Geplaatst op Geef een reactie

Scheiden in liefde, scheiden uit liefde

Het leven biedt ons veel kansen om te ontwaken voor onze goddelijke natuur, de hoogste uitdrukking van onszelf. Sommige mensen noemen deze kansen spirituele wake-up calls. Meestal verschijnen ze in tijden van grote nood. Echtscheiding is zo’n moment. Het is tijdens deze crisis dat we de kans hebben om onze innerlijke wereld te verkennen en het proces te beginnen om intiem te worden met ons hele zelf, ons licht en onze duisternis.

Pijn is een geweldige motivator die de muren afbreekt die oud gedrag intact houden. Pijn leidt ons naar gedachten en ideeën die we anders zouden wegduwen, en het dwingt ons om antwoorden te zoeken op plaatsen waar we nog nooit eerder hebben gekeken. Pijn opent onze geest voor ideeën die de sleutel vormen tot nieuw inzicht, begrip en vrijheid. Emotionele onrust kan een krachtige katalysator zijn om ons opnieuw te verbinden met onze goddelijke natuur. Het stuwt ons op een reis van zelfontdekking en spoort ons aan om te leren hoe we ons hele wezen kunnen liefhebben en accepteren. Het helen van onze emotionele onrust geeft ons vrijheid van pijn en voorkomt dat we de patronen uit ons verleden herhalen.

Er wordt wel eens gezegd dat je in tien dagen van doodsangst meer zult leren dan in tien jaar van tevredenheid. Pijn kan je grootste leermeester zijn – een vriend die je vertelt welke delen van je leven aandacht nodig hebben. Pijn is als een wake-up call. Je kunt het je voorstellen als dat je diep in slaap bent als je plotseling wordt gewekt door het brandalarm in je slaapkamer. Geschrokken spring je uit bed, ren je naar de kast en pakt een honkbalknuppel. Je slaat het alarm aan gruzelementen totdat het stopt met rinkelen. Maar dan, in plaats van het vuur te zoeken, kruip je terug in bed en ga je slapen.

Pijn is een alarm, een waarschuwing die ons aangeeft dat er iets brandt. Als we een gelukkig, tevreden leven willen leiden, moeten we wakker blijven en de vlammen verzorgen die ons ervan weerhouden om te ontspannen in een bron van innerlijke vrede. Pijn is een signaal dat er dichtbij een emotioneel vuur woedt, dat iets in ons verzorging en genezing nodig heeft. Als we onze pijn verzachten, worden we teruggeleid naar een plaats van vrede en rust. Pijn is een heilige emotie die ons in staat stelt te ontdekken wie we werkelijk zijn. Het leidt ons naar plaatsen waar we nooit alleen zouden komen.

Dit is een tijd waarin je volledig en radicaal eerlijk moet zijn, omdat eerlijkheid de enige manier is om uit pijn en lijden te stappen. Zolang we onze waarheid en die van onze partner blijven ontkennen, zullen we in geïsoleerde pijn blijven leven. Als mensen zijn we meesters in het rationaliseren van gedrag, het rechtvaardigen van bedrog en het manipuleren van feiten om onszelf beter te laten voelen. Maar welke verhalen we onszelf ook vertellen, of hoe we anderen de schuld geven of onze standpunten rechtvaardigen, op een bepaald niveau kennen we altijd de waarheid. Denk aan het gezegde: ‘De waarheid zal je vrijmaken.’ Door bereid te zijn om te kijken naar de verhalen die we onszelf hebben verteld, kunnen we het transformatieproces beginnen.

Het zou zomaar kunnen dat leren om van onszelf te houden – de ‘goede’ en de ‘niet-zo-goede’ – de moeilijkste taak is die ons ooit is toegewezen. We hebben geleerd dat we, om ons geliefd te voelen, iemand moeten vinden die van ons houdt. Maar als die liefde faalt, is het niet verwonderlijk dat we terugvallen in de negatieve programmering die we met ons meedragen over liefde en leven om het falen aan onszelf uit te leggen. Angst, frustratie, verdriet en eenzaamheid kunnen onze constante metgezellen worden. Gedachten dat we niet geliefd of ongewenst zijn, dragen bij aan onze gevoelens van waardeloosheid terwijl we worstelen om antwoorden op het ‘waarom’ van onze situaties.

Vaak worden we depressief of boos en hebben we innerlijke dialogen als ‘Ik kan niemand vertrouwen’, ‘het leven is klote’ of ‘Ik laat nooit meer iemand me dat aandoen.’ Al onze negatieve gevoelens en pijnlijke berichten zitten in ons bewustzijn. Als we dit niet onderzoeken, richten we deze giftige emoties en negatieve overtuigingen terug op onszelf. Het verwaarlozen van onze innerlijke wonden resulteert in gewelddadige relaties, verslavingen, obsessies, depressies, chronische ziekten en een negatief beeld van onszelf, anderen en de wereld. En om het nog erger te maken, als we de gelegenheid niet aangrijpen om naar onszelf te kijken en onze pijn te helen, zullen we waarschijnlijk onze mislukkingen herhalen.

Het is absoluut noodzakelijk dat we deze tijd gebruiken om te genezen. Genezing is het primaire pad dat ons terugbrengt naar een plek waar we de perfectie van onze menselijkheid zien. Het is dit bewustzijn dat ons de mogelijkheid geeft om terug te keren naar de diepste verbinding die voor iedereen beschikbaar is – onze verbinding met onze Goddelijke Schepper.

Een spirituele scheiding is er een waarin we onze scheiding gebruiken om ons leven te verbeteren en onze ervaring wordt er een van winst in plaats van verlies. Een spirituele scheiding brengt ons terug in de aanwezigheid van ons hoogste zelf en heelt de splitsing tussen ons ego en onze ziel. Wanneer we onze echtscheidingen gebruiken om onze wonden te helen, om te leren, te groeien en onszelf te ontwikkelen tot meer liefdevolle, bewuste mensen, hebben we echt een spirituele ervaring en een bevrijding van onze ziel gehad. In plaats van vast te blijven zitten in de pijn van ons gebroken hart, roept een spirituele scheiding ons op om ons opnieuw te verbinden met de hoogste aspecten van ons wezen. Het is hier in de aanwezigheid van ons hoogste zelf dat we onze kracht, onze vreugde en de grenzeloze vrijheid kunnen terugwinnen om het leven van onze dromen te creëren.

Als je op dit moment door een echtscheiding gaat, klinkt dit misschien als een onmogelijke taak. Je hebt misschien de slechtste ervaring van je leven en je kunt niet eens de mogelijkheid overwegen dat je scheiding iets positiefs zou kunnen worden. Of misschien ben je opgelucht dat je ermee ophoudt. Pijn en verandering zijn de sleutels die de deur openen naar een dieper begrip van onze menselijke ervaring. De pijn van een echtscheiding verbreekt onze verdediging en laat ons in een plaats van volledige kwetsbaarheid. Op deze plek worden we stil genoeg om de grotere realiteit van vrede en tevredenheid te ervaren.

Het is belangrijk om te weten dat het stuklopen van je relatie een hoger doel heeft. Het begrijpen van enkele van de fundamentele spirituele wetten van het universum zal je helpen te ontdekken dat er een reden is waarom je door deze pijn gaat. Deze wetten zullen je door het genezingsproces leiden en je terugbrengen naar een plek diep van binnen die gevuld is met wijsheid, kennis en mededogen voor de menselijke ervaring.

De Wet van Aanvaarding: De eerste en misschien wel de belangrijkste spirituele wet is dat alles is zoals het zou moeten zijn. Niets gebeurt per ongeluk, en er zijn geen toevalligheden. We zijn altijd in ontwikkeling, of we ons daarvan bewust zijn of niet. En ons leven is goddelijk ontworpen voor ieder van ons om precies te krijgen wat we nodig hebben om ons eigen unieke evolutieproces te ondersteunen.
De wet van overgave: als we stoppen met weerstand bieden en ons overgeven aan de situatie precies zoals die is, beginnen de dingen te veranderen. Weerstand is de grootste boosdoener die ons ons recht op genezing ontzegt. We bieden weerstand uit angst dat als we loslaten, als we ons overgeven, ons leven uit de hand zal lopen of dat we geconfronteerd zullen worden met omstandigheden die we niet aankunnen. Wanneer we bereid zijn om naar onze situatie te kijken en toe te geven dat we niet weten hoe we het moeten oplossen, zijn we klaar om de hulp te krijgen die we nodig hebben.
De wet van goddelijke leiding: Als je het ego uit de weg gaat en je verdediging loslaat, word je nederig. Nederigheid is de deur waardoor het Goddelijke je leven binnen kan lopen. Zonder nederigheid geloven we dat we het zelf kunnen. Zonder nederigheid verbiedt ons valse gevoel van trots, of ego, ons om de hele situatie met heldere ogen te zien. Onze ego’s blijven de baas totdat we buiten ons rechtvaardige geloof stappen dat we onafhankelijke en gescheiden wezens zijn. Zolang deze mythe intact is, houden we de deur naar onze hogere wijsheid gesloten.
De wet van verantwoordelijkheid: met goddelijke leiding kunnen we precies zien hoe we hebben deelgenomen aan ons echtscheidingsdrama en dit mede hebben gecreëerd. We kunnen beginnen verantwoordelijkheid te nemen voor onze hele situatie en vrede te sluiten met ons verleden. We kunnen zien hoe we de perfecte partner hebben gekozen om ons de perfecte lessen te leren Zodra we onze innerlijke leiding volgen, beginnen we met het genezingsproces.
De wet van keuze: nadat we de verantwoordelijkheid hebben genomen, kunnen we nieuwe interpretaties kiezen die ons sterker maken. We worden de ontwerper van onze eigen nieuwe realiteit. We kunnen scheiden van onze partner en de karmische koorden doorsnijden door de aspecten van onszelf terug te nemen die we op onze partner hebben geprojecteerd. We kunnen onderscheiden wat ons zelfvernietigende gedrag is geweest en leren hoe te handelen in plaats van te reageren in moeilijke situaties.
De wet van vergeving: nadat we het karmische koord hebben doorgesneden, kunnen we overgaan tot het vergevingsproces. Door om vergeving te vragen, kunnen we onze oordelen en overtuigingen over wat goed en wat fout is loslaten en compassie vinden voor ons hele zelf. Mededogen ontvouwt zich wanneer we in de aanwezigheid zijn van de perfectie van het Universum, wanneer we onszelf in een ander kunnen ervaren. Het komt met het grote begrip van de moeilijkheden en ambiguïteit van het mens-zijn. Mededogen is Gods genade voor hen die erom vragen. Als we eenmaal compassie voor onszelf hebben ontvangen, zullen we compassie en vergeving voor onze partner kunnen vinden.
De wet van de schepping: het ervaren van de vrijheid van vergeving opent de poorten naar nieuwe werkelijkheden. Vergeving verbreekt alle koorden die ons aan het verleden gebonden houden. Het stelt ons in staat om een ​​onschuldig hart te ervaren dat gevuld is met liefde en opwinding voor het leven. Dit is het moment om een ​​nieuwe toekomst te creëren, een toekomst die gegrond is in jullie goddelijke waarheid.
Deze zeven spirituele wetten zijn een gids en zullen dienen als referentiepunt voor je genezingsproces. Ze zijn ontworpen om je te helpen je angsten te doorbreken, je pijn op te lossen en de diepere betekenis van je situatie te begrijpen. Wanneer deze wetten zijn geïntegreerd en toegepast, zullen ze je de vrijheid geven om het leven te creëren waar je altijd van hebt gedroomd.

Vrije wil stelt ons in staat om de richting te kiezen waarin we ons leven willen nemen. Een spirituele scheiding kiezen is je scheiding gebruiken om jezelf te helen. Je kunt ervoor kiezen om hard te werken en jezelf op het diepste niveau te helen, of je kunt het slachtoffer worden van het leven en de problemen van andere mensen. Met andere woorden, je kunt ervoor kiezen om je echtscheiding te gebruiken, of je kunt je echtscheiding jou laten gebruiken. Totdat je het geschenk van een situatie of probleem zoekt en omarmt, blijft het je gebruiken. Het houdt je gevangen en je draagt ​​het overal met je mee als een open wond.

Goddelijke leiding
Goddelijke leiding legt de basis die ons de steun en het begrip geeft die we nodig hebben om de Wet van Aanvaarding te gaan beoefenen. Aanvaarding is het essentiële ingrediënt dat ons in staat stelt om het genezingsproces te beginnen. We kunnen een situatie pas accepteren als we klaar zijn om onbevreesd naar de feiten van onze omstandigheden te kijken. We kunnen niet genezen wat we niet kunnen zien, en we kunnen niet genezen wat we niet kunnen voelen. Maar al te vaak houden de pijn uit ons verleden en onze angsten voor de toekomst ons vast en zijn we niet in staat ons leven als een geheel te zien. Onze wazige visie verhindert ons om in het heden te zijn en ons open te stellen voor hogere bewustzijnsniveaus. ‘Alleen wanneer we de moed hebben om de dingen onder ogen te zien zoals ze zijn, zonder enige zelfbedrog of illusie’ , stelt de I Tjing, “zal er een licht ontstaan ​​uit de gebeurtenissen, waardoor de weg naar succes kan worden herkend. .”

Acceptatie komt wanneer we uit ontkenning en oordeel stappen en bereid zijn het heden precies te zien zoals het op dit moment bestaat, zonder enige drama of verhaallijn. Drama houdt ons vast in een eindeloze spiraal van excuses die ons verhinderen feit en fantasie van elkaar te kunnen onderscheiden. Ons drama dient als een verdedigingsmechanisme dat is ontworpen om ons te beschermen tegen de pijn van ons verleden. Wanneer we verstrikt raken in ons drama, leven we niet langer in het huidige moment. In plaats daarvan raken we verslaafd aan elke soortgelijke ervaring uit ons verleden die niet is genezen. We denken dat we reageren op de uitdagingen van ons leven, terwijl we in feite reageren op al onze onopgeloste pijn.

Om te ontsnappen aan de beperkingen van ons verhaal, moeten we onderscheid maken tussen wat echt is en wat onecht is. Wat is van vroeger en wat gebeurt er nu? Wat is onze huidige pijn en wat is de onopgeloste pijn van ons verleden?

Het drama van ons verhaal verblindt ons om de feiten van ons leven duidelijk te zien. Ons drama is altijd persoonlijk. Het thema is ‘er gebeurt iets met me’. Ons verhaal is altijd terug te voeren op een onderliggend probleem dat al sinds onze kindertijd bij ons speelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet lief’, ‘ Ik kan mannen niet vertrouwen’, ‘Mensen zijn er niet voor mij wanneer ik ze nodig heb’, ‘ Liefde duurt niet lang.’ Ons verhaal is steevast doorspekt met ‘het leven doet het me aan’.

Een belangrijk aspect van onze genezing is het leren hoe we de feiten van het verhaal kunnen scheiden. Feit is een onbevooroordeelde observatie van de gebeurtenissen in ons leven. Fictie is het verhaal dat we creëren uit onze onopgeloste emoties uit het verleden. Hier zijn enkele voorbeelden die u kunnen helpen onderscheid te maken tussen feit en fictie:

‘Mijn vrouw heeft me verlaten’ (feit) vs. ‘ Mijn vrouw is weggegaan omdat ik de liefde niet waard ben’ (fictie)
‘ Mijn man heeft onze bankrekening leeggemaakt’ (feit) vs. ‘Mijn man heeft me bedrogen en mijn leven voor altijd verpest’ (fictie)
‘Mijn kind had een emotionele uitbarsting op school’ (feit) vs. ‘Mijn kind is voor het leven beschadigd door mijn scheiding’ (fictie)
Het onderscheiden van de feiten van ons leven van de fictie legt de basis voor acceptatie.
Leven in het verhaal van onze scheiding en het drama van onze omstandigheden komt met een enorme emotionele prijs. Het kost ons gemoedsrust en voorkomt dat we in het heden leven. Het ontzegt ons de toegang tot de helderheid van ons wijste zelf en houdt ons vast in de pijn van ons verleden. De meesten van ons realiseren zich niet alle manieren waarop we onze verhalen gebruiken om onszelf belangrijk te laten voelen of om aandacht te krijgen. Als we erkennen dat we echtscheiding moeten dramatiseren, kunnen we de onbewuste motivatie die ons verhindert om met heldere, liefdevolle ogen te zien, te doorbreken.

Het oefenen van acceptatie, zelfs van de slechtste omstandigheden, is een krachtig, levensveranderend hulpmiddel. Zelfs verslaafden en alcoholisten wier situaties erbarmelijk lijken, worden bij hun herstel aangespoord om het leven aan te pakken op de voorwaarden die het biedt. Het Grote Boek van Anonieme Alcoholisten biedt ons deze bewering: ‘Acceptatie is het antwoord op al mijn problemen van vandaag. Als ik gestoord ben, is dat omdat ik een persoon, plaats of ding of situatie – een feit van mijn leven – onaanvaardbaar voor mij vind, en ik geen sereniteit kan vinden totdat ik die persoon, plaats, ding of situatie accepteer als zijnde precies zoals het op dit moment hoort te zijn.’

Het onthouden van deze woorden van wijsheid kan een moment van lijden veranderen in een moment van vrede. Zonder het geloof dat het leven is zoals het zou moeten zijn, kunnen we mensen, plaatsen en dingen niet accepteren zoals ze zijn. We zullen altijd proberen de buitenwereld te veranderen, te manipuleren en te beheersen. Je eigen waarheid en de waarheid van het gedrag van andere mensen weerstaan, brengt je alleen maar verder in de duisternis van ontkenning.

De trance van ontkenning
Ontkenning is een verdedigingsmechanisme van het ego dat oogkleppen voor onze ogen plaatst en onze oren stopt, zodat we het leven niet kunnen ervaren zoals het werkelijk is – zonder het verhaal. Als we vastzitten in de trance van ontkenning, geloven we dat wat we denken, wat we voelen en wat we zien waar is.

Als we in ontkenning zijn, leven we in een zelfgemaakte illusie die onze visie vernauwt. Stel je voor dat je in een prachtig, weelderig bos bent, met honderden verschillende soorten planten, bomen en bloemen, en ontdekt dat binnen deze honderden hectaren prachtig landschap een klein stukje dode bomen is. Gefascineerd pak je je camera, focus je de lens op dit kleine stukje bos en maak je een foto waarop alleen de dode bomen te zien zijn. Je ontwikkelt de foto, en dan ga je rond en laat je al je vrienden en familie de foto van de dode bomen zien. Na een tijdje vergeet je de weelderigheid van het hele bos en begin je te geloven dat je foto de werkelijke toestand van het bos weerspiegelt.

Ontkenning zorgt ervoor dat we ons alleen concentreren op wat we willen zien om onszelf te beschermen tegen de hele waarheid. We leren de andere kant op te kijken, met de vinger te wijzen en anderen de schuld te geven van onze problemen. Deze methode van zelfbescherming laat ons vastzitten in de waanvoorstelling dat wij de heilige zijn en onze partner de zondaar, dat wij het slachtoffer zijn en onze partner de misbruiker. Het laat ons boos, wrokkig en machteloos over de omstandigheden van ons leven. Het snijdt ons af van de weelderigheid van het bos en laat ons in de aanwezigheid van de stervende bomen.

Midden in een turbulente echtscheiding kijken de meesten van ons niet met heldere ogen. We zien de situatie door een vertekende realiteit. Om het grote geheel terug te krijgen, moeten we diep ademhalen en de tijd nemen om de feiten van onze huidige situatie te scheiden van onze angsten over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Wanneer we ons herinneren dat er een orde is in het universum en dat dingen niet altijd zijn wat ze lijken, dan kunnen we verder kijken dan onze eigen agenda of ego. In de meeste gevallen, zodra we ons van onze partner scheiden, gaat onze wapenrusting omhoog en begint de ontkenning. Toch is het absoluut noodzakelijk, vooral als we kinderen hebben, om alle realiteiten te verkennen. We moeten uit de realiteit van ons eigen kleine zelf stappen en in de volheid en enormiteit van het grote geheel treden. Het grote plaatje omvat de mogelijkheid dat onze partners in ons leven zijn om ons licht en genezing te brengen, zelfs als we het niet kunnen zien. Pas als we in het licht van goddelijke orde stappen, kunnen we accepteren waar we nu zijn.

Mensen en omstandigheden zijn niet voor niets zoals ze zijn, en hoewel we misschien niet in staat zijn om de geschenken van iemands slechte humeur, laaghartigheid of verwaarlozing te zien, is het misschien precies wat we nodig hebben om toegang te krijgen tot ons eigen unieke geschenk. De onverschilligheid van je partner kan precies de motivatie zijn die je nodig hebt om meer beschikbaar te zijn voor je kinderen of voor een toekomstige echtgenoot. Het enige wat je hoeft te doen is bereid te zijn om het hele bos te zien in plaats van een klein stukje dode bomen. Verschuivend van een strijdlustige naar een ontvankelijke houding, moet je uit de schaduw van je drama stappen en in het licht van de feiten treden.

Tips

Kies een dagboek waar je van houdt en wijd het aan het enige doel om je te helpen genezen en groeien door je scheiding. Gebruik het vrij en vaak om alle gevoelens, gedachten of inzichten die in je opkomen te uiten. Houd je dagboek bij de hand om tijdens deze oefeningen te gebruiken.
Haal een paar keer langzaam en diep adem, zodat je lichaam en geest volledig kunnen ontspannen. Wijd deze tijd aan het bevorderen van je genezing en het bevorderen van je welzijn. Sluit je ogen en laat je aandacht rusten op het gebied van je hart. Stel je nu eens voor hoe het zou zijn om je scheiding te gebruiken als een spirituele reis. Bedenk even dat de gevoelens en omstandigheden rondom deze gebeurtenis er zijn om je wakker te maken. Verklaar dat het proces dat je nu doormaakt een heilig proces is, goddelijk ontworpen om een ​​positieve verandering in je leven teweeg te brengen. Als je deze oefening doet, zul je misschien merken dat wat er in je opkomt, woede, ontsteltenis of weerstand is om je scheiding als een spirituele reis te erkennen. Vertrouw erop dat alles wat naar voren komt perfect en gepast is. Als je klaar bent, open je langzaam je ogen en schrijf je je gevoelens, gedachten of inzichten vrij in je dagboek.


Stappen voor helende acties: deel 2

Creëer een rustige omgeving zonder afleiding. Pak een pen en een papier en begin met het schrijven van je echtscheidingsverhaal, compleet met alle drama en emotie die je voelt over de gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden. Gebruik taal die je diepste, donkerste gevoelens uitdrukt. Dit is geen tijd om jezelf te censureren, aardig te zijn of verantwoordelijkheid te nemen voor je acties. Geef jezelf toestemming om naar voren te brengen wat er gezegd moet worden over jezelf, je partner en je scheiding.
Maak een lijst van de feiten over uw scheiding, zonder enig verhaal, drama of oordeel.
Ga terug en lees je echtscheidingsverhaal. Vraag jezelf bij elk detail opnieuw af: ‘Is dit feit of fictie?’

Wil je hierover verder sparren, je vragen stellen, aarzel niet om een consult aan te vragen.

Leestip: een bijzonder warm geschreven boek die ik gelezen heb en mijn hart diep heeft geraakt is ‘ Scheiden in liefde’ van Willemijn Bessen.

Scheiden kan dus ànders. Uit liefde voor jezelf en de ander, in liefde voor wat je elkaar gunt vanuit liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *