Geplaatst op Geef een reactie

Litha vieren

Voor sommigen vertegenwoordigt Litha de feestdag die het huwelijk van de God en de Godin viert, dat was beloofd in Beltane. De aarde is vol leven en overvloed, en je kunt dit weerspiegeld zien in het planten- en dierenrijk.

Op deze langste dag van het jaar vieren Wiccans het huwelijk van de Eikenkoning met de zwangere godin. Na de zomerzonnewende neemt zijn kracht af en tijdens de herfstnachtevening (Mabon) neemt de Hulstkoning de macht over.

Tijdens Litha lijkt de zon een paar dagen achter elkaar stil te staan aan de hemel en op en onder te gaan op dezelfde plek. In feite komt het woord zonnewende van het Latijnse solstitium, wat betekent dat ‘de zon stilstaat’.

Litha wordt ook geassocieerd met de godin Epona, beschermer van paarden, ezels en muilezels.

Het houden van festivals, het creëren van vreugdevuren en het houden van feesten zijn enkele manieren waarop moderne heidenen Litha vieren.

Het zijn allemaal manieren om optimaal te genieten van het warmere weer en de langere dagen.

Oude heidenen markeerden ook andere midzomervakanties. De Atheense Grieken vierden hun nieuwe jaar midden in de zomer met Panathenaia, een feest ter ere van de godin Athene.

Oude Romeinen eerden Juno met feesten en vierden ook Vestalia, de feestdag ter ere van Vesta, godin van de haard en levenskracht.

Kleuren: groen, goud, paars

Kristallen: barnsteen, granaat, obsidiaan, maansteen, jade, smaragd

Bloemen: kamperfoelie, rozen, kamille, lavendel

Dieren: vlinders, roodborstjes, paarden, vuurvliegjes

Planten: venkel, eiken, bijvoet, sint-janskruid

Spreuken: Litha is een van de beste tijden voor bescherming of liefdesmagie

Traditioneel voedsel van Litha omvat verse groenten en zomerfruit zoals aardbeien, aangezien die op hun hoogtepunt zijn. Honing is een populair ingrediënt in recepten voor Litha, omdat het de zoetheid van het seizoen vertegenwoordigt en werd gebruikt om mede te maken.

Net als bij andere lente- en zomerfestivals, is een vreugdevuur een manier om deze sabbat te vieren en te genieten van de warmte en het licht dat de zon weerkaatst.

Omdat de kracht van de zon op een hoogtepunt is, wordt aangenomen dat de ochtend van Litha de beste tijd is om zomerkruiden te oogsten. Als je een kruidentuin hebt, breng daar dan wat tijd door en geniet van de extra energieke boost van midzomer.

PS :Wees verantwoordelijk als je aan het wildcraften bent en neem alleen kruiden uit de natuur als je zeker weet dat je de toekomstige groei van de plant niet schaadt.

Gebruik bijvoet om een droomkussen te maken om nachtmerries weg te houden en inzichtelijke dromen aan te moedigen. Of maak verschillende sachets om onder je kussen te leggen, afhankelijk van je intentie.

Of het nu ‘een jaar en een dag’ is of ‘zolang de liefde zal duren’, midzomer is een gunstige tijd om een partnerschap aan te gaan ( en vooral de liefdesverbinding te vieren)

Haal wat van de zomerse overvloed in huis met verse bloemen en gebruik deze om je altaar te versieren. Zorg ervoor dat je huis vol licht, helder en sprankelend aanvoelt.

Hoe dan ook….de kernkracht van Litha IS.

❤ Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *