt de flexibiliteit van het autonome zenuwstelsel.

– Het kan koorts tot 4 graden verlagen

– Het helpt het auto-immuunstoornissen te verbeteren.

Contra-indicaties (wanneer niet toepassen)!!!

Gebruik deze techniek niet als je een beroerte, een recent hoofdletsel, een schedelbreuk, een aneurysma of een andere aandoening hebt gehad waarbij een verandering in de intercraniale druk gecontra-indiceerd is. Laat dit beter in handen van een ervaren CST.

Still point-inductor

Je kunt een still point inducer kopen, een model van zacht rubber dat, wanneer het onder het hoofd wordt geplaatst, verbinding maakt met de condyli aan de basis van de schedel en daardoor een stiltepunt induceert. Of je kunt een goedkopere optie gebruiken met tennisballen. (zie hieronder). Plaats je vingers aan beide kanten van de nek, schuif ze omhoog tot waar ze de basis van je schedel raken, blijf je vingers iets verder omhoog schuiven naar de benige rand aan de onderkant van je hoofd. Plaats de still point inducer onder dit gebied en laat je hoofd hier rusten.

Tennisbal techniek

Plaats de twee ballen in de teen van een sok en knoop vervolgens het uiteinde van de sok stevig vast om de twee tennisballen stevig met elkaar in contact te houden. Om ervoor te zorgen dat de ballen met elkaar in contact blijven, plaats je de eerste sok in een andere sok die je weer stevig vastknoopt.

Hoe te gebruiken

Ga op je rug liggen op een stevige ondergrond, plaats de still point inducer of tennisballen onder je hoofd. Laat je hoofd 5-15 minuten comfortabel rusten.

Je kunt ook heel eenvoudig het volgende toepassen zonder hulpmiddelen: Je legt je ene hand bovenop de andere hand zodat de duimtoppen elkaar raken en een V- vormen. De ruggen van de handen liggen op de tafel of de plek waar je je comfortabel voelt. Je legt je handen onder het hoofd waarbij de occiputale processus ( benige verhevendheid) rust op de ‘V’ die je hebt gevormd met je duimen.

Dagelijks gebruik

Door slechts een paar minuten per dag door te brengen, kan deze techniek een diepgaand effect hebben op stress, waardoor een gezond evenwicht tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel wordt hersteld.

(afbeelding inner-sparkle.be)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *